Kupno oraz szybka sprzedaż auta

25 Lis 2008, 00:09

Witam, mogę kupić od zaprzyjaźnionej osoby osoby samochód w bardzo niskiej cenie. Jakieś 30% ceny rynkowej. Jemu na nim nie zależy, ma nowy, lepszy. ;)

Chciałbym go kupić, sprzedać i kupić inny, bo ten ma za duże spalanie.

Mam w związku z tym pytania:

1. Jakie minimum koszta będę musiał ponieść po kupnie? Tzn. podatek od kupna, przerejestrowanie, itp.
2. Czy może, któreś ze standardowych opłat może wykonać już następny właściciel? Może, np. przerejestrowanie?
3. Jak wygląda sprawa z OC, jeśli kupię samochód bez tego ubezpieczenia? Czy może je również wykupić następny użytkownik?

Czy trzeba się zmieścić w jakichś terminach, aby w takiej sytuacji zapłacić mniej?

Będę wdzięczny za każdą pomoc!
Pozdrawiam
mcq
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

25 Lis 2008, 10:41

Możesz kupić i sprzedać dalej bez rejestracji.

Opłaty to:
1. jeżeli kupiłeś na fakturę to nie płacisz podatku od kupna, jeżeli na umowę to płacisz 2% WARTOŚCI RYNKOWEJ jeżeli cena z umowy jest niższa o 30% jak piszesz to weź to pod uwagę. Wypełniasz druk PCC-3
TERMIN to 14 dni od daty zakupu!!

szczegóły tutaj co-dalej-po-kupnie-auta-vt13636.htm

2. urząd skarbowy - podatek dochodowy - jeżeli sprzedajesz samochód przed 6 miesiącami użytkowania w cenie wyższej niż kupiłeś to podlega to opodatkowaniu podatkiem PIT - dochód od kupna sprzedaży.

3. OC jak kupisz bez ważnego OC to masz obowiązek od razu ubezpieczyć bo auto w Polsce nie może nie mieć ważnego OC - kara do 500 euro

tu więcej na ten temat oc-vt13543.htm

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

25 Lis 2008, 14:44

Odnośnie rejestracji: czy jest na to jakiś termin, czy po prostu nie muszę przerejestrowywać auta po zakupie?

1. Czy faktura w stosunku do umowy, to gorsze rozwiązanie (dla sprzedającego i kupującego)?

2. Czy podatek dochodowy (jeśli chodzi o samochody), to 19% ceny samochodu minus ok. 550 zł?

3. Rozumiem, że OC musi być wykupione zawsze. A czy w przypadku przepisania OC od sprzedającego mam jakiś okres ochronny? Czy muszę na siebie przepisywać OC i wyliczać składki, czy można to zrobić już na następnego właściciela?

Pozdrawiam
mcq
Nowicjusz

25 Lis 2008, 15:53

1. Rejestracja: Jest termin - 30 dni od daty powstania zmiany - czyli zmiana właściciela ale to martwy przepis czyli nie ma konsekwencji - w urzędzie komunikacji.

2. Faktura - dla kupującego korzystniej bo nie płaci podatku 2% z tytułu zawarcia umowy - PCC-3. Dla sprzedawcy - trzeba podatki doliczyć....

3. Nie wiem dokładnie jak wygląda sprawa podatku dochodowego w tym przypadku - nie zajmuję się doradztwem podatkowym. Proponuję zadzwonić do swojego urzędu skarbowego - dział podatku dochodowego i spytać.

4. OC, po kupnie ma się 30 na zmianę firmy na inną niż ta, której polisę się posiada. Po tym terminie zostajemy aż do końca okresu. Jeśli jej nie wypowiemy na koniec to dalej jesteśmy w tej samej firmie.

Właśnie się dowiedziałem u znajomych zajmujących się ubezpieczeniami, że jest obowiązek ustawowy aby w ciągu 30 dni dokonać rekalkulacji składki OC na siebie.
Jednak jeżeli tego nie zrobimy to nic się NIE POWINNO DZIAĆ.

Tak więc wybór należy do Ciebie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

25 Lis 2008, 16:04

Dziękuję bardzo!

Pozdrawiam
mcq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luksusowa terenówka w eleganckim wydaniu - Lexus LX 570 S
    Australijski oddział Lexusa wprowadza na rynek model LX 570 S w nowej wersji. Flagowy SUV japońskiej marki zyskał odświeżony wygląd i nowe obręcze kół. Pod maską luksusowej terenówki nadal pracuje potężna wolnossąca ...