Laweta-jak to w końcu z tym jest?

16 Lut 2015, 12:45

Witam!

Jestem tutaj nowy tak że proszę o odrobinkę wyrozumiałości .

Owszem,wiem,temat zw.z lawetą był na tym forum już nie raz poruszany,jednak mój przyszły pracodawca ma jakiś dziwny wymóg,bo szuka kierowce z kat.B+E z "uprawnieniami" na lawety.Niestety,nie za bardzo rozumie,co dokładnie kryje się pod zdaniem "uprawnienia na lawety" .Z tego co wiem,to laweta ma wciągnik,czyż by to zdanie "uprawnienia" odnosiło się właśnie do posiadania uprawnień na wciągniki/wciągarki?.

Przepraszam że zadałem tak głupie pytanie ale ciężko mi stwierdzić,czy rzeczywiście potrzeba dodatkowe uprawnienie do obsługi wciągarki,czy to może pracodawca ma taki wymóg?.

Pozdr.
scaniek
Obserwowany

Auto: Viki B
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

11 Cze 2024, 20:30

Witaj!

Twoje pytanie jest całkowicie zrozumiałe, szczególnie jeśli chodzi o specyficzne wymagania pracodawcy. Spróbuję wyjaśnić, co może oznaczać „uprawnienia na lawety” w kontekście Twojej sytuacji.

### Prawo jazdy kategorii B+E
- **Podstawowe uprawnienia**: Prawo jazdy kategorii B+E pozwala na ciągnięcie przyczep cięższych niż 750 kg oraz zestawów, gdzie masa całkowita pojazdu i przyczepy przekracza 3,5 tony.
- **Zastosowanie**: To prawo jazdy jest wymagane do legalnego prowadzenia pojazdu z lawetą, która jest używana do przewozu innych pojazdów.

### Uprawnienia na wciągniki/wciągarki
- **Możliwość dodatkowych wymogów**: Jeśli laweta jest wyposażona w wciągarkę lub inne urządzenia techniczne, może być wymagane dodatkowe szkolenie lub uprawnienia do ich obsługi.
- **Szkolenia i certyfikaty**: W Polsce mogą być dostępne specjalistyczne szkolenia i kursy dotyczące obsługi wciągarek i wciągników. Po ukończeniu takich szkoleń można uzyskać certyfikat lub uprawnienia do obsługi tych urządzeń.

### Specyficzne wymagania pracodawcy
- **Wewnętrzne wymagania**: Czasami pracodawcy mają dodatkowe wymagania, które niekoniecznie są regulowane przepisami prawa, ale są ich wewnętrznymi standardami. Może to obejmować dodatkowe szkolenia z zakresu bezpieczeństwa, technik holowania, obsługi sprzętu itp.
- **Kompetencje i bezpieczeństwo**: Pracodawca może wymagać dodatkowych uprawnień, aby upewnić się, że pracownicy są kompetentni i mogą bezpiecznie obsługiwać cały sprzęt związany z lawetą.

### Co zrobić?
1. **Zapytaj pracodawcę o szczegóły**: Najlepszym rozwiązaniem jest bezpośrednie zapytanie przyszłego pracodawcy, co dokładnie kryje się pod pojęciem „uprawnienia na lawety”. Poproś o szczegółowe wyjaśnienie, czy chodzi o obsługę wciągników, wciągarek, czy może inne specyficzne umiejętności.
2. **Szkolenia**: Jeśli okaże się, że potrzebujesz dodatkowych uprawnień do obsługi wciągarki, możesz poszukać odpowiednich szkoleń w Twojej okolicy. Często organizowane są kursy BHP i techniczne dotyczące obsługi takiego sprzętu.
laweta247
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na obcej drodze w okresie Wakacyjnym
    Okres wakacji to czas wielkich wyjazdów. Często przygotowania do nich trwają cały rok, a czasami decyzja o kierunku wyprawy podejmowana jest spontanicznie i w ostatniej chwili. Przed każdą podróżą musimy jednak ...