Immobilizer a pompa paliwa Audi A4 1.8 1996

02 Maj 2008, 23:32

Witam
Mam oto taki problem z immobilizerem, nie zawsze chce zaskoczyć często muszę próbować po kilka razy zanim dioda przestanie mrugać i będę mógł normalnie odpalić auto.
Ostatnio auto zdechło i nie chciało odpalić.
Zawiozłem auto do serwisu Audi powiedzieli że uszkodzona pompa paliwa.
(za naprawę zażyczyli sobie sporo więc się jeszcze się nie zdecydowałem)

Mam pytanie czy moje problemy i objawy z immobilizerem (tak mi się przynajmniej wydawało bo gdy nie chciał odpalić mrugała dioda immobilizera) mogły wynikać z wadliwej pompy paliwa?
Czy będę się musiał zająć immobilizerem osobno?

Za pomoc z góry dziękuję!
Pozdrawiam
djk00
Nowicjusz

• 04 Maj 2008, 11:05

Ja dla mnie,dioda sygnalizująca właczenie immo,nie sygnalizuje jednocześnie awarii pompy paliwa.A jeżeli dioda ta mruga,to pompa nie ma prawa się włączyć.Trudno więc mówić tu o jej awarii,skoro włączona być nie powinna.To tak jakby mówić o awarii wyłączonych świateł - nie są włączone,więc nie świecą.A skoro nie świecą to sa zepsute.Coś mi się zdaje,że mechanik w tym serwisie,chciał cię naciągnąć na dodatkową kasę.
    A co do awarii immo - żeby pompa się włączyła,dioda immo musi zgasnąć.A jeżeli są z tym problemy,to spróbuj na nowo zaprogramowac cały immo - musisz mieć kluczuk czarny i czerwony jak się nie mylę i musisz niestety znać całą procedurę programowania(ja niestety nie znam jej,ale powinna ona być opisana w ksiązce,chyba,że ktoś na forum ci napisze).Jeżeli to nie pomoże,to najprawdopodobniej uszkodzona jest cewka immo lub moduł.
    Ale z tym tym trzeba jechać do serwisu 0 ale takiego normalnego,gdzie pracują prawdziwi mechanicy,a nie np. sprzedawcy drobiu w ubojni.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Maj 2008, 23:21

Dzięki za podpowiedz.

To z tą pompą to stwierdzili w autoryzowanym serwisie Audi.

A co do działania pompy to np w passacie kolegi ten sam silnik, jak tylko przekręci kluczyk (włączy zapłon) to słychać pompę przez chwile a immo zaskakuje mu po chwili.
    U mnie tez tak było przynajmniej do awarii bo w sumie normalnie nie zwracam na to uwagi a teraz auto stoi w serwisie i nie mogę tego sprawdzić, przynajmniej do wtorku bo wtedy będę z nimi rozmawiał czy maja mi to robić czy robie gdzie indziej.

Na innym forum podpowiedzieli mi ze pompa mogła ulec uszkodzeniu przez wadliwy immo, bo jak pisalem wczesniej mam problemy z immo juz od pewnego czasu.
    Czyli mam dwie usterki wadliwe immo i strzelona pompę.
    Ponoć standardową usterką immo w tych modelach są korodujące styki na cewce, przeczyszczenie i ewentualnie dodatkowe zaizolowanie kabla od cewki folia aluminiowa powinno pomoc.

Pozostaje mi tylko sprobować.
    Pozdrawiam
    djk00
    Nowicjusz

18 Maj 2008, 08:31

Witam
    Mam dosłownie ten sam problem, początkowo myślałem że to bateria przy kluczyku, jednak to nie to. W takim razie sprawdzę ten sposób.
    W którym miejscu znajduje się moduł od immo? i która to cewka?
    konrad203
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat, aby działał poprawnie?
      Alkomaty z czasem mogą się rozregulować i wskazywać mało precyzyjne pomiary. Dzieje się tak z różnych przyczyn. Może być efektem działania niekorzystnych warunków zewnętrznych, takich jak zbyt wysoka temperatura ...