Ile czekaliście na mandat z fotoradaru?

17 Cze 2023, 18:28

Cześć Wszystkim,

Jeżdżę leasingowanym autem, i kilka dni temu dostałem od leasingu FV za "udostępnienie danych". Zakładam że może chodzić o jakiś fotoradar, choć jeżdżę na Janosiku i z ogranicznikiem (nie lubię sponsorować policji ani dodatkowo płacić leasingowy extra kasę do każdego mandatu). Sprawdzałem dane w CEPIK - nie mam żadnych naliczonych punktów karnych.

Ile czeka się na list z mandatem ? Nie ukrywam, że mam prawko już prawie 20 lat i to będzie mój pierwszy mandat, a przez to nie jestem przyzwyczajony do korespondencji z mandatami i trochę się niepokoję, a po głowie chodzą czarne myśli. :?
sachar
Obserwowany

18 Cze 2023, 09:43

W jakimś celu te dane udostępniali i faktycznie może to być mandat z fototadatu lub za przekroczenie prędkości na odcinkowym pomiarze. Z tego co pamiętam w leasingu trwa to dłużej i więcej czasu potrzeba żeby taki mandat trafił do kierowcy. Nie mniej jednak musi on dotrzeć w terminie 180 dni od wykroczenia bo po tym zostaje ono automatycznie przedawnione.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Cze 2023, 22:22

Na fakturze mam taką adnotację

"Udostępnienie danych kontaktowych w celu wskazania użytkownika pojazdu, na wniosek uprawnionego organu w związku z wykroczeniem drogowym, które zostało nim popełnione - oryginał wezwania zostanie przesłany przez sam organ".

Szczerze powiem, że nie mam zielonego pojęcia gdzie mogłem zdobyć ten mandat. Założyłem konto w CANARD, aby wysłali mandat drogą elektroniczną - ponoć to przyspiesza sprawę. Liczę że to będzie jakaś drobnostka za 2-3 punkty karne .
sachar
Obserwowany

19 Cze 2023, 07:49

No to wygląda na to że to jednak mandat. Zastanów się czy np. gdzieś nie przejechałeś skrzyżowania na czerwonym świetle, mamy już takie miejsca że takie wykroczenia są rejestrowane. Pomyśl gdzie mogłeś jeździć w ostatnim miesiącu i zastanów się czy mogą gdzieś być jakieś fotoradary, pomiary odcinkowe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35