Pytanie odnośnie ubezpieczenia.

01 Lut 2014, 19:53

Witam. Mam takie pytanie
W pazdzierniku 2013 zakupilem od goscia z Sosnowca samochód fiat cinquecento 900 który stał na Gliwickich blachach. (czyli samochód nie był zarejestrowany na niego).
Ubezpieczenie było już na gościa z Sosnowca.

21 Stycznia sprzedałem samochód kupcowi . Nie rejestrowałem tego samochodu. (Jezdzil dalej na gliwickich blachach)

Dzisiaj przyszedł mi list od ubezpieczyciela MTU , że mam do zapłaty 1180 zł za ubezpieczenie.
Z tego co słyszałem od dnia sprzedaży mam 14 dni aby poinformować ubezpieczyciela o sprzedaży samochodu. Jeszcze tego nie zrobiłem.
Teraz we wtorek mijają te 2 tygodnie .
W jakiej sytuacji teraz jestem ?
Jeśli pójde w poniedziałek zgłosić sprzedaż samochodu w ubezpieczalni będe zobowiązany do zapłaty tej kwoty ubezpieczenia ?
Jak wygląda moja sytuacja ?
Proszę o szybką poradę.
Dziękuje serdecznie i pozdrawiam :)
Barteeko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 06 1994
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lut 2014, 21:46

Podaj jakie terminy są na polisie OC. Od kiedy do kiedy jest ważna.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lut 2014, 23:57

Nie ma mnie w domu i nie mam dostępu do tych danych ale jeśli się nie myle to polisa zaczynała się w pazdzierniku , natomiast konczyla się w granicach sierpnia.

Czy idac z w poniedziałek z rana do punktu MTU i zgłoszenia tego ze autko poszło dalej bede musial wpłacać tą WIELKĄ kwotę ? W zasadzie 2 tygodnie mija dopiero we wtorek , a ja zgłoszę to w 13 dniu po sprzedaży samochodu.
Jak wygląda moja sprawa ?
Barteeko
Nowicjusz

02 Lut 2014, 11:02

Barteeko napisał(a):Jak wygląda moja sprawa ?

Podajesz zbyt mało danych, żeby było wiadomo. Polisa OC w większości przypadków jest ważna rok, więc jeżeli zaczyna się np. 10 października 2013 roku, to kończy się 9 października 2014. Ty piszesz coś o sierpniu... .

Niepokojące dla Ciebie mogą być terminy. Mówisz, że polisa zaczynała się w październiku i w październiku kupiłeś pojazd.

Załóżmy coś takiego:
Polisa ważna jest od 10.10.2013 do 09.10.2014
Kupiłeś pojazd 20.10.2013.
Oznacza to, że poprzedni właściciel z Sosnowca wykupił polisę i jedyne za co miałbyś dopłacać to różnica w zniżkach (gość z Sosnowca miał pewnie 60%, a Ty prawdopodobnie nie masz nic).

Jeżeli jednak auto kupiłeś 20.10.2013, a polisa jest np. od 25.10.2013 do 24.10.2014, to sama się przedłużyła. Gość z Sosnowca, żeby nie płacić za polisę sprzedanego auta, wysłał do MTU kopię umowy kupna/sprzedaży między nim a Tobą i MTU wie od kogo ściągać kasę.

Twoje szczęście, że samochód sprzedałeś, więc jakby co, to będziesz płacił tylko za miesiące w których byłeś właścicielem pojazdu, czyli za październik, listopad, grudzień i styczeń. Wychodzi 1/3 podanej kwoty.

Aczkolwiek, tak jak napisałem wcześniej. Podałeś zbyt mało danych.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lut 2014, 13:56

Witam. A więc dotarłem do domu i posiadam więcej informacji.
Do dziela:
Ubezpieczenie mam od 11-28-2013 do 10-27-2014
W liście piszą mi :
Składka należna za objęcie ochrona ubezpieczeniową od 2013-11-28 do 2014-10-27 została wyliczona z uwzględnieniem następujących danych:
1
2
3
4
5......

Uwzględniając część składki OC oplaconej przez poprzedniego posiadacza pojazdu w wysokosci 106,38 do oplacenia zostaje kwota 1188,44

W zalaczniku wysylam polise ubezpieczeniowa wystawiona w zwiazku z zakupem pojazdu......

Termin płatności :2014-02-06.
Idąc jutro rano do punktu MTU i oddania w wersji papierowej podania o sprzedaniu samochodu bede musial placic ta skladke ?

AUTO ZOSTALO KUPIONE 27.11.2013.
Barteeko
Nowicjusz

03 Lut 2014, 23:57

Barteeko napisał(a):dąc jutro rano do punktu MTU i oddania w wersji papierowej podania o sprzedaniu samochodu bede musial placic ta skladke ?

Na miejscu możesz, ale nie musisz płacić. Termin masz ostatecznie na 6 lutego.
Powinieneś zapłacić za okres od początku polisy do daty sprzedaży pojazdu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika