Rejestracja auta z zagranicy - wpis "ciężarowy" w dowodzie rejestr.

11 Gru 2015, 12:44

Witam,
mój pierwszy post na forum i od razu z problemem.

Rodzice kupili w komisie auto. Auto zostało sprowadzone do Polski z Danii. Auto w dowodzie rejestracyjnym posiada zapis "auto ciężarowe". Wraz z dokumentami otrzymałem tłumaczenie, potwierdzenie zapłaty akcyzy, fa vat z komisu, fa vat zakupu auta od innego handlarza, badania techniczne.
Gdzie jest problem... Otóż badania techniczne zostały wykonane już na samochód osobowy, wraz z nimi załączone zostało zaświadczenie wraz ze szczegółowym opisem zmiany z ciężarowego na osobowe (zdemontowano kratkę, sprawdzono naciąg pasów i mocowanie siedzeń). Pani w WK twierdzi, że do rejestracji potrzebny jest dokument potwierdzający wykonanie badania technicznego na auto ciężarowe - przed zmianami. Nie posiadam takiego badania i posiadać nie będę, z racji tego, że nigdy nie zostało ono wykonane. Na pytanie "Co teraz z tym zrobić?" usłyszałem w WK odpowiedź "Nie wiem".

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i zna sposób na jego rozwiązanie?

Wg mnie albo teraz sprzedam auto znajomemu/komuś z rodziny z innego powiatu (zasięgałem informacji w innych WK i tam stwierdzono, że auto by mi zarejestrowali, bo nie będę teraz w stanie wyegzekwować zaświadczenia o badaniu technicznym na auto ciężarowe) i tam go zarejestrują, a póżniej ja go kupię ponownie, albo zamontuje kratkę, zdemontuje siedzenia itd. - zrobię wersję ciężarową, zrobię badania na ciężarowy, zarejestruje na ciężarowy, następnie kratka do demontażu, sprawdzenie wszystkiego, przerejestrowanie na osobowy...
Obydwa rozwiązania niestety wiążą się z kosztami.
mortyr
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2003
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Opel Meriva
Silnik: 1,7 CDT 100KM

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Wyróżnienie w plebiscycie "Auto Lider" dla Audi S7
    Audi S7 zdobyło wyróżnienie w plebiscycie Auto Lider, który jest organizowanych w Polsce przez redakcję tygodnika Motor i miesięcznika Auto Świat. To sportowe z coupe zwyciężyło głosami czytelników i ...