Kolo do Polo 1996

23 Mar 2012, 15:08

Witam wszystkich,

Jak mozna zauwazyc jest to moj pierwszy post i w sumie nie jestem pewny czy powinnienem pisac tutaj czy na sekcji VW. Jest to jednak bardziej o kolach wiec pomyslalem ze zadam pytanie tutaj.

Z gory przepraszam za brak PL znakow ale siedze za granica i w pracy nie ma naszych pieknych literek :)

Wracajac do tematu ostatnio zniszczylem sobie felge w aucie. Moj samochod to:
VW POLO 1996, silnik 1.0, 3 -drzwiowy.

Jutro jade rozejrzec sie na szrocie za nowymi kolami. Problem w tym ze nie wiem na jakie moge patrzec, czyli jakie beda pasowac do mojego auta.

I w tym wlasnie bym prosil o pomoc.
Orginalnie mialem 155/70/r13 75h lub t

A wiec czy moglym prosic o porade na jakie rozmiary moge patrzec?

Oczywiscie wiem ze najlepiej by bylo gdyby jakims fuksem znalazlo sie tam jedno identyczne kolo ( w sumie 2 bo byly wlasciciel wlozyl jakas dziwna zapasowke) ale czesto maja tutaj komplet 4 kol. Ostatnim razem jak bylem znalazlem zestaw od Hyundai 175/65/r13. Czy takie by pasowaly?

Z gory dziekuje za pomoc.

P.S. Widzialem strone rozmiary/volkswagen/ ale nadal nie rozumiem :(
krrys
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 01 2011
Auto: VW POLO 1.0 (1996)

24 Mar 2012, 11:17

krrys napisał(a):nadal nie rozumiem

Hmmm, nie ma czego nie rozumieć w tym zestawieniu - wszystko wyłożone na tacy ..
Jeśli masz opony 155/70R13 to felgi musisz kupić o szerokości 4,5 cala .. Gdybyś chciał szersze gumy - wypada kupić szersze felgi, w/g tego spisu - 5,5 cala ..
Szukając patrz na felgę, aby miała wybite VW - będzie wtedy na 100% pasować .. Inne marki mogą mieć inny rozstaw otworów i nie znając się na tym (lub mało) nie ryzykuj ...
I popatrz na felgi w aucie jakie maja ET - patrz za takim samym ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

26 Mar 2012, 08:05

Bylem w Sobote i niestety nic nie znalazlem z VW.
Poczekam i pojade za tydzien moze akurat cos bedzie. Jak nie to zajade do mechanika bo ktos mi powiedzial ze jest mozliwosc ze on wygnie kolo spowroem do odpowiednego ustawienia
krrys
Nowicjusz

26 Mar 2012, 13:46

krrys napisał(a):jest mozliwosc ze on wygnie kolo spowroem do odpowiednego ustawienia

Tak, jest taka możliwość .. Jesli uszkodzenie nie jest wielkie można felgę prostować, najwyżej będzie jeździć na zapasie ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

26 Mar 2012, 13:50

Z tym zapasem to maly problem bo tak jak wczesniej wspomnialem , wczesniejszy walsciciel wlozyl tam kolo byle by bylo....i nawet nie pasuje.
Mam nadzieje ze znajde na szrocie 2 kolka i jedno bedzie zapasowe.

Ostatnio znajomy mi powiedzial zebym to kolo narazie wrzucil na tyl, dzieki czemu bedzie sie chociaz lepiej prowadzic, jako ze Polo ma naped na przod. Czy to prawda?
krrys
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW ActiveHybrid 3
    Podwyższona sprawność, której towarzyszy lepsza dynamika samochodu BMW ActiveHybrid 3, to wynik połączenia cenionego i nagradzanego silnika spalinowego z innowacyjnym napędem elektrycznym. Technologia BMW TwinPower ...
    Moto Session 2020
    Hala wypełniona autami klasycznymi - Auta luksusowe i sportowe np. Aston Marin Vanquish, Nissan GTR , Dodge Viper SRT Limited Edition, Ford Mustang Rouch, Corvetta C7, Lamborghini Huracan, unikatowe amcary, najciekawsze modele ...