Koleos 2.0 DCi 2011 po lift - brak reakcji na przycisk start/stop

25 Mar 2021, 09:04

Witam wszystkich forumowiczów.

Od niedawna jestem posiadaczem renault koleos 2.0 dci z 2011 roku, polift. Mam dziwny problem, mianowicie po dłuższym postoju (np po nocy) gdy chcę odpalić samochód jest zero reakcji. Auto się otwiera ale po naciśnięciu strat nic się nie dzieje. Radia też nie mogę włączyć działa tylko otwieranie zamykanie samochodu i światła. Po odpięciu i wpięciu klemy usterka ustępuje, renault odpala bez problemu i jak go gaszę na krótki okres czasu jest ok. Czy ktoś z was miał podobny problem? Dziękuję z góry za odpowiedź.
hajduk90
Obserwowany

25 Mar 2021, 09:16

Sprawdź bezpiecznik od systemu star&stop i jego styki. Tak samo trzeba sprawdzić złącza przy rozruszniku. Być może gdzieś coś nie styka po dłuższym postoju.

Zobacz jeszcze czy na drugiej karcie problem jest identyczny.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Mar 2021, 10:15

Zacznij od wymiany baterii w karcie. Bo jak dobrze pamiętam, to w karcie jest bateria i jak jest słaba, to są problemy z uruchamianiem silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012 - Olsztyn / relacja
    17 czerwca na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbyła się impreza XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012. Dla gości którzy jak co roku licznie odwiedzali tegoroczny Piknik przygotowano wiele atrakcji i konkursów można było ...