Ile wam pali jak stoicie w miejscu?

20 Paź 2018, 22:06

Witam. Jeśli zły dział, bardzo proszę o przeniesienie, dzięki.

Pytanie do osób z komputerem pokładowym co widzą spalanie w czasie rzeczywistym: Jakie wam pokazuje spalanie na 100km gdy stoicie na postoju w miejscu np. na światłach itp.? I benzyna, diesel czy lpg?

Pytanie poboczne: czy jak stoję w miejscu na jedynce (wiem, że nie wskazane) to pali więcej niż gdybym stał na luzie?
wxr
Początkujący

• 21 Paź 2018, 06:10

wxr napisał(a):Jakie wam pokazuje spalanie na 100km gdy stoicie na postoju w miejscu np. na światłach itp.? I benzyna, diesel czy lpg?

Widzę, że matematyka nie jest Twoją mocną stroną :mrgreen: Żaden komputer nie pokazuje na postoju spalania na 100km, tylko na godzinę, z tego prostego powodu, że takie spalanie wynosi nieskończenie wiele litrów na 100km. Ile paliwa by nie palił, to przy zerowym kilometrażu= nieskończoność. Przez zero się nie dzieli.
    wxr napisał(a):Pytanie poboczne: czy jak stoję w miejscu na jedynce (wiem, że nie wskazane) to pali więcej niż gdybym stał na luzie?

Pewnie na sprzęgle pali nieco mniej, bo obraca wtedy mniejszą masą. A to czy stoisz na jedynce, dwójce, czy na luzie(z wciśniętym sprzęgłem) nie ma znaczenia, bo skrzynia i tak jest odłączona.
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna

21 Paź 2018, 08:07

yeti65 napisał(a):Żaden komputer nie pokazuje na postoju spalania na 100km, tylko na godzinę, z tego prostego powodu, że takie spalanie wynosi nieskończenie wiele litrów na 100km. Ile paliwa by nie palił, to przy zerowym kilometrażu= nieskończoność. Przez zero się nie dzieli.

Po prostu pokaże 99 litrów :)
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

21 Paź 2018, 09:02

Dokładnie tak jest jak wyżej opisane czasem pokazuje 99 litrów czyli nieskończenie wiele, a czasem jest wynik przeliczany na godziny i wtedy pojawia się wynik w l/h a nie w km/h.

wxr napisał(a):Pytanie poboczne: czy jak stoję w miejscu na jedynce (wiem, że nie wskazane) to pali więcej niż gdybym stał na luzie?
    Mniej pewnie będzie na sprzęgle ze względu na odłączoną skrzynię ale będą to bardzo znikome różnice wartości.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa LS
      Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu najnowszej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexus LS F SPORT. Zestaw TRD do tuningu aerodynamicznego ...