Opel astra f - zanik mocy na gazie

13 Cze 2009, 18:30

mam astre f od niecalego roku dwa razy mi sie zdarza dziwny przypadek. jade sobie wpadam w srednia dziure na naszych boskich drogach i pojawia sie problem autkozaczyna powoli zwalniac traci moc az do ztrzymania i zgasniecia wlacznnie i tylko na gazie (instalka BRC). nie wiem co sie moze dziac. prosze o pomoc lub rade :[

[ Dodano: Nie Cze 14, 2009 10:32 ]
od gaznka odchodzi cieniutki przewód prowadzacy powietrze z filtru powietrza i podobny tylko krótszy od jednej czesci gaznika do podstawy. jakie ma znaczenie dla pracy i mocy jesli jest on pekniety i wydostaje sie powietrze z niego. to jedyna rzecz jaka znalazlem z błedow na ocene bez mechanika. :???:
Ostatnio edytowany przez thornic 14 Cze 2009, 16:26, edytowano w sumie 2 razy
thornic
Nowicjusz

Miejscowość: autokomis

14 Cze 2009, 12:49

Ten przewodzik powinien być szczelny ale czy on aż tak wpływa na pracę silnika?!Nie wydaje mi się!,masz silnik gażnikowy?!Mnie jeszcze nigdy nie zdazyło się by samochód mi zgasł po wpadnięciu w dziurę ale gdy przechylę tylko samochód na lewa stronę to na gazie mi nie odpali(na prawą nie próbowałem),podejrzewam,że to ma coś wspólnego z membraną w parowniku(reduktorze) w przypadku twoim też może się tak dziać,membrana! Sprawdż jeszcze połaczenia wszystkich kabelków(masa),pamiętaj o tym by co jakiś czas je czyścić bo w instalkach gazowych kabelki są cieniutkie i łatwo tracą kontakt z minusem!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Cze 2009, 15:06

czy takie problemy moga byc zwiazane z membrana parownika instalacje zakładał poprzedni własciciel nie ma pewnosci jak sie z nim obchodził. czy jesli jestzuzyta moze reagowac tak na wstrzasy?
thornic
Nowicjusz

14 Cze 2009, 15:29

Regenerowałem sobie już sam reduktor,membrana jest z takiego tworzywa podobnego do struktury pęcherza moczowego(zwierzęcia,widziałem),jest tak mocna ,że szok ,to nie jest guma,pod wpływem tego mazidła wytrącającego się z gazu robi się sztywna i na pewno podatniejsza na wszelakie wstrząsy,oblepiona zwiększa swój cięzar.Jeśli założysz reduktor bokiem do kierunku jazdy to przy hamowaniu samochód ci zgaśnie,nie wiem czy Migaz się ze mną zgodzi,zobaczymy!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

14 Cze 2009, 16:15

mialem taka sytuacje dwa razy w ciagu roku wstrzas po na jechaniu nadziure w drodze i zraz po tym silnik powoli zaczynał tracic moc i zwalaniał niewiem co to moze byc tym razem znalazłem ta rurke podcisnienia.
thornic
Nowicjusz

14 Cze 2009, 17:49

No dobrze a teraz jest już wszystko ok?!Na razie nie wiesz musisz wjechać w dziurę ale co moze mieć wspolnego rurka podciśnienia z wpadnięciem w dziurę?!Najpierw sprawdż te styki od masy przy instalacji gazowej,odchodzące od elektrozaworów,może któryś jest poluzowany i podczas wstrząsów nie kontaktuje dobrze?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kultowy model Renault 4 świętuje 60-lecie
    W 2021 roku mija 60 lat od wprowadzenia Renault 4. Historia tego modelu to prawdziwe succes story. Na przestrzeni trzydziestu kilku lat sprzedano łącznie ponad 8 milionów sztuk Renault 4 w ponad 100 krajach. Renault ...

14 Cze 2009, 20:30

rano sie nimi zajme i odpisze

[ Dodano: Pon Cze 15, 2009 13:57 ]
sprawdziłem styki sa w porzadku nie ma luzu. tylko nie czaje akcji jak przejade sie po kostce brukowej to traci moc do ok 20 km/h niezaleznie od biegu jakprzejade sie jescze az to wraca do siebie styki sprawdzałem przed utrata mocy i po nie były luzne :[ chyba zostaja dwie opcja albo oddac do przegladudo znachora gazownika albo wydlubac

[ Dodano: Wto Cze 16, 2009 21:34 ]
czy problem moze wynikac z filtra gazu jesli jest juz zurzyty zatykanie przewodów oderwanymod niego "syfem" moze przyblokowywac dopływ gazu
thornic
Nowicjusz