Inna opona na tylnej osi

22 Mar 2012, 23:07

Witam wszystkich forumowiczów. Sprawa wygląda następująco. Zakupiłem niedawno auto Suzuki Ignis. Jest to moje pierwsze auto, nigdy wcześniej nie miałem styczności z autami. Zmieniałem ostatnio opony na letnie, i zauważyłem że 3 opony są takie same Firestrone 185/60R 15, chyba symetryczne gdyż mają opisany kierunek w dwie strony. 4 opona Continental Premium Contact 185/60/R15 która jest założona na tylną oś po prawej stronie jest o bieżniku asymetrycznym. Wywnioskowałem to po opisach, autside oraz inside. Czy jest obowiązkiem zmiana opony asymetrycznej na symetryczną? Jeśli tak, to czy trzeba zmieniać na oponę o tym samym bieżniku co pozostałe 3 opony, czy dopuszczalny jest bieżnik o innej rzeźbie? Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie zakup nowych opon na tylną oś- 2 sztuki. Nie wiem jednak czy szukać identycznych opon Firestrone , czy można kupić 2 opony innej firmy i innym bieżniku niż te z przodu? Jakie mogą być wady podczas jazdy w moim przypadku?
Proszę o porady.

Dziękuję.
adri9225
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: suzuki ignis

27 Mar 2012, 14:50

Według przepisów, opony w samochodzie muszą być identyczne na osiach. Oznacza to, że można stosować opony o różnych rzeźbach bieżnika, ale jedynie parami (opony X na przodzie i opony Y na tyle). Optymalnym rozwiązaniem będzie zakup 1 sztuki opony Firestone, aby uzyskać komplet. Nie ma żadnych przeciwwskazań aby stosować różne opony na osiach, ale na pewno lepiej będą sprawować się 4 jednakowe opony.

Pozdro.
NetCar
Nowicjusz

Auto: Alfa Romeo 145 1.9 JTD

28 Mar 2012, 06:53

jw. najtaniej będzie kupić jeszcze jednego firestona do kompletu, tylko przy zakupie zwróć uwagę na indeksy prędkości i nośności, żeby były takie same, jak masz teraz. Poza tym jest jeszcze pytanie w jakim stanie są opony, które masz? Jeżeli są już blisko końca swojej drogi to warto byłoby wyposażyć się w dwie nowe identyczne. w obu wypadkach warto sprawdzić od jakiego czasu dany bieżnik jest na rynku, i czy czasem nie będzie wycofywany z rynku, albo wypierany przez nowszy model, bo może się trafić sytuacja, że teraz dokupisz tą jedną teraz i będziesz miał 4 identyczne, ale za kilka lat dany bieżnik będzie już nieosiągalny a Ty (odpukać) uszkodzisz oponę i dalej trzeba będzie dokupić dwie nowe sztuki a nie jedną..
na wszelkie pytania dotyczące opon i felg chętnie odpowiem również na pw :)
Opona
Nowicjusz