Inny rozmiar z przodu i z tyłu opon

28 Sie 2011, 11:05

czy jesli z przodu mam opony 195/55/15 i są w bardzo dobrym stanie a musze kupic pare na tyl to czy muszą byc z tylu opony 195/55/15 czy moge dac np 185/60/15 albo 195/60/15 albo jeszcze jakies inne? czy to bedzie śmiesznie wyglądalo i auto gorzej sie prowadzilo?
na zime mam 185/60/15 x 4 i auto jest troszke miększe i wyzej stoi ale wszystkie opony są takie same a nie przód inne a tył inne
piotrauto
Stały forumowicz

• 29 Sie 2011, 15:26

:o Ze względów technicznych wskazane jest, żeby samochód był wyposażony w 4 opony o takim samym rozmiarze na przodzie i na tyle. Zamonotowanie opon o różnych rozmiarach na osi przedniej i tylnej spowoduje że zachowanie twojego auta na drodze będzie gorsze niż normalnie. Jeśli już chcesz zmienić rozmiar to zrób to dla całego kompletu.
    slickrz
    Aktywny

Auto: Audi A3

29 Sie 2011, 16:18

jeśli nie jest to auto z napędem na wszystkie koła to nie ma to wielkiego znaczenia
    ważne aby na 1 osi były te same opony co do rozmiaru i bieżnika

@slickrz jeśli było by to prawdą co piszesz, większość samochodów wyścigowych (przykładowo bolidów f1 ) nie miała by racji bytu, przecież tam walczy się o przyczepność i prowadzenie na wszystkie sposoby :wink: zresztą sportowe samochody z napędem na jedną oś (głównie na tył) często mają różny rozmiar opona na osiach :wink:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

29 Sie 2011, 22:01

Z 4x4 tez maja inny rozmiar przod/tyl, tylko na tyle przy szerszej oponie profil jest mnejszy o 5-10, zeby obwod kola byl taki sam. :P
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI

29 Sie 2011, 22:36

tylko te co nei mają blokady centralnego dyfra :wink: te co mają mają 4 taką samą, w innym wypadku reduktor w pizdu :mrgreen:
    pocieszny
    Forumowicz VIP

30 Sie 2011, 09:46

Radzę stosować się do zaleceń producenta auta. W przypadku aut "cywilnych" miejskich pomijając typowo sportowe auta gdzie producent seryjnie montuje różne rozmiary opon w 99% przypadków na przodzie i tyle montuje się te same rozmiary opon (przykładowy wyjątek Smart). Najlepiej sprawdzić zalecenie producenta. Dodatkowo ubezpieczalnie mogą sprawdzić po kolizji czy auto wyposażone było w zalecane opony w przeciwnym wypadku mogą zacząć się problemy z odszkodowaniem.
    netcarmil
    Nowicjusz

Auto: Cordoba
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przyczyny dymienia z rury wydechowej w dieslu
      Czy mając samochód z silnikiem wysokoprężnym (diesla) narażeni jesteśmy na dymienie z rury wydechowej? To pytanie pewnie zadaje sobie nie jeden właściciel diesla Postaram się opisać jakie są przyczyny dymienia z rury ...
      Toyoty Camry 8 generacji
      Fabryka Toyota Motor Manufacturing, Kentucky, Inc., (TMMK) rozpoczęła produkcję Toyoty Camry 8. generacji. Nowa Camry zadebiutowała na targach w Detroit w styczniu 2017 roku. Model jest produkowany od 1982 roku, a od 15 lat ...

30 Sie 2011, 13:51

jakbym mial kase to kupilbym 2 nowe opony o takim samym rozmiarze co przednie ale kasy brak
    auto napedzane na przód
    to jesli nie znajde uzywanej pary opon 195/55/15 to co nie kupowac pary jak będa 185/60/15 albo 195/60/15? auto bedzie sie dziwnie prowadzilo i bedzie podwyzszony tyl?
    piotrauto
    Stały forumowicz

30 Sie 2011, 14:43

jezu jak ty drutujesz to auto, lepiej pisz kiedy wyjeżdżasz na drogę i gdzie żeby przypadkiem się nei spotkać :mrgreen:
    w instrukcji masz napisane jaki rozmiary opon możesz stosować, i takie mają być, nawet jeśli są inne to mają być dobrane do auta a nie takie jak masz w garażu, jak Cie nie stać na auto to może czas pomyśleć o rowerze
    pocieszny
    Forumowicz VIP

30 Sie 2011, 16:09

na zime mam 4x 185/60/15 i jest ok a na lato moge miec tylko z tylu 185/60/15 lub 195/60/15 a z przodu zostawic 195/55/15?
    piotrauto
    Stały forumowicz