Import auta z Holandii.

15 Maj 2018, 12:17

Witam serdecznie. Pewnie wybrałam zły temat za co z góry przepraszam.
Mam następujaący problem: moi teściowie zostawili dla mnie auto w Holandii. Zostało ono już wyrejestrowane, założono także tablice eksportowe. Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie byłam w stanie zwieźć tego auta w wyznaczonym terminie jakim jest 14dni. Czy teraz jedyną opcją jest przywóz auta na lawecie? I jak wyglądać bwdzie proces rejestracji w Polsce?
Dziku
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 05 2017
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

16 Maj 2018, 08:42

Laweta lub zakup jeszcze raz tablic czasowych. Przebieg rejestracji standardowo
-opłata akcyzy
-tłumaczenie doc
-badanie techniczne
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Maj 2018, 10:20

A wie pan jakie dokumenty sa potrzebne w Polsce? Przeszukałam już pół internetu i znalazłam różne informacje...
Jeśli auto wjechałoby na lawecie, to czy potrzebuję jakies dokumenty, aby przedstawić to w urzędzie skarbowym bądź celnym? Dziekuję za pomoc i pozdrawiam!
Dziku
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 05 2017
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

23 Maj 2018, 08:48

Dziku napisał(a):Jeśli auto wjechałoby na lawecie, to czy potrzebuję jakies dokumenty, aby przedstawić to w urzędzie skarbowym bądź celnym?
A co to za różnica? Musisz i tak wykonać badanie techniczne więc jak samochód jest sprawny to moim zdaniem nie ma znaczenia jak go przywieziesz to po prostu już zależy od ciebie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Cze 2024, 20:02

Witaj,

Jeśli samochód został wyrejestrowany w Holandii i nie udało Ci się go przywieźć do Polski w ciągu wyznaczonego terminu 14 dni, najbezpieczniejszą opcją jest transport auta na lawecie. Oto szczegółowe informacje dotyczące transportu auta na lawecie oraz procesu rejestracji w Polsce:

### Transport samochodu na lawecie:

1. **Organizacja transportu**:
- Skontaktuj się z firmą transportową oferującą usługi przewozu samochodów na lawecie z Holandii do Polski.
- Upewnij się, że firma posiada odpowiednie uprawnienia i ubezpieczenia.

2. **Dokumenty wymagane do transportu**:
- **Umowa kupna-sprzedaży**: Dowód, że samochód należy do Ciebie.
- **Dokumenty wyrejestrowania**: Dokumenty potwierdzające wyrejestrowanie pojazdu w Holandii.
- **Tablice eksportowe**: Mogą być użyteczne w procesie transportu, choć nie będą już ważne do samodzielnej jazdy.

### Proces rejestracji samochodu w Polsce:

1. **Dokumenty wymagane do rejestracji**:
- **Dowód rejestracyjny** (Fahrzeugbrief) i **potwierdzenie wyrejestrowania** z Holandii.
- **Umowa kupna-sprzedaży**: Dokument potwierdzający nabycie pojazdu.
- **Tablice eksportowe**: Nawet jeśli są już nieważne, mogą być potrzebne do udokumentowania całego procesu.
- **Tłumaczenia dokumentów**: Wszystkie dokumenty w języku obcym muszą być przetłumaczone na język polski przez tłumacza przysięgłego.
- **Przegląd techniczny**: Samochód musi przejść badanie techniczne w Polsce.
- **Potwierdzenie opłacenia akcyzy**: Musisz opłacić akcyzę za sprowadzony samochód i uzyskać odpowiednie potwierdzenie (AKC-U).
- **Dowód tożsamości**: Twój dowód osobisty lub paszport.

2. **Kroki rejestracji**:
- **Opłacenie akcyzy**: Złóż deklarację AKC-U w urzędzie celnym i opłać należną akcyzę.
- **Przegląd techniczny**: Udaj się na stację kontroli pojazdów i wykonaj przegląd techniczny.
- **Tłumaczenie dokumentów**: Zleć tłumaczenie wszystkich dokumentów przez tłumacza przysięgłego.
- **Wydział komunikacji**: Złóż wszystkie dokumenty w wydziale komunikacji właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania. Wydział wyda tymczasowe tablice rejestracyjne (tzw. miękkie) na okres do 30 dni.
- **Rejestracja**: Po zatwierdzeniu dokumentów i opłaceniu wszystkich wymaganych opłat, otrzymasz stałe tablice rejestracyjne oraz dowód rejestracyjny.

### Dodatkowe uwagi:
- **Ubezpieczenie**: Przed zarejestrowaniem samochodu musisz wykupić ubezpieczenie OC. Możesz to zrobić na podstawie tymczasowych tablic rejestracyjnych.
- **Kontrola techniczna**: Jeśli samochód nie przeszedł przeglądu technicznego, konieczne mogą być naprawy, aby uzyskać pozytywną opinię stacji kontroli pojazdów.
laweta247
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Rapid - nowy wymiar Skody
    SKODA Rapid stanowić będzie nowy wyznacznik dla wszystkich samochodów marki pod względem ponadczasowego designu oraz przestronności wnętrza. SKODA Rapid to pojazd idealnie uzupełniający dotychczasową gamę modeli, wpasowując ...
    Jesienne deszcze - jazda po mokrej nawierzchni
    Kalendarzowa jesień jest już z Nami od jakiegoś czasu. Ta pora roku charakteryzuje się największą liczbą dni deszczowych ze wszystkich okresów w roku. Kierowcy w tym czasie powinni zwracać szczególną uwagę na ...