Ibiza IV - jaki silnik

07 Gru 2016, 16:09

Hyundai I20,
Fiat grande punto
Mazda 2
Opel corsa
Z większych bravo, i30, mazda 3, corolla, astra.
asdf550
Początkujący

Miejscowość: Krk
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lexus IS200
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

07 Gru 2016, 16:19

No to po co pytasz o Ibizę? Ibiza to właśnie małe miejskie autko, do tego jest z takiego rocznika, że nie ma jakiego silnika polecić. Zmień obiekt poszukiwań i do przodu :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

07 Gru 2016, 16:34

Astrę brałam swego czasu pod uwagę, ale nasłuchałam się że to zgniluchy są i generalnie nikt jakoś sam z siebie mi Opla nie proponuje ;)
Hyundai i30 - był na polu walki ale w moim budżecie ciężkie do znalezienia dobry rocznik z przebiegiem sensownym, a i20 wydaje mi się mały tak samo jak Mazda 2. Znów Mazda 3 w moim budżecie to roczniki 2007,2008 - dla mnie za stare.
Fiat zarówno Punto jak i Bravo kojarzy mi się z księżami i emerytami :P

Bo Ibiza jest (chyba) jedynym autem z tego segmentu które mi się podoba i mogłabym nim jeździć. Od pół roku przeglądam różne oferty, różnych aut i z nich wszystkich wydawało mi się, że najsensowniejszym wyborem będzie właśnie albo Ibiza, albo Clio Grandtour. Ja jestem kobietą i moje poczucie estetyki do samochodu którym będę się poruszać kolejne X lat jest istotne :-) I tym razem, mając wpływ jednak na to czym będę jeździć, nie chcę kupować czegoś co nie będzie krzyczeć do mnie 'mamo' ;-)
Beesarch
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2007
Auto: Smart ForFour
Silnik: 1.1 64KM
Rok produkcji: 2005

07 Gru 2016, 17:10

Przebiegiem i rocznikiem się nie jeździ. Nie masz też jakiegoś kosmicznego budżetu, żeby wybrzydzać
A ibiza z jakiego "rocznika" będzie? 2008/9?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Gru 2016, 17:22

Akurat Ibizę 2010-2011 da się znaleźć i w takich rocznikach szukam auta.
I opiniom, że przebiegiem i rocznikiem się nie jeździ dziękuje, bo znam takich co próbują mi wcisnąć 20 letniego mercedesa. Tak samo jak poradom 'dołóż jeszcze 5 tys, bo w tej cenie nic nie znajdziesz' też podziękuję. Nie kupuję auta na jutro, od pół roku się przymierzam i jest to plan zakupowy na najbliższe pół roku, więc jak trzeba będzie poczekać na dobry egzemplarz w dobrej cenie - to poczekam, chcę tylko wiedzieć co dokładnie szukać. Bo o ile w kwestii co mi się podoba co nie, to sobie radzę, to w kwestii który silnik brać pod uwagę niekoniecznie.
Beesarch
Nowicjusz

07 Gru 2016, 17:22

Beesarch napisał(a):Re: Ibiza IV - jaki silnik

45 minut temu Astrę brałam swego czasu pod uwagę, ale nasłuchałam się że to zgniluchy są i generalnie nikt jakoś sam z siebie mi Opla nie proponuje
Hyundai i30 - był na polu walki ale w moim budżecie ciężkie do znalezienia dobry rocznik z przebiegiem sensownym, a i20 wydaje mi się mały tak samo jak Mazda 2. Znów Mazda 3 w moim budżecie to roczniki 2007,2008 - dla mnie za stare.
Fiat zarówno Punto jak i Bravo kojarzy mi się z księżami i emerytami
aż robi się słabo człowiekowi jak to czyta :cry: dogodzić babie.... (no offense :mrgreen: )
Przecież TDI nie pali więcej jak 5 litrów, Mike no co Ty
do tego zimą, w korkach na dystansie 2km :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowcy groźniejsi od piorunów w czasie burzy
    W czasie burzy wielu kierowców najbardziej obawia się wyładowań elektrycznych, choć tak naprawdę dużo większe zagrożenie stanowią nieprzewidywalne zachowania innych uczestników ruchu oraz kiepska widoczność, ...

