Ile pali Mercedes - Benz A150 A klasa

11 Lut 2012, 21:02

Pytanie jak w temacie.
Mam ochotę na zmianę samochodu na jakiś mnie paliwożerny.
Myślałem o toyocie yaris z silnikiem diesla D4D która ponoć spala 4,5 l oleju napędowego.

I teraz pytanie który jest ekonomiczniejszy:
Czy yaris od roku 2005
Czy mercedes A klasy od roku 2004
Czekam na odpowiedź z dowolną kombinacją silników, może być olej napędowy lub benzyna.

Potrzebuje auto, które będzie jak najmniej paliło.
Tomek potrzebuje naszej pomocy! Bez niej umrze
Pomóżmy Tomkowi.Podarujmy mu płuca
MotoMaxx
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrosław
Auto: Audi, Opel, VW

16 Mar 2012, 21:36

Mniej więcej jednakowo palą,TOYOTA jest jednak autkiem zdecydowanie lepszym.Mało, to nie znaczy ekonomiczniej, w przypadku silników common rail,gdy przytrafi się awaria systemu wtryskowego oszczędności na paliwie szlag trafi.Każdy silniczek YARIS do poj.1.3 pali ok.5l na trasie,tylko od automatu trzymaj się z daleka.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Mar 2012, 12:52

Litości, widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz.
Akurat moja ciotka ma A150 2011 i pali znacznie więcej niż Yaris 1.4 D4D, w trasie ~6,5 litra w mieście nawet ponad 8, zaskakująco paliwożerny samochód choć może to wina tego, że na dotarciu.
Reszty nie ma co porównywać pod względem komfortu, jakości wykończenia, właściwości jezdnych A-klasa to zupełnie inna, wyższa klasa.
Wiem, że teraz to nic nie zmieni bo zainteresowana już dawno milczy ale takie głupoty trzeba prostować.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Mar 2012, 14:11

Słuchaj gościu,jeśli ty śmiesz chwalić jakieś auto,które ma dopiero rok,ja bym się nie odważył!!! Nie wiem czy z 2011 r lepszy jest Mercedes czy Toyota,to pokaże czas,ja piszę o autach z okolic 2005 roku,teraz wiesz,że między moim tembrem myślenia a twoim istnieje przepaść!!!Jeśli autko twojej ciotki pali 8 litrów,to ja bym się zaniepokoił!!! Pewnie,że Mercedes nauczył się robić dobre małe autka,długo to trwało.Pytający pyta autka z okolic 2005 r,ale widzisz,trzeba myśleć,a z tym to jesteś na bakier ,jak widzę! Nie odważyłbym się wystawiać opinii autu,które jeszcze prawdę mówiąc dobrze asfaltu nie powąchało,dlatego nigdy nie wyrażam opinii na temat aut nowych,weryfikuje to czas!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Mar 2012, 17:16

Jeszcze chciałbym dodać,że miałem oczywiscie na myśli silnik Mercedesa zbliżony mocą do tego,który jest w Yarisie(czyli ok.90 KM),wiadomo,że te 140 konne,to chleją paliwo.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Kwi 2012, 11:39

To zadaj sobie trud i poczytaj co napisałem.
Właściwości jezdne, komfort i jakość wykończenia nawet po 10 latach w A-klasie będą lepsze.
I spokojnie można je ocenić nawet po 1000km.
Nie pisałem nic o niezawodności więc daruj sobie te docinki.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

III runda NIGHT POWER 2013 GP w Łomży / relacja
    Kolejna impreza z cyklu NIGHT POWER 2013 Grand Prix za nami. Nawet deszcz nie zniechęcił fanów wysokooktanowej adrenaliny. Kiedy tylko ulica wyschła pierwsze auta stanęły na linii startu. 10 sierpnia na ulicy Spokojnej ...
    Model studyjny BMW Gina Light 2008
    BMW Group Design przedstawiło model studyjny BMW Gina Light w odpowiedzi na debatę dotyczącą cech, które ukształtują motoryzacyjny krajobraz jutra. Pojazd zbudowany jako projekt doświadczalny prezentuje wizję przyszłości ...