Jade po auto do Niemiec za max 10 000 euro, jakie kupić?

19 Sty 2008, 21:07

Witajcie.
Zabieram się do zakupu nowego, a w zasadzie nowszego, od tego które aktualnie
posiadam auta.
Zastanawiam się nad:

VW Polo
VW Lupo
VW New Beetle *
Citroen C1
Citroen C2
Mercedes A *
Mini *
Seat Ibiza
Smart ForFour

Co do stanu technicznego, to:
1. stan licznika do 50 000 km;
2. cena do 10 000 euro;
3. rok produkcji od 2003 r.;
4. automatyczna skrzynia biegów;
5. nie uszkodzony / nie po wypadku;

15 lutego lecę do Niemiec do wujka, który pomoże mi kupić auta, także tłumacza mam.

Gwiazdki oznaczają małe prawdopodobieństwo znalezienia modelu auta
spełniającego moje wymagania.

Zastanawiam się, które mi polecicie, co proponujecie zmienić, dodać :>
Z góry dzięki za opinie,
Pozdrawiam,
Szymon
pasterz

22 Sty 2008, 11:46

Ja bym zastanawiał sie nad którymś z Citroenów będą najnowsze i są ładnymi autkami.
C1
[link do mobile.de wygasł]
C2
VTR
1,4 HDI
A 1,6 02'
Ibiza
Smart
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

22 Sty 2008, 12:20

Wybierz to co Ci się najbardziej podoba i to, co będzie w lepszym stanie.
Nie szukaj w komisach - Turcy i Polacy, ew. podstawione słupy niemieckie. Zwykle z takim komisem związany jest polski warsztat, gdzieś na wsi, który klepie fury i picuje...
Szukać po salonach, gdzie mają używane fury. A najlepiej po prywatnych ogłoszeniach w lokalnej prasie.

Jeśli chodzi o sugestie co do modelu, to serwis Smarta będzie Cię dużo kosztował.
4x4
Draakul
Początkujący

22 Sty 2008, 23:50

Właśnie to nad Smartem zastanawiam się najbardziej.
Co do serwisu, to nie często odwiedzam autoryzowane serwisy, wychodzę, z założenia, że dobry i zaufany mechanik zrobi tak samo, a czasami nawet lepiej niż autoryzowany serwis, z którymi miałem kilka przygód.
Kupić chce w salonie, Polacy i Turcy odpadają :/

Co do historii z ASO to mam Fiata Seicento, w którym coś piszczało. Co przyjechałem do swojego mechanika przestawało :/ Ten mi powiedział, że nic z tym nie zrobi, bo nie słyszy tego i nie wie co to może być.
Po jakimś czasie zdenerwowany zajechałem do ASO. Akurat piszczało. Zaszedłem do mechanika, ten wyszedł ze mną, włączyłem auto i... przestało :/ Pan mechanik powiedział, że mogę zostawić auto, że to zrobią.

Na drugi dzień zadzwonił i powiedział, że to pompa paliwa, mówi trzeba wymienić. Myślę, jak trzeba, to trzeba. Koszt ok. 600zł :/

W tym samym dniu odebrałem autko. Myślę miodzio, drogo, ale miodzio :] Minął jeden dzień, drugi, trzeci, trzeba było pojechać do szkoły (2 do 5 razy w ciągu tygodnia robię 55 km w jedną stronę do szkoły), i co... zaczęło piszczeć :/

Dostałem prawie palpitacji, w złości zadzwoniłem do nich i mówię, że piszczy, że domagam się reklamacji! Oczywiście zgodzili się, zaprosili mnie między 6:00 a 22:00 poza kolejką.

Po przyjeździe bezzwłocznie zajęli sie mną. Co się okazało? Mam piach w baku i jak pompa ciągnie to i piach i się psuje...

Stwierdzili, że trzeba wymienić pompę i znów zapłacić :/
Oczywiście nie zgodziłem sie na to, z jakiej paki mam płacić za kolejną pompę. Jeżeli we wcześniejszej był piach, to trzeba było sprawdzić czy w baku go nie ma.
Ostatecznie wyczyścili ją tylko i kazali zapłacić za czyszczenie baku :/
Nie miałem wyjścia i zapłaciłem, bo zagrozili, że nie oddadzą auta.
Aktualnie jestem po rozmowie z przełożonymi tych mechaników, napisałem do zarządu i po konsultacji z prawnikiem jestem w trakcie pozwu o wyłudzenie, bo nie wiadomo, czy jakby nie wyczyścili starej pompy, to nie wystarczyło by.

Także nawet wrogowi nie polecam tanich Fiatów starszych jak z 2000r., bo taki posiadam, a w szczególności serwisów ASO Fiata, a przynajmniej tego w Jastrzębiu Zdroju!
Lepiej swój sprawdzony niż autoryzowany syf :/
pasterz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największa parada pojazdów elektrycznych
    Uhonorowany wieloma nagrodami Nissan LEAF już drugi raz w 2012 roku został wpisany do księgi rekordów. Konwój 225 tych samochodów okrążył tor wyścigowy Silverstone bijąc Światowy Rekord Guinnesa w kategorii„największa ...