Immobilizer a Centralny zamek ??!!

30 Paź 2006, 20:54

Wiem ze dla Was to pytanie wyda sie glupie, ale chcialem dowiedziec sie jednej rzeczy. Mam zamiar kupic auto i jego wlasciciel pisze ze posiada ono Immobilizer ale nic nie wspomina o centralnym zamku. Dlatego zastanawiam sie czy te dwie rzeczy sa sobie rowne, tzn. czy immobilizer ma takie samo zastosowanie jak centralny zamek, bo w sumie jest to forma zabezpieczenia auta przed kradzieza, ale czy tak samo caly mechanizm jest zalaczany przez guzik w kluczynku ? Jesli ktos mogl by mi to przedstawic w prosty spsob to byl bym wdzieczny. Opisac zastosowanie tak w skrocie jednej i drugiej rzeczy bo nigdzie w necie nie moge tego znalezc. Aha i zdaje sobie sprawe ze pytanie moze byc glupie, ale cuz zrobie, jestem laikiem :)
SaileR
Nowicjusz

30 Paź 2006, 21:08

Centralnego nie nazwałby zabezpieczenie przed kradzieżą, jest to raczej wygoda żeby nie otwierać drzwi po koleji.
Immobilizer dział tylko przy rozruch, jest on umieszczony w kluczyku a na stacyjce znajduje się cewka (czytnik) która zczytuje kod.
oliwer
Początkujący

Miejscowość: dolnośląskie

30 Paź 2006, 22:31

Aha, czyli mam rozumiec ze majac Immobilizer nie bede mial mozliwosc otwierania auta przez kluczyc, gdyz jego funkcja nie polega na tym.
P>S> dzieki za info :)
SaileR
Nowicjusz

30 Paź 2006, 23:23

Oczywiście że będziesz miał taką możliwość. Kluczyk pełni też ta funkcje.
oliwer
Początkujący

Miejscowość: dolnośląskie

31 Paź 2006, 01:35

pod warunkiem ze taki centralny zamek jest zainstalowany w aucie. Imobilajzer i centralny zamek to dwa rozne urzadzenia, dzialajace niezaleznie od siebie, aczkolwiek, czesto spotyka sie ze sa obslugiwane z jednego i tego samego kluczyka. Ale w aucie sa to dwa rozne "pudelka ellektryczne".
Poza tym imobilajzer w nowoczesnych autach wlancza i wylancza sie sam. Nie trzeba niz naciskac tylko wklada sie kluczyk do stacyjki, tutaj nastepuje rozpoznanie kodu i sie odpala. Dla uzytkownika na codzien dzialanie imobilajzera jest niezauwazalne (dlatego byc moze potocznie jest okreslane jako integralna czesc centralnego zamka). Kiedys, w starszych autach stosowalo sie imobilajzery zablizeniowe. Gdzie przed odpaleniem auta trzeba bylo do siebie zblizyc taki specyficzny bryloczek noszony razem z kluczami i odbiornik zamocowany gdzies na widoku w aucie lub ukryty (w zaleznosci od modelu imobilajzera).
Centralny zamek zas, nie chroni przed wlamaniem, lub tez uruchominiem auta przez niepowolane osoby. Ma funkcje jedynie udogodnienia dla uzytkownika. Ze nie musi otwierac drzwi kluczykiem, a nastepnie od srodka otwierac drzwi innym pasazerom.. Tylko przyciska guzik i juz pootwierane (czasem, takie nacisniecie guzika moze wylaczyc/wlaczyc inne urzadzenie w samochodzie, mianowicie alarm samochodowy. Ktory rowniez jest innym urzadzeniem, a moze byc obslugiwany przez ten sam przycisk w pilocie/kluczyku.
Pozdrawiam
stanik
Nowicjusz