Instalacja LPG BRC Polonez caro 1,5

18 Mar 2009, 06:24

witam mam poloneza Caro 1,5 na gażniku z instalacja BRC ostatnio wymieniony parownik na TOMASETTO mam takie pytanie butla byla pusta do konca ja zatankowalem za 40zl u mnie gaz po 1,69zł litr wiec miałem 23,6L jezdze w miescie do pracy i spowrotem dzisiaj osiągłem 142km i rezerwa zaczla swieic na wybojach i zakretach wiec jak sądzicie jest to duze spalanie czy w normie chodzi mi czy szlo by jakos jeszcze obnizyc spalanie teraz 23L = 142Km
adas080988
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chorzów

18 Mar 2009, 14:12

To zależy ile wg kontrolki wynosi rezerwa.Na 23,6 litra powinienieć przejechać około 200 - 220 km przy spokojnej jeździe i przełączaniu z Pb na LPG przy temp. cieczy chłodzącej około 30 stopni.Jak przełączasz na LPG od razu na zimnym lub od razu na zimnym silniku uruchamiasz silanik i tak zaczynasz jazdę,to możesz przejechać około 150 - 170 km - LPG nie lubi zimnego silnika,ponieważ do komory spalania musi trafić w postaci gazu,a nie cieczy(LPG do auta tankujesz w postaci cieczy).Zmiana stanu skupienia odbywa się w parowniku,przez który musi płynąc ciepły płyn chłodniczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Mar 2009, 21:52

Może masz po prostu zle wyregulowaną rezerwę? Zatankuj gaz do pełna i mając benzynę w baku,wyjezdzij gaz do konca,to zobaczysz ile auto pali gazu.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Mar 2009, 08:11

Ja jak zakładałem gaz to gazownik powiedział mi żeby nie zwracac uwagi na ta rezerwe bo rzadko działa poprawnie no i co najwazniejsze sprawdziło sie to w praktyce. Sprawdz sobie tak jak kolega mówi zatankuj do pełna i jezdzij dopuki nie zabraknie gazu i bedziesz miał wszystko jasne.
Jak ja jezdze to tankuje do pełna robie ok 350km i znowu do pełna a w trasie co 400 leje do pełna i jescze nie miałam takiej sytuacji zeby mi gazu zabrakło.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001