Instalacja sekwencyjna

28 Sty 2009, 12:59

Koledzy mam takie pytanie a mianowicie słyszałem że do japonskich samochodów typu mazda czy honda jezeli juz ktos zdecyjuje sie na instalacje gazowa to proponuje sie zakładac odrazu system smarowania gniazd zaworów jak i zaworów (bodajze lubryfikacj)
Jest to opłacalne, przedłuza zywotnosc silnika?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

02 Lut 2009, 22:01

Różne są na ten temat opinnie. Ja montujac instalacje tego nie stosuję. Mam złe o tym użądzeniu zdanie. W samochodach które spotykam nie zauważyłem aby smarowanie gniaz cokolwiek pomagało, natomiast zauważam szybsze zużycie sondy lambda i katalizatora, z powodu spalania się oleju. Jeśli zależy ci na żywotności silnika to załóż dobrą instalacje z szybkimi wtryskiwaczami i nie będziesz miał na 100% żadnego problemu z głowicą.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1994

03 Lut 2009, 19:26

Jeszcze jedno mnie interesuje bo nie wiem czy gazownik mnie wprowadził w bład czy wiekszosc opini przeczytanych na necie to czysta bujda mianowicie chodzi mi o to ze jak ktos zaczyna temat jaka instalacje do hondy civic to kazdy odrazu krzyczy ze tylko sekwencja a z tego co mi wiadomo to niektóre civici maja taki magiczny wtrysk paliwa(dwa wtryskiwacze tak jak by połączone w szereg) i do tego nie da sie przeciez załozyc sekwencji bo do sekwencji jest potrzebny wielopunktowy wtrys czyli na kazdy cylinder osobny wtryskiwacz przynajmniej tak powiedział mi gazownik.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Lut 2009, 01:20

To nie dokońca tak. Do samochodów które mają wtryski sterowane parami także montuje się instalacje wtrysku sekwencyjnego i nie ma z tym żadnego problemu. Wybór instalacji (sekwencyja czy nie) zależy od tego jaki jest kolektor ssący, jak bardzo jest zaawansowana elektronika diadnozująca auto w czasie jazdy i od tego jaką przyjemność z jazdy chce mieć właściciel auta.
Migaz
Zaawansowany

04 Lut 2009, 10:32

A czy do np. takiego auta Honda civic 95r 1500cm3 (66KW) da rade załozyc sekwencje?
Tam jest metalowy kolektor i tzw. wtrysk DPI (Dual Point Injection) dwupunkt to tak wygląda że w miejscu gaznika jest jeden wtryskiwacz i troche nizej jest drugi wtryskiwacz.
Tutaj nie widac za bardzo ale o taki silnik mi chodzi i taki wtrysk - [link do oferty na Allegro wygasł]
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Lut 2009, 22:16

cha. żle cię zrozumiałem. do DUALPOINT nie zakłada się wtrysku sekwensyjnego i to nie dlatego że się nie da ale dla tego że jest to nie opłacalne a i dość trudne do wyregulowania. Do takiego samochodu można założyć albo instalację zwykłą podciśnieniowa (najlepiej z komputerem) albo instalację wtrysku ciągłego (podanie gazu na każdy cylinder ale nie sekwencyjnie)
Migaz
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Idealny samochód na wyprawy w nieznane
    Projektując na nowo samochód rodzinny, Dacia pragnęła wyjść naprzeciw pragnieniom współczesnych rodzin związanym z wędrówkami, spotkaniami z przyrodą czy aktywnością na świeżym powietrzu, jak również ...

04 Lut 2009, 22:24

Instalacja podcisnieniowa to jest tzw. II generacja?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Lut 2009, 23:14

Podciśnieniowa, druga generacja, mikserowa każy nazywa jak chce. Ale tak to jedno i to samo.
Migaz
Zaawansowany

06 Lut 2009, 09:57

Ok dzieki za odpowiedzi juz wszystkie watpliwosci zostały rozwiane.

pozdr.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lut 2009, 23:43

Ja czytałem kiedyś żeby broń Boze do Japońcow gazu nie zakładać zwlaszcza do Nissana i Mazdy!!! Przemysl sobie tę decyzję dobrze i popytaj dobrze!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Lut 2009, 09:02

A masz z tym jakies doswiadczenia czy tylko słyszałeś?
Bo duzo ludzi tylko słyszało i nic wiecej a taka opinia to zadna opinia.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lut 2009, 11:52

Głosna sprawa przecież była,facet założył zaawansowana instalacje do Nissana nówencji, wiem ze pickupa.Po 10000 km silnik nadawał się do remontu chociaż instalacja była założona poprawnie i nie dopatrzono się niekompetencji gazowników.Wiesz co ja zrobiłbym na Twoim miejscu,Zapytałbym w zakładzie takim jak Godula,poszukaj w interku.Tutaj juz żarty sie kończą i nie spodziewaj się niskich kosztow instalacji jeśli już!!! Ale?Japońskie bryki gazu nie lubia co nie znaczy ,ze te samochody sa złe.Mazda i Lexus w tej chwili to poezja w śród nowych samochodow!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

10 Lut 2009, 00:42

Nie wiem kolego skąd masz takie straszne wiadomości. Spotykam masę japończyków na gazie. Na zachodzie np. w Holandi od wielu lat do takich aut montują instalacje servisy, a ja sam nie umiem zliczyć ile takich autek zgazowałem. Podobne opinnie można usłyszeć o BMW i MERCEDESIE, a obecnie i te marki montują instalacje na linni fabrycznej. Nie ma co się obawiać. Należy poszukać warsztatu który to zrobi jak się należy i nie najtańszym kosztem.
Migaz
Zaawansowany

10 Lut 2009, 08:57

Też juz od kilku gazowników słyszałem że spokojnie zakładaja do japonców LPG i nie ma z tym zadnego problemyno chyba, że ktos założy i nic wiecej go nie interesuje typu swiece, przewody, filtry...
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lut 2009, 10:52

Migaz, ja nie mam zamiaru dyskutować z Człowiekiem znającym się na rzeczy!!!Przeciez zakładasz instalacje a na to nie otrzyma zezwolenia laik!!!Ty udzieliłeś rzeczowej rady i uczyniłes to uczciwie,ja tylko poszukałbym jeszcze dwoch Fachowców i skonfrontowałbym z ich opiniami,czy się pokrywają!Wiem tylko,że Toyota wycofała się z pomysłu instalowania gazu w swoich sam.z przyczyn problemów technicznych,Kia instaluje ale te pojazdy sa wyłaczone z programu przedluzonej gwarancji a bodajże silniki Hondy Civic b.dobrze znoszą gaz ale tylko do kilku regulacji zaworow a potem jest koniec,mozliwosć regulacji się kończy.Natomiast sprawa lubryfikacji zaworów?Jestes gazownikiem kutym na cztery łapy bo udzieliłes takiej samej odpowiedzi jaka uzyskałem w fachowej publikacji na temat tago problemu.Ja sam jeżdzę na gazie,gdybym uważał to paliwo za złe ,wywaliłbym to juz dawno,tylko?Trzeba nie żałować kasy na wyrafinowane instalacje najlepszych firm takich jak Prince oraz powierzac montaż ludziom takim jak Ty bo znasz się na rzeczy!!!Pozdrawiam!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP