Import auta z Niemiec

25 Sty 2010, 14:00

1.Jestem bliski zakupu auta w Niemczech i nie wiem na jakiej podstawie (dokumenty,tablice) moge nim legalnie przyjechać do Polski? Czytałem już o tablicach celnych,ale interesuje mnie bardziej jak można przyjechać na niemieckich tablicach i dokumentach?
I jak pózniej postepować przy rejestracji?
Dodam że zakupu dokonam u rodzinki wiec jest pełne obustronne zaufanie,ale warunkiem jest odebranie auta do końca lutego ze względu na ważność przeglądu!
2.Czy umowa dwujęzyczna uchroni mnie przed tłumaczeniem w PL? Jeśli tak to jak najlepiej to wykonać?
Z góry dziekuje za wszelką pomoc! :smile:
punkt
Nowicjusz

Miejscowość: z miasta

27 Sty 2010, 18:25

z tego co wiem to autem możesz przyjechać na niemieckich blachach jak ma przegląd i ubezpieczenie i tak lepszym rozwiązaniem jest zakup tablic celnych (nie kosztują wiele a uchronią cię bez przykrości) Jak masz umowę dwujęzyczną to raczej nie musisz iść do tłumacza. Później musisz ujścić opłatę celną, i polskie tablice heh (coś mniej więcej) Poczekaj aż ci się skończy przegląd a za drobną opłatą ci przywiozę je na lawecie :D
VW Passat B4 1,6 b+g
Seat Toledo 1.6 benzyna
VW T5 Multivan 2.5 TDI

moje maleństwa
SzymasJ86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łobez

27 Sty 2010, 21:31

Możesz przyjechać na niemieckich tablicach, dowodzie rejestracyjnym i ubezpieczeniu jeżeli jest ważne ubezpieczenie i przegląd.

Umowa polsko-niemiecka lub polska wystarczy by nie tłumaczyć tego dokumentu.
Tu możesz pobrać takie umowy.
[link wygasł]

Następnie płacisz akcyzę, vat-24, recykliing, tłumaczenia, badanie techniczne
tu możesz sobie wypełnić niezbędne dokumenty a potem zanieść do urzędów
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

27 Sty 2010, 23:47

SzymasJ86 napisał(a): Poczekaj aż ci się skończy przegląd a za drobną opłatą ci przywiozę je na lawecie :D

Dzięki,ale wole na kołach bo na pewno taniej wyjdzie! :razz:

DariuszSawicki napisał(a):Tu możesz pobrać takie umowy.
[link wygasł]
Następnie płacisz akcyzę, vat-24, recykliing, tłumaczenia, badanie techniczne
tu możesz sobie wypełnić niezbędne dokumenty a potem zanieść do urzędów
[link wygasł]
pozdrawiam
Dariusz Sawicki

To już jestem pewien że można sobie przyjechać i umowę już mam! :grin: Zastanawiam się tylko czy urzedasy nie zażyczą sobie jednak umowy ze stemplem tłumacza przysięgłego,a z taką 2języczna odprawią mnie z kwitkiem?! :???:

Znalazłem jeszcze taką strone  sprowadzanieaut.pl gdzie jest dużo informacji i dokumentów do ściągnięcia za free ! Polecam :grin:
Tyle że umowa z tej strony wygląda jakbym kupował Mercedesa z salonu,widziałem zawsze prostsze,mniej szczegółowe dokumenty kupna/sprzedaży między osobami prywatnymi! :shock:
Ostatnio edytowany przez punkt, 29 Sty 2010, 23:35, edytowano w sumie 1 raz
punkt
Nowicjusz

Miejscowość: z miasta

28 Sty 2010, 23:56

w większości urzędów nie trzeba tłumaczyć umowy dwujęzycznej.

Dla pewności zadzwoń i zapytaj albo sporządź umowę po polsku.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak czytać etykietę na oponach?
    Etykieta opony jest cechą opon pojazdów mechanicznych. Producenci opon dla samochodów osobowych, lekkich i ciężkich samochodów ciężarowych, od listopada 2012 zobowiązani są do podania na naklejce lub ...