Wymiana reduktora

08 Lip 2009, 13:43

witam , w moim Lanosie 1,5 16 v dohc 100KM mam instalację LAndi Renzo - założona 2001 roku. od tego czasu nic nie robione przy tej instalacji - kable świecie wymieniane co 25 tys. obecny przebieg 85 tys. - moje pytanie - ponieważ prawdopodobnie nie uchronnie czeka mnie wymiana reduktora - którą firmę wybrać ? ponieważ większość gazowników zakłada reduktor firmy Tomassetto .... czy warto się w to pakować ? - twierdzą że tylko to zakładają bo to wiodący bardzo nowoczesny reduktor .... - czy może lepiej zainwestować w inny ? ten który miałem do tej pory wytrzymał 8 LAT !! i nic nigdy się nie działo .. a teraz jakieś tomassetto ... doradźcie DOBREGO GAZOWNIKA - na terenie śląska - najlepiej Katowice- Szopienice-Mikołów-Ligota coś w tych okolicach ....
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

08 Lip 2009, 15:31

Ja mam Tomasetto założony w zeszłym roku jako nowy. Jest ok i do Lanosa się nada.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lip 2009, 23:26

Reduktor tomasetto to nie to samo co landirenzo. Nie ta półka. Oczywiście tomasetto do lanosa wystarcza ale żywotności landirenzo nigdy nie osiągnie. Należy pamiętać także ze inne jest mocowanie tego reduktora, w innym miejscu jest wejscie i wyjcie gazu i wody. Przy zamianie reduktora będzie trzeba dokonać przeróbek i kosztowo wyjdzie podobnie jak za montaż nowego ladnirenzo.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

10 Lip 2009, 10:25

artur73 napisał(a):Ja mam Tomasetto założony w zeszłym roku jako nowy. Jest ok i do Lanosa się nada.

w jakim samochodzie masz zamontowane Tomassetto ??

----------------------------------------------------------------------
dziś zakładam Tomassetto :-( koszt wymiany na nowy z montażem i wymianą filtrów + sprawdzenie szczelności całej instalacji = 350 zł - gość da mi gwarancję na 2 lata i darmowe przeglądy - i jak nie będę zadowolony dopłacę tylko 80 zł i wymieni na oryginalny reduktor taki jak był zamontowany 6 lat temu (przez 6 lat jak miałem reduktor Landirenzo zero przeglądów 0 awarii - NIGDY nie byłem na regulacji wszytko chodziło dobrze - aż do czasu kiedy trzeba ten reduktor wymienić ale sądzę, że 6 lat i ok. 50 -60 tys. na gazie przy mojej nieoszczędnej jeździe to dużo jak na reduktor).
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

10 Lip 2009, 15:15

Mam w Astrze 1,4.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lip 2009, 18:00

Mój reduktor LandiRenzo wytrzymał równe 160 kkm(często paliłem zimny silnik na gazie,nie polecam),kilka razy wtryskiwałem przez otwór wylewu mazidła lub nalewałem do filtra preparat typu XERAMIC( podobny do WD-40),zakręcałem i puszczałem gaz do reduktora z tym preparatem ,plukał środek idealnie,gdy wymieniałem membrany to ta główna była jeszcze niesztywna ale reduktor nie reagował na kręcenie śrubką dawki gazu,LandiRenzo to bardzo trwale instalacje ,to chyba najwyższa pólka!

[ Dodano: Nie Lip 12, 2009 15:26 ]
Adam na PW podam ci najbardziej polecane zakłady montujące instalacje gazowe w tych okolicach ,pamiętaj wyjęte z rankingu najbardziej polecanych przez konsumentów bardzo zadowolonych(z Katowic i jego okolic),ocena 5 na 5 możliwych! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)