Ile czasu na rejestrację?

28 Lis 2008, 19:17

Witam chciałbym się dowiedzieć ile mam czasu na rejestrację samochodu sprowadzonego z niemiec.Auto kupiłem na początku września 2008,zrobiłem przegląd na początki października i w połowie października opłaciłem cło.Mam nadzieje,że nie będę miał z tego powodu żadnych nieprzyjemnośći.Jako nabywca jestem wpisany ja ale chciałbym 'przekazać' auto matce żeby płacić mniejsze ubezpieczenie.Jak to zrobić?Z góry dzięki za pomoc
trophy1
Nowicjusz

01 Gru 2008, 22:05

1. Musisz jeszcze dostać z urzędu skarbowego zaświadczenie VAT-25 - będzie potrzebne do rejestracji.

2. Na rejestrację jest oficjalnie jest 30 dni od daty zakupu ale nie ma żadnych konsekwencji, szczególnie, że cło już zapłaciłeś a na to jest tylko 5 dni od wjechania do Polski.

3. Możesz przekazać matce część samochodu w formie darowizny - czyli spisujecie umowę darowizny w której darujesz matce część samochodu.

Z wszystkimi dokumentami:
- umowa kupna z zagranicy
- umowa darowizny
- badanie techniczne
- dokumenty rejestracyjne z zagranicy
- tłumaczenia przysięgłe
- zaświadczenie o zapłacie akcyzy
- zaświadczenie VAT-25 z urzędu skarbowego
- opłata recyklingowa
- dowód osobisty właścicieli
zgłaszacie się do urzędu komunikacji.

Tego samego dnia ubezpieczacie samochód jeżeli jeszcze nie jest ubezpieczony

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

11 Sty 2009, 12:56

A jeśli będę chciał darować cały samochód matce??Nie mam nawet czasu żeby to wszystko załatwić,najlepiej żeby ktoś zrobił to za mnie np.matka.Auto nie jest jeszcze zarejestrowane ma opłacone tylko cło na właściciela czyli na mnie.Wartość pojazdu to około 9500zł.Od czego muszę zacząć??
trophy1
Nowicjusz

11 Sty 2009, 20:49

tak jak pisałem wyżej:
urząd skarbowy musisz zapłacić sam i opłatę recyklingową (to robi ten co wprowadza pojazd do Polski).

Potem możesz darować auto matce i ona zajmie się resztą kompletując dokumenty o których pisałem w poprzednim poście

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

22 Mar 2009, 13:07

Witam,
Sprowadziłem auto we wrześniu z Francji, opłaciłem akcyzę, auto ma ważny przegląd i ubezpieczenie. Jak długo mogę takim autem jeździć ? Słyszałem, że tylko 30dni, czy to prawda? Tylko 30dni pomimo, że auto ma wszystkie opłaty ? Bardzo proszę o odpowiedź
Karim90
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

22 Mar 2009, 15:56

Tak, tylko 30 dni zgodnie z ustawą prawo o ruchu drogowym.

Potem tylko można liczyć na szczęście, żeby nie zapłacić mandatu.

Pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia automatyczna Multitronic - opis, awarie
    Skrzynia Multitronic to bezstopniowa, automatyczna przekładnia stosowana w samochodach marki Audi z napędem przednim i silnikiem umieszczonym wzdłużnie. Produkowano je do 2016 roku. Do dziś możemy je spotkać w modelach A4, ...

24 Mar 2009, 22:52

Rozumiem. Dziękuję za pomoc
Karim90
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce