Rejestracja na współwłasność

23 Mar 2009, 14:11

Mam zarejestrowany samochód wraz z drugą osobą, nie z rodziny. Chciałbym przepisać go już tylko na siebie. Druga osoba jest głównym właścicielem, ja jestem na drugiej stronie dowodu (akcja miała na celu korzystanie ze zniżek tamtej osoby). Czy ktoś orientuje się jak to zrobić? Czy to darowizna, czy trzeba umowę kupna-sprzedaż? I jak z podatkiem? Czy tablice nowe będę musiał wyrabiać? z góry dzięki....
Szfinks
Nowicjusz

24 Mar 2009, 23:04

do wyboru:
1. umowa kupna sprzedaży
2. darowizna

Podatek się płaci jak wartość sprzedawanej/darowanej części przekroczy ustawowe limity.
Przy umowie kupna to 1000 zł czyli, jeżeli część samochodu, którą Ci sprzeda współwłaściciel jest warta więcej niż 1000 zł to wypełniasz PCC-3 i wpłacasz 2% na konto US
Przy darowiźnie kwoty wolne są różne w zależności od tego czy to obcy, czy rodzina.

Mając umowę idzie się do urzędu z:
1. tablice rejestracyjne
2. dowód rejestracyjny
3. karta pojazdu (jeśli była wydana)
4. polisa OC
5. dowód osobisty

jeżeli auto nie zmienia miasta czyli Ty mieszkasz w tym samym mieście co współwłaściciel to koszty do 100 zł, jeżeli nie to do 200 zł

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MOTO Session 2013 / relacja
    Moto Session 2013 to wielkie lubelskie święto motoryzacji, na którym zaprezentowały się aż 22 marki. Najnowsze modele wielu marek samochodów kusiły wielbicieli nowinek motoryzacyjnych. Dzięki motocyklom i samochodom ...
    Objaśnienia skrótów motoryzacyjnych
    PPS - Prestige Performance Sedan (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, sedan) PPH - Prestige Performance Hatchback (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, hatchback) ...