Ibiza z jakim silnikiem diesla najlepsza?

25 Maj 2010, 18:55

Otóż wybieram pierwsze swoje autko, ma być ono ekonomiczne i mało awaryjne (wybór padł na diesla).
Ostatnio oglądam Seata Ibizę z roku od 2000 (po FL) . Zamierzam wydać na niego ok. 12 tys. (+/- 1tys.)
Zastanawiam się nad silnikami 1.9 SDI 68 KM (podobno mniej awaryjny) i 1.9 TDI 110KM (droższy ale mocniejszy).
Proszę o odpowiedź posiadaczy tych aut. Czy SDI jest naprawdę mułowate? Np. Mój tata posiada Cordobę 1.4 MPI czy Ibiza SDI będzie zrywniejsza?
ksamilosb
Nowicjusz

Miejscowość: Płock

25 Maj 2010, 19:36

Z tego co wiem to SDI lepiej się zbierają niż reszta - ciągną od dołu, ale mają mniejszy V-max (za to są ekonomiczniejsze i mało awaryjne). Więc zależy co masz na myśli pisząc "zrywniejszy".
Ostatnio edytowany przez Frugo 25 Maj 2010, 19:44, edytowano w sumie 2 razy
Frugo
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

25 Maj 2010, 19:42

Mam zaszczyt użytkować czasem VW Caddy 1.9 SDI '01 i to 65KM daje jako tako radę. Wiadomo prędkości ogromnej na tym się nie rozwinie ale na miasto daje radę ... czasem jednak może braknąć tej mocy, szczególnie w trasie ale jeśli chodzi o żywotność silnika to jest ponad 200 000km na blacie i nic nie stuka i nie puka.
kwiatek
Nowicjusz

Miejscowość: Tomaszów Maz.

25 Maj 2010, 20:07

Frugo napisał(a):Z tego co wiem to SDI lepiej się zbierają niż reszta - ciągną od dołu

Gorszej bzdury na tym forum jeszcze nie słyszałem. Jak może się zbierać lepiej SDI od turbo które ma ponad 40KM więcej i o ponad 100Nm wyższy moment obrotowy? Może ja czegoś nie rozumiem, wyjaśnij mi jeśli możesz.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

25 Maj 2010, 20:24

Jezdziłem nowszym VW Caddy z 1,9 SDi. Jeśli chodzi o przyspieszenie to spod świateł nie ucieka... Natomiast zachowując płynnośc jazdy i zmieniając biegi w optymalnych obrotach silnika,to po prtostu jedzie się jak np: benzynką z pojemnością 1200/1300 ....Natomiast prędkośc max tego Caddy to jakieś 145 km/h.
Sądzę,że w mniejszym aucie osiągi będą nieco lepsze. mam kolegę który ma Lupo z 2002 1,7 SDi i jedzie to "coś" bez kompleksów,a pali 4,2l ropy...

Co do ogólnej zasady wyboru pomiędzy SDi a TDi...
Kupujesz SDi i masz frajdę przy dystrybutorze i tak ogólnie przez parę tygodni ale po 2 miesiącach zaczynasz jednak żałowac,że nie kupiłeś TDi... :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Maj 2010, 20:36

Jak nie masz 60 lat na karku to tylko TDI ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak Lexus zwiększa bezpieczeństwo na drogach?
    Nowoczesne systemy multimedialne, klimatyzacja schładzająca wnętrze w sekundy czy ciekawy design sprawiają, że kochamy nowoczesne samochody, ale to niespotykany dotąd poziom oferowanego przez auta bezpieczeństwa imponuje ...

25 Maj 2010, 23:17

Do 60 to jeszcze ponad 40 lat :wink:
Potrzebuje auta takiego, które w miarę szybko by ruszało i bez problemu poruszało się z prędkością ok. 100km/h (irytuje mnie dynamika Cordoby 1.4 MPI mojego ojca, która przy prędkościach ok. 90km/h w górę, strasznie wyje).
Dzięki za porady :wink:.
ksamilosb
Nowicjusz

Miejscowość: Płock