Instalacja LPG BRC Polonez caro 1,5

18 Mar 2009, 06:24

witam mam poloneza Caro 1,5 na gażniku z instalacja BRC ostatnio wymieniony parownik na TOMASETTO mam takie pytanie butla byla pusta do konca ja zatankowalem za 40zl u mnie gaz po 1,69zł litr wiec miałem 23,6L jezdze w miescie do pracy i spowrotem dzisiaj osiągłem 142km i rezerwa zaczla swieic na wybojach i zakretach wiec jak sądzicie jest to duze spalanie czy w normie chodzi mi czy szlo by jakos jeszcze obnizyc spalanie teraz 23L = 142Km
adas080988
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chorzów

18 Mar 2009, 14:12

To zależy ile wg kontrolki wynosi rezerwa.Na 23,6 litra powinienieć przejechać około 200 - 220 km przy spokojnej jeździe i przełączaniu z Pb na LPG przy temp. cieczy chłodzącej około 30 stopni.Jak przełączasz na LPG od razu na zimnym lub od razu na zimnym silniku uruchamiasz silanik i tak zaczynasz jazdę,to możesz przejechać około 150 - 170 km - LPG nie lubi zimnego silnika,ponieważ do komory spalania musi trafić w postaci gazu,a nie cieczy(LPG do auta tankujesz w postaci cieczy).Zmiana stanu skupienia odbywa się w parowniku,przez który musi płynąc ciepły płyn chłodniczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Mar 2009, 21:52

Może masz po prostu zle wyregulowaną rezerwę? Zatankuj gaz do pełna i mając benzynę w baku,wyjezdzij gaz do konca,to zobaczysz ile auto pali gazu.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Mar 2009, 08:11

Ja jak zakładałem gaz to gazownik powiedział mi żeby nie zwracac uwagi na ta rezerwe bo rzadko działa poprawnie no i co najwazniejsze sprawdziło sie to w praktyce. Sprawdz sobie tak jak kolega mówi zatankuj do pełna i jezdzij dopuki nie zabraknie gazu i bedziesz miał wszystko jasne.
Jak ja jezdze to tankuje do pełna robie ok 350km i znowu do pełna a w trasie co 400 leje do pełna i jescze nie miałam takiej sytuacji zeby mi gazu zabrakło.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...