Instalacja sekwencyjna

06 Cze 2009, 14:19

czy instalacja sekwencyjna powinna przełączac sie na gaz po osiągnięciu 30C czy powyzej pewnych obrotów?
po ilu min wam sie przełącza na gaz przy obecnej pogonie na biegu jałowym?
cz jesli macie silnik cieply to odrazu zapala wam auto na gazie?
piotrauto
Stały forumowicz

07 Cze 2009, 22:31

Temperatura przełączania na gaz w każdej instalacji jest inaczej ustawiana i zależna jest od zestawu i zastosowanego czujnika temperatury. W części instalacji ustawiona temperatura na 30 st. nie oznacza że silnik ma właśnie taka temperaturę w tym momencie. Żadna instalacja sekwencyjna nie odpala na gazie!!
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

10 Cze 2009, 10:30

jesli silnik jest ciepły to nie odpali mi na gazie?
piotrauto
Stały forumowicz

11 Cze 2009, 09:27

Nie ma takiej możliwości chyba że odpalenie na gazie w trybie awaryjnym o ile w ogóle w sekwencji jest taka opcja.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

11 Cze 2009, 10:36

u mnie jest sekwencja i mi sie przełacza na zimnym silniku jak ma 30C wiec jak wskazówka od temp silnika jest na 1/4 skali po ok 1minucie przy temp na dworze ok 20-25C po przejechaniu ok 300m, a jak jest ciepły to po 3s bez względu na obroty i nie musze go gazować

1. przykładowo jesli mam sekwencję i odpale silnik zimny to po ilu min przełączy się na gaz? wcale? jesli będzie na biegu jałowym? to nawet jak sie rozgrzeje to dopiero jak go przegazuje do 3000 obrotów?

2. a jak jest ciepły silnik bo zaraz po zgaszeniu do po ilu sekundach przełacza się? trzeba go przegazować?
piotrauto
Stały forumowicz

13 Cze 2009, 18:01

I tu znowu zależy od ustawienia. Obroty przełączania ustawiamy od 600 do 2000 obr/min, i przy wzroście obrotów lub przy spadku.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kurs prawa jazdy – najpierw badanie, potem szkolenie
    Zapisanie się na kurs prawa jazdy to pierwszy krok do wolności i niezależności, jaką dają własne cztery kółka. Zanim jednak przystąpimy do teoretycznej czy praktycznej nauki, musimy zdobyć zaświadczenie lekarskie o ...

15 Cze 2009, 11:27

ale poco ustawiac na 2000, jak zapalimy silnik i sobie pracuje na biegu jałowym to on nigdy sie nie przełączy na lpg jak nie przegazojemy go?
piotrauto
Stały forumowicz