Ile czekać na wypowiedzenie umowy OC ?

06 Sty 2014, 15:58

Witam.
Chciałem zmienić swojego ubezpieczyciela i wysłałem pisemną prośbę o wypowiedzenie umowy jednak do tej pory nie dostałem żadnej odpowiedzi.Mam dalej czekać? Czy może umowa została już rozwiązana a oni nic nie przyślą.Czekam już ponad tydzień.Jeżeli ktoś miał podobny problem to proszę o pomoc.Z góry dziękuje.
OSSSBB12
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 05 1993
Auto: Fiat Panda
Skrzynia biegów: Manualna

06 Sty 2014, 17:46

OSSSBB12 napisał(a):Chciałem zmienić swojego ubezpieczyciela i wysłałem pisemną prośbę o wypowiedzenie umowy
Miałes juz koniec umowy z tym ubezpieczycielem czy w trakcie jeszcze trwania ... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

06 Sty 2014, 21:24

W trakcie trwania.Umowa kończy się 8 stycznia ,ale mówili ,że przy rezygnacji pisać z 2-3 tygodnie wcześniej.
OSSSBB12
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 05 1993
Auto: Fiat Panda

06 Sty 2014, 21:30

OSSSBB12 napisał(a):Umowa kończy się 8 stycznia
Wystarczy ze złozysz wypowiedzenie 2 dni wczesniej i po problemie.Ja osobiście takich rzeczy nie załatwiałem ale robiła to za mnie nowa FU i nigdy nie miałem z tego tytułu zadnych problemów.Osobiście nie dostałem zadnych"papierów"od 'starej"FU a czy dostała nowa tego nie wiem... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

06 Sty 2014, 23:46

OSSSBB12 napisał(a):Chciałem zmienić swojego ubezpieczyciela i wysłałem pisemną prośbę o wypowiedzenie umowy

Nie pisze się prośby o wypowiedzenie umowy, tylko pisze się wypowiedzenie umowy OC. Jeżeli napisales prośbe to nie wiem jak do tego podejdzie zakład ubezpieczeń. Może to poprostu zignorować, bo nie ma czegoś takiego w przepisach.
Umowę OC, zgodnie z ustawą, można zrobić najpóźniej na jeden dzień przed końcem umowy. Można to zrobić za pomocą poczty elektronicznej, poczty tradaycyjnej bądz sosobiście w zakladzie ubezpieczeń. Obowiązuje data wysłania wypowiedzenia, a nie jak to było wcześniej data, kiedy ubezpieczyciel dostanie pismo. Tak więc jak wyślesz maila, to obowiązuje data, kiedy go wysłałeś, jak pocztą tradycyjną, to data na pieczątce, a faxem to tez data wysłania.
Jeżeli masz ubezpieczenie do 8 stycznia, to najpóxniej 7 musisz wypowiedzieć. Jak tego nie zrobisz 7 stycznia, to możesz w każdej chwili, ale wówczas ubezpieczyciel policzy ci za okres ubezpieczenia. Np. jak umowę wypowiesz 10 stycznia, to zapłacisz za 3 dni ochrony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lut 2014, 14:53

Tak jak poprzednio ktoś napisał, nie musimy już prosić, wystarczy złożyć pimo/wniosek. Teraz wypowiedzenie można załatwić z dnia na dzień o ile się można udać do placówki agencyjnej. Jeśli wysłaliśmy je pocztą to najlepiej zadzwonić i się zapytać. Zazwyczaj trwa to kilka dni.
SeenCar
Nowicjusz

Auto: Citroen C4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Korytarz życia i jazda na suwak już obowiązuje!
    Przypominamy wszystkim kierowcom, że od 6 grudnia 2019 weszły w życie nowe przepisy dotyczące jazdy na suwak oraz tworzenia korytarza życia. Reguluje to ustawa z dnia 16 października 2019 roku o zmianie ustawy Prawo ...