Inwestycja w starsze auto czy sprzedaż i kupno nowego?

29 Lut 2020, 20:36

Belol napisał(a):A jesli chcesz zmienic auto to czy nie lepiej dolozyc na cos za przynajmniej 13-15 tys. nawet jesli mialbys sie wspomoc np. kredytem?

A co jesteś w stanie kupić za 13-15 tys? Takiego samego trupa, piętnastoletniego kompakta albo kilka lat młodszego, takiego samego passata. Kwota zakupu nie jest wyznacznikiem stanu technicznego
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Lut 2020, 20:59

Belol napisał(a):No i teraz sobie odpowiedz na pytanie czy chcesz inwestowac w Passata i jak dlugo zamierzasz nim jezdzic? bo koledzy pisza ze przeplaciles a im wiecej wsadzisz tym wiecej bedziesz do tylu bo zainwestowanych pieniedzy juz nigdy nie odzyskasz, a inwestowac bedzie trzeba

Utrzymanie auta w należytym stanie to żadna inwestycja. Można powiedzieć, że to koszty stałe. I to w każdym aucie, niezależnie od wieku. W starszych autach, będą to naprawy, czy wymiany części eksploatacyjnych, a w nowych koszty serwisu gwarancyjnego, czy ubezpieczenia AC.
I przy każdym aucie bardziej prawdopodobne będą tysiące, niż setki złotych rocznie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Maj 2020, 14:38

To zależy co dokładnie chcesz zrobić. Ja już kilkukrotnie kupiłem gorszy samochód i sam sporo w niego dołożyłem, ponaprawiałem, a następnie jeździłem nim przez jakiś czas i sprzedałem z zyskiem, żeby kupić kolejne. Obecnie w moim najnowszym zainwestowałem w instalację gazu i to też była dobra inwestycja (na pewno zwiększyły się oszczędności). Myślę, że ten samochód już sobie zostawię, bo bardzo fajnie jeździ, na gazie nic złego się z nim nie dzieje, silnik działa tak samo dobrze jak zawsze. (reklama)
Ostatnio edytowany przez Kao, 07 Maj 2020, 15:53, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin IV. 4.e
bate
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poskramiacz śniegu z 1934 roku - Skoda Popular
    Czeska marka rozwijała przemyślane i skuteczne sposoby na radzenie sobie z dużym śniegiem i trudnym zimowymi warunkami już ponad osiemdziesiąt lat temu. Znany model POPULAR dokonał podczas zim lat 30 wielu spektakularnych ...