Padająca turbina jak samochód dłużej postoi

16 Paź 2018, 07:52

witam, mam pytanie. Sprowadzam z zagranicy samochody., wiadomo przed przywiezieniem ich do polski i potem jak przywiozę je to trochę one stoją,.

Potem klient kupuje samochód jeździ im nie wymienia od razu oleju i pada turbina, i dzwoni mi że to wada ukryta.

Nie wiem czy dobrze myślę, ale chyba jak się kupuje samochód, wiadomo często ten samochód wcześniej dużo stał, olej już nie ma właściwości,.

Pytanie moje czy wtedy ta turbina częściej pada ?, i czy od razu trzeba w takim samochodzie wymienić olej ?
loret
Początkujący

• 16 Paź 2018, 10:07

Pierwsze słyszę :D

Olej trzyma właściwości do roku czasu. I tyle.

I jaka wada ukryta, skoro to używane auto i w dniu zakupu działało? Turbo nie da się ukryć, albo działa albo nie.
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

17 Paź 2018, 10:44

galakty napisał(a):Olej trzyma właściwości do roku czasu. I tyle.
    To jedno a drugie to to że zawsze po kupnie używanego samochodu należy wykonać wymianę płynów jeżeli nie mamy udokumentowanej ostatniej wymiany.

loret napisał(a):Pytanie moje czy wtedy ta turbina częściej pada ?,
    Pada od złej jakości oleju słabego smarowania i ogólnie obchodzenia się z nią czyli szybkiego gaszenia silnika po dosyć ostrej jeździe gdzie nie zdąży ostygnąć itd.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

17 Paź 2018, 21:22

Cichy77 napisał(a):czyli szybkiego gaszenia silnika po dosyć ostrej jeździe gdzie nie zdąży ostygnąć itd.
    to zobaczymy kiedy dla mnie padnie :naughty:
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      AFT - Alternative Fuels Technology
      Rynek branży paliwowej nieustannie poszukuje technologicznych rozwiązań, które pozwolą zasilić auto w sposób jeszcze bardziej nowoczesny oraz dostosowany do norm ekopolityki. Nowe targi paliw alternatywnych ...