Szkoda auto casco po terminie

05 Cze 2023, 09:14

Witam, stało sie nam troszkę w sobote
W czeskiej Pradze wg policji spowodowalismy kolizje z autobusem. W autobusie mała ryska u, u nas troche gorzej ale nie dramatycznie. To byłow sobote. Byała policja, mandat itp
Wrocilismy do domu i stwierdzilismy ze badanie skonczyło sie 23 maja. Przeglad dzis zrobie ale mam kilka pytan. Dawno szkody zadnej nie miałem i nie wiem jak to sie odbywa. Czytałem za auto casco w ergohestia moze nie byc wypłacone o ile szkoda miała coś wspolnego ze stanem faktycznym auto. Auto jest w pelnie sprawbne z 2017
Zaczna od pytań abstrakcyjnych
1. Robie przegląd, czy diagnosta "przypadkiem" moze wpisac sobotnia date w dowodzie rejestracyjnym?
2. Jak ubezpieczyciel sprawdza waznosć przegladu w aucie, scan dowodu czy jakaś strona?
3. Autem moge smigać, czy zgłosić teraz szkode i czekać na ich odpowiedz, czy poczekac troche czasu i zgłosić ja np za miesiac, jako stłuczkę w innym czasie np wjechanie w jakis słup itp?
Bede wdzieczny za jakiekolwiek porady
krzyzak74
Nowicjusz

05 Cze 2023, 09:37

krzyzak74 napisał(a):1. Robie przegląd, czy diagnosta "przypadkiem" moze wpisac sobotnia date w dowodzie rejestracyjnym?
Nie może, data musi się zgadzać z dniem przeglądu samochodu.
krzyzak74 napisał(a):2. Jak ubezpieczyciel sprawdza waznosć przegladu w aucie, scan dowodu czy jakaś strona?
Ubezpieczyciel sprawdza czy samochód posiada aktualny przegląd korzystając z dostępu do bazy danych z informacją o pojazdach. Dlatego zanim zgłosisz szkodę powinieneś zrobić przegląd.
krzyzak74 napisał(a):3. Autem moge smigać, czy zgłosić teraz szkode i czekać na ich odpowiedz, czy poczekac troche czasu i zgłosić ja np za miesiac, jako stłuczkę w innym czasie np wjechanie w jakis słup itp?
Skodę powinno zgłosić się niezwłocznie po zdarzeniu. Spojrzyj do umowy bo tam będziesz miał to dokładnie opisane. Niektórzy ubezpieczyciele dają sobie np. 24 godziny na zgłoszenie szkody od momentu zdarzenia i po tym czasie mogę odmówić wypłacenia odszkodowania. Dlatego przestudiuj dokładnie swoją umowę zanim zgłosisz się do nich ze szkodą.

krzyzak74 napisał(a):W czeskiej Pradze wg policji spowodowalismy kolizje z autobusem. W autobusie mała ryska u, u nas troche gorzej ale nie dramatycznie. To byłow sobote. Byała policja, mandat itp
Naprawa autobusu pójdzie pewnie z twojej polisy OC skoro było tak jak opisałeś więc ubezpieczyciel będzie miał ślad po tej szkodzie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Cze 2023, 09:47

Mam napisane" niezwłocznie"
Nurtuje mnie tylko zagadnienie, czy taka szkoda powstała w czasie, gdy auto nie miało przeglądu dyskwalifikuje odszkodowanie, czy "tylko" powoduje ze mozna sie liczyc z odmowa i trzeba sie odwoływac
Autobus raczej nie bedzie naprawiany, ale pewnie skorzystaja z wycigniecia z oc paru złotych
Mam 3 wyjscia
- zgłosić szkode i liczyc ze przejdzie
- poczekac jakis czas, zgłosić szkode i :) liczyc ze przejdzie
- naparwic samemu
i nie wiem która opcja jest najlepsza
z przegladem dałem ciała, ale kazdemu sie moze zdarzyc i czasu nie cofniemy. Nie moge przeciez winic diagnosty, który wział numer telefonu by przypomiec o zblizającym sie przegladzie)
krzyzak74
Nowicjusz

05 Cze 2023, 09:54

Jak duża jest to szkoda bo może okazać się że zgłaszania jej z AC i późniejsze zwyżki nie mają większego sensu i lepiej naprawić to we własnym zakresie.

Do przeglądu raczej nie powinni się przyczepić jak dzisiaj zrobiłeś, bo masz jeszcze w miarę świeże auto, choć różnie to bywa.
Rokiko
Forumowicz VIP

05 Cze 2023, 10:02

tak patrzac pobieznie pewnie około 1500
malowany i prostowany błotnik, malowana czesc zderzaka i pewnei mały szpachel, uszkodzone mocowanie lampy - lampa jest sztywna ale mocowanie do ramy jest uszkodzone
tak patrzac zewnatrz
dostaliśmy lekko w złaczenie zderzaka i błotnika

raczej kieruje sie ku temu by podjechac do warsztatu i niech wyliczy ile i jednak zgłośić te szkode, skoro słyszę ze przegląd i jego brak jest przeszkada ale raczej do uznania odszkodowania
krzyzak74
Nowicjusz

05 Cze 2023, 10:08

Jak zrobisz przegląd i zgłosisz to ubezpieczyciel sprawdzając będzie miał info, że samochód posiada aktualny przegląd i dla niego to się liczy.

Nie wiem jakie masz warunki ubezpieczenia AC ale tam można też i na kosztorys się rozliczać, naprawić auto w ich warsztacie partnerskim lub wybranym warsztacie przez ciebie bezkosztowo. Wszystko zależy od wybranych opcji i warunków danego ubezpieczenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Disco Volante Spyder
    Kolejnym dowodem na to, że Włosi doskonale znają się na tworzeniu kabrioletów, jest Alfa Romeo Disco Volante Spyder. To samochód bazujący na coupé Alfa Romeo 8C Spider, ale w istotny sposób przerobiony ...

05 Cze 2023, 11:14

mamy kosztorys na pewno
krzyzak74
Nowicjusz

05 Cze 2023, 16:47

krzyzak74 napisał(a):1. Robie przegląd, czy diagnosta "przypadkiem" moze wpisac sobotnia date w dowodzie rejestracyjnym?

żaden diagnosta się nie podłoży na coś takiego, zreszta nie wiem czy jest taka opcja
No chyba że chce staracić uprawnienia i pracę to OK.

krzyzak74 napisał(a):2. Jak ubezpieczyciel sprawdza waznosć przegladu w aucie, scan dowodu czy jakaś strona?

Cepik na przykład

krzyzak74 napisał(a):3. Autem moge smigać, czy zgłosić teraz szkode i czekać na ich odpowiedz, czy poczekac troche czasu i zgłosić ja np za miesiac, jako stłuczkę w innym czasie np wjechanie w jakis słup itp?

Powiem Ci tak że jak zrobiłeś szkodę to bierz to na klatę, bo tego typu akcje z ubezpieczycielem mogą się skończyć np. tym że zrobią Ci sprawę o wyłudzenie odszkodowania za co grozi więzienie. :mrgreen:

Mówią że handlarze to oszuści, krętacze, a tutaj właśnie taka natura człowieka jak widać, za nic nie odpowiadać itp.
Za błędy trzeba płacić.
Ciesz się jak masz autocasco i w ogóle wypłącą, bo mogą odmówić wypłaty odszkodowania oraz zrobić regres na Ciebie i obciażyć cię kosztami wyrządzonej szkody.
toyman40
Stały forumowicz