Ile czasu się rejestuje sprowadzone auto?

20 Lis 2008, 09:34

piotrauto napisał(a):a jaka kara grozi jesli auta nei zdąrze ubezpieczyć?
kolega sie na tym troche zna i gadal mi zebym ubezpieczyc dopiero poszedl jesli załatwie wszystkie formalności i dostane do auta tablice

Kolega dobrze gadał.
Pojazd z zagranicy trzeba ubezpieczyć NAJPÓŹNIEJ w dniu rejestracji.

Jak pisałem wyżej nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby zrobić to wcześniej ale nie ma takiego obowiązku.

Kara za nie ubezpieczenie samochodu w terminie czyli W DNIU REJESTRACJI pojazdu wynosi:
1. do 3 dni - 100 euro
2. za każdy kolejny dzień po 3 dniach 50 euro/dzień
4. powyżej 14 dni - 500 euro i dalej kara już nie rośnie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

20 Lis 2008, 13:00

nie wiem jakie sa kary za brak OC, kiedys mi sie obilo o uszy ze podobno 3 tysie, ale to zalezy od terminu ile jezdzisz bez waznego ubezpieczenia......lepiej to zrobic mimo wszystko....
on_24
Początkujący

20 Lis 2008, 16:45

tak ale jak mnie policja zlapie? kazdy gada cos innego
jesli zarejestruje w poiedzialek a oc wykupie dopiero po 1 miesiącu to kary nie dostane? jesli autem nie będę przez ten czas wyjeżdzać?
piotrauto
Stały forumowicz

20 Lis 2008, 19:50

DariuszSawicki a mógłbys mi podać link do tej strony gdzie będzie napisane czarno na białym ze jak nei ubezpiecze auta w niu rejestracji to dostane kare pieniężną i jaką?
kazdy gada jak chce, słyszłame takze ze nei trzeba ubezpieczać, przeciez auto moze byc nie sprawne to mimo to ze go zarestruje to po co go mam ubezpieczac jesli nie wyjade na ulice nim...?
piotrauto
Stały forumowicz

20 Lis 2008, 22:47

piotrauto napisał(a):DariuszSawicki a mógłbys mi podać link do tej strony gdzie będzie napisane czarno na białym ze jak nei ubezpiecze auta w niu rejestracji to dostane kare pieniężną i jaką?
kazdy gada jak chce, słyszłame takze ze nei trzeba ubezpieczać, przeciez auto moze byc nie sprawne to mimo to ze go zarestruje to po co go mam ubezpieczac jesli nie wyjade na ulice nim...?

1. tu jest link do strony Ubezpieczony Fundusz Gwarancyjny (UFG) - czuwa nad realizacją obowiązku z obowiązkiem ubezpieczenia - POWSTAJE NAJPÓŹNIEJ W DNIU REJESTRACJI POJAZDU.

http://www.ufg.pl/index.php?module=arty ... cje-ogolne

2. tu jest link do strony UFG - kary za brak OC

http://www.ufg.pl/index.php?module=arty ... laty-karne

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

21 Lis 2008, 10:27

dokladnie to samo chyba widzialem kiedys na necie.....jak widac za brak waznego OC w zaleznosci od ilosci dni jaka jezdzisz bez niego placisz odpowiedni % ubezpieczenia.....czyli nawet jak nie jezdzisz samochodem to i tak musisz miec OC i tak.....

lepiej sie ubezpieczyc, sprobuj po tych direktach oni bez kitu maja dobre ceny.
on_24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MOTO Session 2013 / relacja
    Moto Session 2013 to wielkie lubelskie święto motoryzacji, na którym zaprezentowały się aż 22 marki. Najnowsze modele wielu marek samochodów kusiły wielbicieli nowinek motoryzacyjnych. Dzięki motocyklom i samochodom ...

21 Lis 2008, 16:34

Kolega dobrze gadał.
Pojazd z zagranicy trzeba ubezpieczyć NAJPÓŹNIEJ w dniu rejestracji.

Jak pisałem wyżej nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby zrobić to wcześniej ale nie ma takiego obowiązku.

Kara za nie ubezpieczenie samochodu w terminie czyli W DNIU REJESTRACJI pojazdu wynosi:
1. do 3 dni - 100 euro
2. za każdy kolejny dzień po 3 dniach 50 euro/dzień
4. powyżej 14 dni - 500 euro i dalej kara już nie rośnie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki

tak ael jak mam ubezpieczyc oc jak jeszcze niemam do auta tablic?
jak zamówie oc przez neta to ile czasu minie az oni mi ubezpieczą auto? wykupic tak zeby jechac i kupic chyba sie nieda, bo wszystkie te filrmy mają dzialalność w wawie (link4, itp)
piotrauto
Stały forumowicz

21 Lis 2008, 16:42

Ubezpieczasz samochód a nie tablice, bez numeru rejestracyjnego możesz ubezpieczyć - potem dopisują numer.

Jak chodzi o firmy internetowe - zadzwoń do nich to się dowiesz.

Ogólnie jest tak, jak pisałem wyżej:
1. po rejestracji idziesz z polskim dowodem rejestracyjnym (miękkim) do firmy i wystawia Ci OC na polskie numery albo
2. dzwonisz do firmy z internetu a oni Ci wysyłają dokumenty (umowa) mail'em a resztę dostajesz pocztą.

Tak przynajmniej miałem w mbanku.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

24 Lis 2008, 20:21

lepiej zalatw to przez neta z doswiadczenia wiem ze przynajmniej mi poszlo z tym dwa razy szybciej no i co przede wszystkim taniej, wypelniasz wniosek przez neta a po 10 minutach mozesz sobie drukowac polise u siebie w domu, reszte po jakims tam czasie dostajesz poczta, ale to i tak nie wazne bo w sumie jedzisz z tym co wydrukowales.
on_24
Początkujący

25 Lis 2008, 16:18

nie rozumiem np przez neta ubezpieczam auto a oni mi po 10min dają emailem kwitek oc ja sobie drukuje i juz moge jezdzic autem mimo ze im nie wlacilem jeszcze kasy za polise?
piotrauto
Stały forumowicz