Ford Mondeo parownik nowy czy używany?

18 Mar 2009, 10:25

witam serdecznie, mam problem od jakiegoś czasu z gazem w samochodzie, a mianowicie zbyt dużo spala, ok. 14l w mieście i 9l w trasie. Gazownik poradził wymiane parownika, znalazłam używany za 70 złotych nowy kosztuje ponad 200, zastanawiam się czy warto kupić nowy w końcu auto ma juz swoje lata. proszę o pomoc i opinie może ktoś miał podobny problem, zupełnie nie wiem co robić. pozdrawiam i z góry dziękuje za porady
ewelina
Nowicjusz

18 Mar 2009, 13:19

A dlaczego gazownik chce wymianiać parownik?Pytałaś?Może to byc dobra diagnoza,ale niekoniecznie - wszytko zalezy od tego jak użytkujesz instalację.Parowniki można regenerować - wymienia się m.in. membranę,która jest główną przyczyną problemów z instalacją.Ale parownik wymiania się zazwyczaj wtedy,jak osiada się na nim kamień lub robi się jakiś syf,który uniemożliwia nagrzanie parownika do odpowiedniej temp.Wówczas LPG do silnika może trafiać w postaci ciekłej i spalanie wzrasta.Dlatego najpierw zapytaj gazownika,dlaczego chce wymienić parownik,a nie zregenerować go.Bo przyczyna może być całkiem inna i okaże się,że gazownik naprawia tą instalację metodą prób i błędów(jak nie to,to co innego) za co ty płacisz.
No i nie polecam używanych parowników - nigdy nie wiesz,czy ten też nie będzie uszkodzony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Mar 2009, 22:30

Pierwsza zasada:
Używany parownik już masz - po co ci drugi?
Co do naprawiania reduktorów to TAK, ale nie wszystkie się do tego nadają i nie wszystkie sie opłaci naprawiać.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1994

19 Mar 2009, 08:20

dziękuje za podpowiedzi, nie miałam pojęcia że można regenerowac parownik, ja mam parownik lovato, czy jest możliwość ich do regenerowania? Gazownik właściwie do niego nie zaglądał, jeździłam z problemem zbyt dużego spalania, on coś pokręcił przy parowniku ale rezultatów nie widać. Od czego zalży czy mogę zregenerować parownik?
ewelina
Nowicjusz

19 Mar 2009, 21:07

Od tego czy chcesz regenerowac parownik..!
Z tym regeneracjami to jest różnie,nie zawsze efekt końcowy jest zadowalający. Na twoim miejscu,sprawiłbym sobie nowy parownik i miałbym pewnośc,że jest dobry... :)
A tak jak włożysz stary lub wyregenerowany i będzie coś nie tak,to co wtedy zrobisz..?
Kupisz i tak nowy ale całośc tych zabiegów wyniesie cię sporo i jest to bez sensu... :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Mar 2009, 21:39

Jeśli chodzi o parownik LOVATO można je bez problemu regenerować. Ich konstrukcja (szczególnie regulacja wolnych obrotów) pozwala na to by naprawiać ten reduktor bez obawy, że coś będzie nie tak.
Co do spalania to także zależy jak samochód był regulowany. Jeśli np. gazownik ustawiał samochodzik na analizatorze i widział, że po przegazowaniu zmnienia parametry pracy to jego diagnoza była trafna, a decyzja czy regenerować reduktor, czy wymienić należy do ciebie. Regeneracja jest tańsza, ale zajmuje więcej czasu. Więc tak: wymiana parownika to w tym aucie około 30-60 minut potem regulacja 10 minut - koszt całkowity około 300 zł.
regeneracja: demontaz i montaż reduktora 30-60 minut, rozebranie reduktora 10 min, czyszczenie 30-120 min (zależy od zabrudzenia), złożenie 10 min koszt całkowity około 200 zł.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Harrier – krewniak crossoverów Lexusa
    Nazwa Harrier kojarzy się większości fanów techniki z angielskim samolotem szturmowym, zdolnym do pionowego startu i lądowania. Jest to jednak także nazwa zgrabnego crossovera Toyoty produkowanego na japoński rynek, ...