Jak auto sprzedać, jeżeli niedawo auto kupiłem?

14 Lut 2008, 16:40

Witam, mam pytanie.

Kupiłem 3 dni temu samochód niesyt sytuacja nie pozwala mi na użytkowanie tego pojazdu. Jestem zmuszony sprzedać pojazd.

Posiadam oczywiście moją umowę kupna, dowód rejestracyjny, ważne ubezpieczenie i przegląd.

Nie sprzedawałem jeszcze tak pojazdu i jestem zaciekawiony jak mogę go sprzedać czyli poprostu napisać umowę ze mną w roli głównej jako nabywcy i nowego kupującego i z tym iść wyrejestrować samochód i wycofać się z OC?
kukaszr
Nowicjusz

14 Lut 2008, 20:07

Moim zdaniem musisz opłacić urząd skarbowy i poprostu auto sprzedać z kwotą taką jaką zapłaciłeś żebyś nie płacił od zysku no i jako nabywca normalnie jesteś ty.

Pozdrawiam choć jeśli się myle to prosze mnie poprawić
bubi120
Nowicjusz

14 Lut 2008, 22:09

Rozumiem, że normalnie auto jest zarejestrowane na Ciebie. W czym więc problem? Jaka to różnica, że masz auto miesiąc, albo 2 lata?

Owszem jest coś takiego, że jeżeli kupujesz i sprzedajesz dużo aut to uznają Cię za handlarza, a do tego potrzebne Ci prowadzenie działalności gospodarczej, ale za kupno i sprzedaż trudno mówić o handlu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lut 2008, 15:01

nie mam go zarejestrowanego na mnie bo kupiłem go 4 dni temu.
kukaszr
Nowicjusz

10 Gru 2015, 00:21

Mam ten sam problem. Dziś kupilem auto które okazało sie kompletnym złomem.
Mam umowę ze kupilem i aktualne OC tamtego sprzedającego tez mam ale brak przeglądu. Dowod rejestracyjny wszystko mam.
Nie zarejestrowalem nawet go bo kupilem dzis i po prostu chce je tez jak najszybszej sprzedać za taką samą kwote za jaką kupilem i jest w umowie. Chce tylko odzyskać swoje wtopione pieniądze.

Słyszałem ze moge po prostu spisac umowę z nowym kupcem. Oczywiście auto dalej zarejestrowane na tamtego wlasciciela ale przy sprzedaży musze dac mu tez tą umowę którą ja kupiłem auto. Czy to prawda?
Legaza
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 1990
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Daewoo Legaza
Silnik: 2.0 LPG 131KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997

10 Gru 2015, 09:27

Legaza napisał(a):Słyszałem ze moge po prostu spisac umowę z nowym kupcem. Oczywiście auto dalej zarejestrowane na tamtego wlasciciela ale przy sprzedaży musze dac mu tez tą umowę którą ja kupiłem auto. Czy to prawda?

Stary temat ale w sumie aktualny...
Wydział komunikacji wymaga oryginałów dokumentów więc nowy właściciel powinien otrzymać dowód auta, kartę poj. o ile jest, umowę zakupu przez Ciebie z opłaconym pcc jeżeli wartość była powyżej 1k no i umowę z Tobą.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultura jazdy w korkach - czy też tak jeździcie?
    Mamy miesiące w których na drogach jest ciaśniej niż zwykle. Wtedy częściej niż zazwyczaj możemy spotkać się z zatorami na drodze. W takiej sytuacji częściej też możemy zostać mimowolnymi świadkami lub nawet ofiarami ...

10 Gru 2015, 10:04

Ok dzieki. Czyli moge normalnie sprzedać je bez najmniejszego problemu bez rejestracji go jeszcze na mnie. Po prostu musze mu dac tą umowę ktora spisalem z komisem. Oczywiscie lepiej umowe sobie tez skseruje.
Legaza
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 1990
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Daewoo Legaza
Silnik: 2.0 LPG 131KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997