Zamek i dziwne stukanie

28 Mar 2012, 18:49

witam jestem nowy w posiadaniu mercedesa klasy a i są 3 problemy z którymi nie mogę sobie poradzić
1. gdy otwieram z kluczyka auto to otwiera się tylko drzwi kierowcy i dopiero po otworzeniu drzwi otwierają się wszystkie drzwi ale gorsze jest przy zamykaniu z kluczyka zamkną się tylko drzwi kierowcy więc zamykam drzwi wchodząc od tyłu i klikając ten przyciska w środku bo jak z przednich to nie działa ten przycisk a każde drzwi po kolei nie mogę zamknąć bo zamek od bagażnika nie działa i tu zaczyna się 2 problem
2. kluczyk w bagażniku wchodzi tylko do połowy i dalej nie wejdzie jakby był zapchany próbowałem wyjąć zamek i zobaczyć co tam jest tylko nie wiem jak
i tak myślę jeżeli jest w środku centralny to i po przekręceniu raz kluczyka powinny się drzwi wszystkie zamknąć

3.dziwne stukanie pod siedzeniem pasażera z przodu jak przy gazuje to przyspiesza to stukanie
xardas441
Nowicjusz

Auto: mercedes

29 Mar 2012, 19:38

co to nikt się nie zna ???
xardas441
Nowicjusz

30 Mar 2012, 13:59

Jaki masz central,elektryczny,czy pneumatyczny ? Stukanie może pochodzić od silnika,jeśli tak jest,to tego nie bagatelizuj! Napisz ,który to rocznik ,silnik,moc.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Mar 2012, 16:35

jak poznać czy to elektryczny czy pneumatyczny
rocznik 98r moc chyba około 100 koni silnik 1.6
a i od pewnego czasu ciężko wchodzą mi biegi szczególnie 1
xardas441
Nowicjusz

30 Mar 2012, 17:13

Jeśli wchodzi ciężko bieg,to reaguj natychmiast,zacznij od sprawdzenia poziomu oleju !!!w skrzyni,potem patrz na cięgna,czy te okolice nie są już wyrobione(tulejki),jeśli nie to to widełki albo synchronizator pierwszego biegu.Central pneumatyczny masz wtedy ,gdy znajduje się siłownik(pompa) ,np.pod tylnym siedzeniem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Mar 2012, 18:16

właśnie przyjechałem od mechanika powiedział mi że to może być sprzęgło bo nie podnosił go tylko tak sprawdził i posłuchał co tak grzechocze to mówił że łańcuch . i teraz czy to może być sprzęgło i łańcuch ? a o zamku nic nie powiedział bo mówił mi że tym się nie zajmuje
xardas441
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodór - ekologiczne paliwo przyszłości
    W dobie zanieczyszczeń i coraz większych problemów ekologicznych naszej planety, podjęto decyzję o elektryfikacji pojazdów. Ten proces już się zaczął, ale ogromnych trudności przysparza konstruktorom znaczna ...

31 Mar 2012, 09:00

Pamiętaj o jednym,użytkownicy, tych autek uskarżali się na hałasy i odgłosy klekotania wydobywajace się z okolic deski rozdzielczej,Koncern był informowany o tym,gdyż działo się to w prawie nowiutkich autach,przyczyna ,słaba jakość wykonania samego wnętrza! Łańcuch rozrządu podlega weryfikacji stopnia jego naciągnięcia przy ok.200 tyś km,mechanik bez problemu zdiagnozował ten stopień,wystarczy tylko złapać go i unieść,poruszać nim.Łańcuch gdy jest rozciągnięty,silnik zaczyna gorzej pracować,słychać dzwonienie gdy pojazd stoi a ty dodajesz delikatnie gazu na wolnych obrotach.Skrzynie manualne cieszą się dobrą opinią,prawie w ogóle nie dochodzi do usterek zmuszających do ich rozbierania.Sprzęgło?Oczywiście ,może kwalifikować się do wymiany,i tak najpewniej będzie w tym przypadku.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

31 Mar 2012, 09:59

1.no bo to jest tak że jak stoję to słychać jakby dzwonienie a jak dodam gazu to to przyspiesza czym więcej gazu tym szybciej

2.jak poznać czy to elektryczny czy pneumatyczny zamek
xardas441
Nowicjusz

31 Mar 2012, 20:34

Dzwonienie ,to będzie objaw zużytego łańcuszka,Mercedes raczej zakładał pneumatyczny central,ale do klas wyższych,tutaj nie jestem pewien.Poszukaj pompy centralnego zamka,w obydwu moich autach jest pod tylnym siedzeniem z prawej strony.Akurat u mnie podobne objawy minęły,gdy wcisnąłem króćce wężyków w pompę,one lubią się luzować.Mam 190-tkę z 84 r,central działa bez pudła,dlatego wnioskuję,że Mercedes stosuje porządne pompy,podobnie jest z Okularnikiem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

05 Kwi 2012, 15:02

dzięki i sprawdziłem swój VIN i
260 - bez znaczka modelu na pokrywie bagażnika
280 - skórzane wykończenie kierownicy i lewarka skrzyni biegów
292 - boczne poduszki z przodu, kierowca i pasażer
441 - elektrycznie regulowana kolumna kierownicza (akurat to nieprawda)
580 - klimatyzacja
593 - szyby atermiczne, tylna ogrzewana, szkło hartowane, przednia z paskiem przeciwsłonecznym
600A FABRIC MAGNUM / DALI -nie wiem co to znaczy jak ktoś może poda co to
723 - zasłona przedziału bagażowego
808 -AEJ 06/1/M/X - to też nie wiem co to też proszę o podanie jak ktoś wie
954 - pakiet avantgarde
988 - certyfikat własności, dokumenty homologacyjne, tabliczka znamionowa wg EC- to też nie wiem co znaczy

880 - centralny zamek na podczerwień - czyli powinien być zamek centralny??

proszę o odpowiedź co do zamka i tamtych 3 numerów [/u]
xardas441
Nowicjusz