Iveco Daily HPT-szarpanie przy hamowaniu??? pomocy

08 Maj 2008, 21:57

Witam
Mam taki problem, gdy hamuje samochód szarpie jakby hamował pulsacyjnie.Mam ABS,EBD,ASR,ESP czy to może być coś z elektroniką,czy to beda krzywe tracze,choć patrzyłem tarcze są według mnie proste!! podczas ostrego hamowania drga kierownica,gdy sie nie hamuje jest OK,to nie opony.Proszę o pomoc nie wiem gdzie uderzyć w co!!?? Z góry dziękuje.Pozdrawiam Damian
Dymianek
Nowicjusz

• 09 Maj 2008, 09:37

Jeżeli te szarpania czujesz tylko podczas hamowania,to są nierówne tarcze(czasami tarcza jest tak minimalnie nierówna,że tego nie widać) - a spowodowane może to być tym,że np. cylinderki nie odbijają ci za każdym razem do końca i tarcze się grzeją,a ty wjechałeś np. do wody i te tarcze nagle tą woda schłodziłeś.Inną przyczyną mogą być nierówno zuzyte klocki hamulcowe.Jeszcze inną przyczyną mogą być luźne zaciski hamulców(np. przez wyrobione tuleje,które te zaciski trzymają lub śruby w tych tulejach).
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Maj 2008, 21:09

Masz "dojechane"tarcze hamulcowe.Opis Twój to potwierdza."Na oko"różnicy 0,2 mm nie zobaczysz ale poczujesz.
    Nie istnieje wiedza skończona...
    oldstaszek
    Nowicjusz

Miejscowość: Brzeg
    Prawo jazdy: 0- 0-1967
    Auto: XM + C6
    Silnik: 2,5TD + 2,7 HDI
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback

10 Maj 2008, 22:56

Witam
    A więc po wymianie tarcz szarpanie ustało ;-) ,kosztowało mnie to 270zł za komplet (2szt). Stare tarcze pójdą do przetoczenia!. Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam. :D
    Dymianek
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie powinny być nawyki dobrego kierowcy?
      Mianem dobrego kierowcy określamy osobę która stara się popełniać jak najmniej błędów podczas prowadzenia i użytkowania auta. Taki kierowca powinien również dbać o swoje auto i regularnie poddawać je ...