Instalacje LPG i ich generacje

10 Mar 2015, 15:49

Ja jeżdżę już drugim autem na LPG od firmy Stag i jestem w pełni zadowolony.
mrkarcher
Obserwowany

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 03 06 1969
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

12 Mar 2015, 23:04

Czy mógłbym prosić o poradę czy warto założyć LPG jeżeli mam trasy ok 100km raz w tygodniu?
Autok12
Nowicjusz

Zdjęcia: 5
Auto: Nie mam

14 Mar 2015, 12:11

Myślę, że warto. Na pewno zapłacisz mniej za podróż niż gdybyś jechał na benzynie. Ja jeżdżę ok 500 km miesięcznie i nie wyobrażam sobie nie mieć auta na gaz. Rozumiem, że nie masz jeszcze założonej instalacji? Jeśli nie to zgłoś się do Landi mają spore doświadczenie w instalacjach LPG.
pietrucha5
Nowicjusz

Auto: peugeot

25 Mar 2015, 19:11

Warto mieć samochód na gaz.
Ale jeszcze lepiej pomyśleć nad wyborem warsztatu.
Bo to może być czasem początek drogi krzyżowej.
Marconi
Początkujący

Prawo jazdy: 16 09 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Kia Sportage
Silnik: 2.0
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

08 Kwi 2015, 22:27

Zgadzam się z opinią że warto mieć instalację LPG, ale czasem czy warto w ogóle ją zakładać jeśli mamy mały silnik i mało jeździmy w ciągu roku. A co do warsztatu to musi być zaufany bo jeśli oś ci źle zrobią to będziesz miała cały czas problemy.
Aska85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 12 1985
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Polo
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Rok produkcji: 2005

19 Kwi 2015, 13:59

ja mam wlasnie insalacje STAG jezdze juz ponad 4 lata i jest elegancko
kacperek98
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 07 2008
Auto: Focus

23 Cze 2015, 15:11

Mam z AG Centrum i sporo kasy na + Tak w ogóle na fb widzę powstaje grupa poświęcona LPG, może się będzie rozkręcać jakoś ciekawie:
https://www.facebook.com/groups/869509646476873/
izydor
Początkujący

Miejscowość: Stolica

06 Paź 2015, 16:18

Witam serdecznie wszystkich użytkowników, od 2 lat mam założony gaz w swoim autku firmy STAG przez przez firmę "HANGAR autogaz " z Poznania i jestem mega zadowolony z niego ponieważ w dobrej cenie mamy przyzwoity produkt. Prosty i niezawodny. Co do firmy jeśli ktoś z okolicy poznania szuka dobrych i rzetelnych fachowców to jak najbardziej polecam - Obsługa super i znają się chłopaki na rzeczy... a co do montażu nie ma do czego sie doczepić szybko i schludnie. Jesli chodzi o sam gaz również polecam gaz firmy STAG nie ma problemu z nim.
Krojc
Obserwowany

Prawo jazdy: 25 08 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Nissan Note
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

14 Gru 2015, 12:09

Słyszałem, że taka instalacja to mega oszczędność, więc pomyślę o niej.
Szalonymotor
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 04 1988
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: ford fiesta

20 Sty 2016, 19:45

Sporo nowych kolegów pochwaliło się tu swoją instalacją, to czuję się zachęcony do tego samego. Nie widziałem działu powitań, więc zrobię to tu. Doświadczenie z instalacjami LPG mam spore, obecnie jeżdżę kolejnym samochodem na LPG. Kilka już przerobiłem. Już 15 lat jeżdżę na gazie. Pierwszy odważny byłem, za mną się szwagier zdecydował i później to już pół rodziny. Okazuje się, że znów mi mówią, że odważny jestem, bo do bezpośredniego wtrysku założyłem lpg. Patrzę na to ekonomicznie i logicznie. producenci instalacji to starzy wyjadacze, technologią muszą gonić producentów aut. Bubla nie będzie. no i nie ma. rok mija, jak jeżdże z zenit pro direct, tak się nazywa instalacja. wcześniej w ocvatii miałem tego producenta też zenit pro , tylko do pośredniego wtrysku. także też moge polecić warsztat, jeśłi ktoś zainteresowany. producent ma stworzona całą strukturę warsztatów.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Typ: Sedan/Limuzyna

09 Lut 2016, 21:00

Forumowicz napisał(a):Bubla nie będzie. no i nie ma. rok mija, jak jeżdże z zenit pro direct, tak się nazywa instalacja.

Możesz opisać jak spisuje się dokładnie instalacja, czy czuć różnicę w mocy? Teraz sam jeżdzę na zenicie ale na pośrednim wtrysku benzyny jestem zadowolony lecz przymierzam się do nowszej skody z silnikiem TSI jestem ciekawy jakie masz odczucia.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Rok produkcji: 2002

09 Lut 2016, 21:46

Nie, ja nie czuję spadku mocy...w ramach montażu miałem hamowany samochód. wynik pokazał raptem 3 Km - rajdowcem nie jestem, choć przycisnąć lubię :D chyba konia z rzędem temu, kto takie 3 kuce wyczuje. W zenicie direcie gaz dawkowany jest w pełnym zakresie obrotów z minimalnym dodatkiem benzyny. Silnik pracuje równo, nie mam podszarpywań, bo tego bym nie zniósł. Instalka jest wystrojona perfekt. Jeździ się naprawdę świetnie, no ale to trzeba samemu poczuć. te instalacje są dedykowane do konkretnych modeli silników. A o której dokładnie skodzie myślisz?
Forumowicz
Aktywny

10 Lut 2016, 21:05

Zastanawiam sie nad skoda superb 1.8 TSI ze skrzynia DSG, z tego co sie dowiadywalem skrzynia bardzo fajna ale tez czula zastanawiam sie jakby to chodzilo na bezposrednim wtrysku benzyny. Wiadomo ze na samej benzynie to jest poprostu nieopacalne. Pisales tez ze zenit jest dedykowany do auta co to znaczy dokladnie?
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Lut 2016, 23:09

Miałem na jeden dzień testów octavie rs z dsg. Skrzynia naprawdę daje radę, choć osobiście preferuję manual.
Mój zenit pro direct był zrobiony pod mój model silnika. Nie o auto chodzi kolego tylko o silnik. Te dzisiejsze mają wsparcie, że się tak wyrażę, w dużej ilości elektroniki w samochodzie. Każda zmiana,w tym przypadku montaż instalacji lpg, musi być przeprowadzona umiejętnie. Robią to najlepsi. I robią to na wysokim poziomie, bo mają doświadczenie. Mówiąc o dedykowanej instalacji mam na myśli, że dostajesz sterownik, który ma już predefiniowane ustawienia producenta pod Twój model motoru. Nie zgra się program zrobiony pod mój Z22YH z takim CDAA, o jakim Ty piszesz. Szukałeś czy jest zenit direct do tego superba?
Forumowicz
Aktywny

13 Lut 2016, 12:43

Dobrze a w takim razie jak wyglądają czynności serwisowe? jakieś przeglądy się robi i co ile km jakie są koszty czy tak jak w zwykłych instalacjach sekwencyjnych?
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika