Impulsator dead? Golf 4 1.4 16V

03 Cze 2019, 08:09

Witam,
Pacjent Golf 4 1.4 16v 2000r. - od pewnego czasu wskazówka prędkościomierza szalała aż w końcu zdechła ;) Ponadto zauważyłem, że podczas zakrętów zapala się kontrolka paliwa, chociaż benzyna jest. Podłączyłem pod kompa i pojawiły się kody P0501 - Czujnik prędkości pojazdu - sygnał poza zakresem/wydajność, oraz - P0507 Układ regulacji biegu jałowego - obroty wyższe niż oczekiwane.
Moje pytanie czy od razu wymieniać impulsator, czy sprawdzać styki, kable? No i jak się najprościej do niego dostać? Dodam, że bezpieczniki ok.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
rzabik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 06 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Golf 4
Silnik: 1.4 16V AXP 75km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

03 Cze 2019, 09:10

rzabik napisał(a):Moje pytanie czy od razu wymieniać impulsator, czy sprawdzać styki, kable?
W pierwszej kolejności sprawdź kable i przeczyść wtyczki i jak to nie pomoże to zabierz się za wymianę.
Czujnik o którym mowa powinien znajdować się z tyłu skrzyni myślę, że jak się dobrze przyjrzysz to na pewno go znajdziesz :) Załączam przykładowe zdjęcie na którym widać czujnik (skrzynia biegów z golfa IV).

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Cze 2019, 09:21

Czujnik zlokalizowałem, jest do niego dostęp spod maski ale bardzo ograniczony. Będę próbował. Do kanału nie mam dostępu. Śmiało mogę odkręcać te śruby z filmika?

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

rzabik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 06 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Golf 4
Silnik: 1.4 16V AXP 75km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

03 Cze 2019, 09:48

rzabik napisał(a):Śmiało mogę odkręcać te śruby z filmika?
Po co je odkręcać? Odkręcasz je tylko po to jak chcesz wyciągnąć skrzynię bo to jest jej mocowanie do poduszki. Czujnik powinno się udać bez większego problemu odkręcić bez demontażu tego elementu. Przyjrzyj się dokładnie jak to wygląda, wydaje mi się że ten torx przy czujniku jest do odkręcenia bez ruszania tych elementów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Mar 2021, 21:12

Witam, mam ten sam problem. Tylko że u mnie jest taki (zdjęcie) czujnik. I mam pytanie czy to to może być czy jednak nie ? (Jeśli nie dodało się zdjęcie to sorki )
Damisz990
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa LS
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu najnowszej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexus LS F SPORT. Zestaw TRD do tuningu aerodynamicznego ...