Inny rocznik szyb i opadnięty zderzak (?)

01 Cze 2018, 15:09

Witam. Mam fabrycznie nowego Nissana Qashqaia z 2018 roku. Mam do was kilka pytań. Wszystkie szyby są z 2018 roku oprócz dwóch tylnych szyb (duża od strony pasażera i mała szybka) i szyby z dachu, które są z 2017 roku. Czy to jest normalne? Słyszałam, że fabryki na początku roku "wrzucają" do samochodów części z poprzednich lat, no bo tego nie wyrzucą (samochód jest wyprodukowany w styczniu 2018r). Co o tym myśleć?

I teraz drugie pytanie - zauważyłam, że tak jakby tylny zderzak jest nieco opadnięty. Jeśli patrzeć na tył samochodu, to można zauważyć, że np. światła po lewej stronie są nierówno. Jeśli zaś przyłożyć palec między klapę bagażnika a zderzak, to po lewej stronie palec wchodzi cały, a po prawej w ogóle nie wejdzie. Gdy zamykam bagażnik, to klapa nie dochodzi równo po obu stronach, po prawej jest więcej luzu.
Co to może oznaczać? Samochód jest fabrycznie nowy na gwarancji, czy w salonie mogą to jakoś naprawić? Samochód nie ma nigdzie śladów spawania, widać, że jakby dopiero co wrócił z fabryki - tak "nowo" wygląda.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję.
noter500
Obserwowany

Auto: Nissan Qashqai

01 Cze 2018, 17:56

noter500 napisał(a):Czy to jest normalne?
Oczywiście ze tak.Mają na zapasie szyby z 2017r a więc to właśnie montują.Często miałem takie przypadki przy OBT przed I rej.w kraju/samochód sprowadzony/
noter500 napisał(a):Co to może oznaczać
Jak będziesz na przeglądzie serwisowym przekaz te uwagi komus w serwisie.Moze to tylko kwestia regulacji.Trudo to stwierdzic co moze byc przyczną na odległośc... :P
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

System odzyskiwania energii kinetycznej - KERS
    Firma Volvo Car Group zakończyła obszerne testy drogowe systemu odzyskiwania energii kinetycznej – KERS. Rdzeniem tego rozwiązania jest koło zamachowe z włókna węglowego. KERS jest lekki, wydajny, obniża spalanie, ...