Ile czasu się rejestuje sprowadzone auto?

17 Lis 2008, 17:45

1. gdzie sie najlepiej ubezpieczyć aby za vw passata 1,8 zapłacic jak najtaniej... oczekuje mniej niz 350zl ze zniżkami 60%
mtu, Link4 gdzies indziej?

2. ile zajmują wszystkie formaloności rejestracji auta z niemiec w polsce
chodzi mi o to ile czasu musi minąc zeby wszystko zalatwic zeby mozna bylo jezdzic autem po Polsce? 3-4 tygodnie?

3. ile to wszystko będzie kosztować? ok 1100zł?

4. ile musi minąc czasu zeby firma ubezpieczeniowa ubezpieczyła moje auto? czy odrazu jak pójdę do firmy np link4 to juz jutro będe mugl wyjechać autem?

pozdro
piotrauto
Stały forumowicz

17 Lis 2008, 19:38

Odpowiadam częściowo:

2. ile zajmują wszystkie formaloności rejestracji auta z niemiec w polsce
chodzi mi o to ile czasu musi minąc zeby wszystko zalatwic zeby mozna bylo jezdzic autem po Polsce? 3-4 tygodnie?

Wszystkie formalności powinny się zamknąć w 7 dniach. Tyle maksymalnie się czeka na wydanie zaświadczeń z urzędu skarbowego i celnego.
Po odebraniu zaświadczeń rejestracja samochodu w urzędzie - 1 dzień

3. ile to wszystko będzie kosztować? ok 1100zł?

Kosztorys podałem tutaj, cena zależy od wartości rynkowej samochodu, pojemności i tego czy kupiony jest na firmę bez VAT czy nie z naliczonym VAT. ew. czy jest to ciężarowy czy osobowy
jakie-oplaty-dla-auta-z-niemiec-vt12989.htm

4. ile musi minąc czasu zeby firma ubezpieczeniowa ubezpieczyła moje auto? czy odrazu jak pójdę do firmy np link4 to juz jutro będe mugl wyjechać autem?

Możesz pojazd od razu po zrobieniu przeglądu ubezpieczyć. Obecnie takie polisy ma Allianz i PZU na 1 miesiąc.
Najpóźniej - MASZ OBOWIĄZEK - ubezpieczyć w dniu rejestracji samochodu w urzędzie komunikacji

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

17 Lis 2008, 21:24

Co do 2 punktu to z mojego doświadczenia wynika że trwa to troszkę więcej. Na początek musisz zrobić tłumaczenia (1 dzień)jeśli będziesz miał już tłumaczenia to możesz składać wszystkie dokumenty do urzędu celnego i skarbowego i czekasz sobie 7 dni odbierasz wszystkie decyzje idziesz do wydział komunikacji składasz wszystkie papiery i zazwyczaj na następny dzień odbierasz tablice i tymczasowy dowód gnasz do ubezpieczalni ubezpieczasz i możesz śmigać. Wszystko zajmuje 9-10dni jeśli się człowiek spręży :wink:
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

17 Lis 2008, 21:47

co do 1 punktu to mojemu szwagrowi jak ubezpieczal kilka tygodni swojego passata z 2003 r. poza warszawa to najtaniej wyszlo mu OC w link4, moze to info Ci sie przyda chociaz jak wiadomo dla kazdego te skladki sa inne....
on_24
Początkujący

17 Lis 2008, 22:09

w 7 dniach chyba sie kpisz... jak sie zmiescic z tygodniu jak na 2 dokumenty sie czeka po 7 dni wiec 2-3tygodnie
a odnoścnie ubezpieczenia to jak to jest jak dostane tablice z miękkim dowodem to juz moge jezdzic autem? dostane jakies ubezpieczenie na iles dni? czy musze wykupic, są jakies kary itp?
jak to jest biore tablice i tego samego dnia musze ubezpieczyć? gdzie? tymczasowo?
piotrauto
Stały forumowicz

18 Lis 2008, 00:15

Co do terminu 7 dni to jest to termin ustawowy.
Są urzędy, które robią to w godzinę - Urząd Skarbowy Namysłów, Urząd Celny Wałbrzych - pół dnia a są i takie gdzie trzeba czekać tydzień Urząd Celny we Wrocławiu, Urząd Skarbowy Wrocław Fabryczna.

Podaję terminy z własnego doświadczenia - zajmuję się tym zawodowo - rejestracja-samochodu.pl - wyręczam ludzi w urzędach więc wiem co piszę.

Co do tłumaczeń to kilka godzin do 2 dni to max - pośredniczę w tym temacie.

Czekasz na dokumenty do 7 dni ale możesz tego samego dnia złożyć je do urzędu skarbowego i celnego, urząd celny we Wrocławiu np. nie wymaga tłumaczeń - więc termin Ci od razu biegnie.....