07 Gru 2016, 17:40

Wydaje mi się, że z tym budżetem i wymaganiami co do designu (nie piętnuje ich w żadnym razie, żebyś tego tak nie odebrała) będzie bardzo trudno coś kupić bo moda na nieduże "słodkie" kobiece samochody w stylu Fiat 500/ Opel Adam itp trafiające w kobiece poczucie estetyki przyszła zbyt późno… Poza tym jak każda moda niestety kosztuje.
robcio
Nowicjusz

Auto: Skoda

07 Gru 2016, 17:40

Obawiam się, że przy tym 2010-11 (ceny w DE od~4,5k ojro za najtańsze szroty, czyli bezpiecznie ile? 5,5k? Jak to się ma do Twoich 22 tys PLN?) trochę na ten egzemplarz poczekasz
Aż sprawdziłem co można znaleźć, same perełki od handlarzy z januszowym przebiegiem i komisową gwarancją :mrgreen: powodzenia
Invi
Forumowicz VIP

07 Gru 2016, 17:59

Mike -> pocieszające może być to że wytyczną dla mnie nie jest ilość lusterek i schowków w samochodzie ;)
Spojrzałam na pojemność bagażnika w Hyundaiu i20 i Mazdzie 2 - nope, maleństwa
Ja wiem, że powinnam iść na jakiś kompromis i jestem na to gotowa i jak nic lepszego się nie znajdzie to wezmę emeryckie Grande Punto :P Ale jako, że mam czas na szukanie, nie spieszy mi się chcę znaleźć coś, co będzie spełniało większość moich kryteriów.
1. Ładne (tu pod pojęciem ładne pojawiają się auta właśnie typu Seat, Hyundai, Ford, Renault)
2. Żwawsze niż mój Smart z silnikiem 1.1 64KM
3. Pakowniejsze od w/w auta (niekoniecznie kombi, ale coś co ma znacznie większą przestrzeń bagażnika niż podłogę 90x50cm)

robcio -> Fiat 500 czy Ford Adam nie są w mojej estetyce ;) Ja wole ostrzejsze linie niż kobiecie krągłości ;)

Invi -> dziękuję za życzenia, ale nie każdego stać, żeby jeździć Mazdą 3 prosto z salonu, pozdrawiam
Beesarch
Nowicjusz

07 Gru 2016, 18:41

Nie chodzi o to czy kogoś stać czy nie a o zdrowe podejście. Mając niewielki budżet stawiasz duże wymagania. Młode auto z małym przebiegiem i niska cena (pomijam kwestię designu). Generujesz popyt na takie auta i ktoś będzie chciał Ci je dostarczyć. Problem w tym, że nie ma "okazji", nawet ta nieszczęsna ibiza będzie w tej kasie prawdopodobnie ulepem od turka z przekręconym licznikiem i nieznaną historią. Rozleci się silnik? Trudno, zdarza się. Co jednak w sytuacji kiedy auto będzie brało udział w stłucze/wypadku a okaże się zespawane z trzech innych? Co jeśli zamiast poduszek powietrznych będziesz miała powstawiane rezystory albo jakiś element zamiast z blachy będzie się składał głównie ze szpachli? Wspominam tylko o rozwadze i zdrowym myśleniu. Jeśli zadbane auto kosztuje za granicą 5,5tys ojro to po sprowadzeniu do kraju nie da się go kupić za 22 tys zł. Tyle w temacie
Invi
Forumowicz VIP

07 Gru 2016, 18:45

kryterium 3 to prawdopodobnie spełniają wszystkie samochody poza kolejnym Smartem :D

A serio może Ford Fiesta skoro ma być większe, pakowniejsze, jest na liście tych, które mogą przemówić mamo?
robcio
Nowicjusz

07 Gru 2016, 19:39

Fiesta zbyt przestronna nie jest, prędzej widziałbym Focusa
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Gru 2016, 19:53

Tyle, że idąc tokiem rozumowania Invy słusznym dla mnie zresztą fiestę za około 22k może się znajdzie, a focusa nie za starego (to już wymaganie autorki wątku) już tak sobie.
robcio
Nowicjusz

07 Gru 2016, 20:14

Coś za coś
mike
Moderator
Awatar użytkownika