20 Gru 2022, 18:23
No tak z tym, że dalszy mój sąsiad miał kiedyś E60 z silnikiem wiadomym, spotkałem go, byłem ciekaw jak się mu sprawuje, gdyż wiedziałem, że jeździ kilka lat, od razu zorientowałem się, że facet kumaty w kwestii motoryzacji, kupił auto z przebiegiem poniżej 200 tyś km, miał łatwiej, gdyż siostra wyszła za Niemca, nie powiedział mi ile zapłacił ale zapewnił iż zdecydowanie powyżej średnich cen rynkowych, awarie? Przez pierwsze 500 tyś km żadnej awarii poza serwisami wiadomymi i oczywistymi, przy tym przebiegu zaczął szwankować jeden wtryskiwacz, kupił używany sprawny, koszt niewielki, klapy wirowe? Wiedział o tym ustrojstwie, od razu po zakupie sprawdził ich stan, bez zastrzezeń, gdy auto zbliżało się już do pułapu przebiegu przy, którym wypadałoby do nich zajrzeć, usunął je i poszła tzw. zaślepka, auto sprzedał przy przebiegu 650 tyś km, dalej bez awarii. Posiadacze na forach mogą psioczyć, są pewni przebiegów swoich aut?!. Myślę, że średni przebieg minimalny tych aut opiewa o ok.700 tyś km do miliona i więcej. Jarpen Emeletele na YT prezentuje Passata 3 letniego z przebiegiem 800 tyś km,(cos około tego, juz nie pamiętam dokładnie, auto stało na komisie w Niemczech, jedyna oznaka użytkowania to delikatne przetarcie na kierownicy, warto poszukać ten jego filmik. Auto Krytyk z kolei ukazuje minimany przebieg W211 tek w Niemczech, filmik z przed kilku dobrych lat, najniższy przebieg 650 tyś km, średni 800 w Polsce w tym samym czasie ok.180 tyś km, to ja się pytam, jak użytkownicy mają nie psioczyć?! Każdy wie, że do takiego auta trzeba władować wór kasy. Jest taka złota zasada, jeśli kupujesz Mercedesa S klasy np.W221 w cenie ok.50 tyś zł, bądź przygotowany na to, że możesz włożyć w niego 100 tyś zł. Ta zasada świetnie sprawdziła się w przypadku CLS-a mojego kolegi, za auto dał 24 tyś zł, zaraz po przyjeździe do domu gdy silnik szlag trafił i ujawniła się potencjalna lista koniecznych wymian części, mechanik wstępnie wycenił koszt na 50 tyś zł, bez robocizny, auto stoi, nie opłaca się naprawiać, 24 tys zł plus inne koszty w błoto. J XF w cenie 40 tys zł może z powodzeniem wciągnąć w krótkim okresie czasu 80 tyś zł, takie są realia.