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pracownik w samochodzie
    Eksperci szacują, że nawet 40% ofiar wypadków drogowych w Unii Europejskiej to osoby, które zginęły w zdarzeniach związanych z pracą(1). Na niebezpieczeństwo narażeni są nie tylko kierowcy zawodowi, lecz także ...

18 Lis 2008, 13:28

aha a jak z oc? kiedy ubezpieczyc? i jak dostane tablice to juz moge jezdzic? bedzie ubezpieczony tymczasowo?
piotrauto
Stały forumowicz

18 Lis 2008, 14:04

zamiast zastanawiac sie kiedy ubezpieczyc to zastanow sie gdzie ubezpieczyc, obawiam sie ze ta kwestia bardziej moze Cie zainteresowac tym bardziej ze mozna na tym naprawde sporo zaoszczedzic....
on_24
Początkujący

18 Lis 2008, 15:52

Musisz ubezpieczyć NAJPÓŹNIEJ w dniu rejestracji. Możesz wcześniej.

Jak zarejestrujesz i odbierzesz tablice oraz ubezpieczysz możesz śmiało ruszać w drogę!!

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

18 Lis 2008, 16:44

No właśnie najważniejsze to miejsce w którym się ubezpieczysz.
Ja bym obstawiał directy. Bo są tanie i mało Ci czasu zajmie wykupienie takiej polisy.
Autostrada do nieba
wydech
Nowicjusz

18 Lis 2008, 19:40

nierozumiecie mnie
np ja kodbieram tablice tymczasowe to mam obowiązkowo ubezpieczyc auto tymczasowo czy jakos tak?
a czy moge juz teraz ubezpieczyc auto jesli jeszcze nie jest zarejetrowane? przeciez tablic niema no to jak go ubezpieczyć?
a nie mozna zarejetrowac samochó i narazei go nei ubezpieczać? np dopiero za miesiąc isc d ubezpieczalni?
piotrauto
Stały forumowicz

18 Lis 2008, 21:54

Wygląda na to, że Ty nas nie rozumiesz.

Jeszcze raz odpowiadam:

1. "np ja kodbieram tablice tymczasowe to mam obowiązkowo ubezpieczyc auto tymczasowo czy jakos tak?"

Jeżeli zarejestrujesz samochód - nie istnieje rejestracja tymczasowa, możesz zarejestrować samochód na tymczasowe tablice ale będzie on już zarejestrowany a tablice dostałeś np. na badanie techniczne.

W dniu rejestracji MASZ OBOWIĄZEK ubezpieczyć pojazd. Chodzi o to, że możesz już nim jeździć a w związku z tym możesz spowodować jakąś szkodę za którą trzeba zapłacić.

2. "a czy moge juz teraz ubezpieczyc auto jesli jeszcze nie jest zarejetrowane? przeciez tablic niema no to jak go ubezpieczyć?"

Tak możesz ubezpieczyć bez tablic - ubezpieczasz samochód a nie tablice. Dzięki takiemu ubezpieczeniu gdy stanie się coś np. z Twojej winy podczas postoju samochodu to jesteś już ubezpieczony i w razie czego zapłaci ubezpieczyciel.

3. "a nie mozna zarejetrowac samochó i narazei go nei ubezpieczać? np dopiero za miesiąc isc d ubezpieczalni?"

Nie można ponieważ w Polsce jest OBOWIĄZEK ubezpieczenia zarejestrowanego pojazdu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

19 Lis 2008, 10:55

ja do tego 4 punktu dodalbym jeszcze ze w Polsce jest obowiazek ubezpieczyc samochod od odpowiedzialnosci cywilnej, popularnie nazywane OC i tak jak wydech napisal wczesniej tez bym Ci doradzal directy, bez wychodzenia z domu zalatwisz wszystko, a przy tym co wazne bedziesz mial tez taniej. warto tez zebys popytal sie o znizki jakie mozesz dostac.....uwierz mi mozna sporo zaoszczedzic.
on_24
Początkujący

19 Lis 2008, 20:26

a jaka kara grozi jesli auta nei zdąrze ubezpieczyć?
kolega sie na tym troche zna i gadal mi zebym ubezpieczyc dopiero poszedl jesli załatwie wszystkie formalności i dostane do auta tablice
piotrauto
Stały forumowicz

19 Lis 2008, 22:36

Możesz tez spróbować zobaczyć jak ci wylicza w PZU bo wiem że maja 20% zniżki na sprowadzane samochody. Wiec może to oc wyjdzie jeszcze taniej. Ogólnie kara za brak oc to z tego co słyszałem 4 tysie i koszt holowania ale jak cię przyłapią jak będziesz jeździł.
hgd
Nowicjusz