Ibiza nalali za dużo oleju

12 Kwi 2013, 15:34

Bardzo proszę o pomoc,
Fachowcy wymieniali mi olej (zawsze robiłem to sam, ale jak zobaczyłem reklamę: wymiana gratis to pojechałem). po wymianie zrobiłem 2 odcinki po 10 km, szarpnęło autem i zgasł. nie odpali. Sprawdzam bagnet a tam 1 cm powyżej max.
Zauważyłem wyciek, chyba z tunelu bagnetu:
http://pokazywarka.pl/0txdo1/
i rozszarpany wąż chyba od powietrza:
http://pokazywarka.pl/9qr58w/
Proszę o swoją opinię czy nadmiar oleju mógł spowodować pęknięcie tego węża, co innego mógł spowodować, czy może awaria samochodu nie ma z nadmiarem oleju nic wspólnego.
Seat ibiza 1.4 1998r 44kW
happysad5
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza II
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

15 Kwi 2013, 20:12

Nie sądzę,by nalanie ponad miarę takiej ilości oleju było powodem tego o czym piszesz,ten przewód wygląda mi na przewód płynu chłodniczego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Kwi 2013, 18:59

to jest chyba raczej odma. ale to co opisujesz nie ma nic wspólnego z awarią silnika
mechan12
Początkujący

Prawo jazdy: 07 08 2012

17 Kwi 2013, 10:10

Ten przewód jest od odmy i chyba faktycznie nadmiar oleju wywaliło przez bagnet, a awaria na drugi dzień to zbieg okoliczności. Dzisiaj mam wreszcie dzień wolny i powinienem wiedzieć więcej
happysad5
Nowicjusz

18 Kwi 2013, 12:01

standardowa awaria czyli aparat zapłonowy, już wymieniony, przewód odmy był uszkodzony już wcześniej. Teraz czeka mnie jeszcze wizyta w serwisie, dać zjeb... przez telefon a osobiście to co innego :twisted:
happysad5
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowy silnik CDTI ECOTEC 1,6 spełnia normy Euro 6
    Wprowadzenie całkowicie nowego czterocylindrowego silnika wysokoprężnego Opla to kolejny etap w procesie odnowy portfolio jednostek napędowych. Silniki CDTI ECOTEC o pojemności 1,6 litra, są drugą z kolei rodziną nowych silników ...