Jak często robić przegląd klimatyzacji

30 Paź 2015, 15:37

Jak często robicie przegląd klimatyzacji w swoim aucie? Bo ja zwykle o tym zapominam a potem są problemy.
Lechu1984
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 04 2000
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2015, 22:16

Przegląd klimy dobrze jest robić co roku albo co dwa lata i to najlepiej na jesień. Nawet jak dobrze chodzi i nic się z nią nie dzieje. Dlaczego? Ano dlatego, że w układzie oprócz czynnika chłodzącego jest jeszcze olej, który smaruje sprężarkę. Oprócz tego, czynnik chłodzący, nawet jak klima jest całkowicie szczelna ulatnia się i co jakiś czas trzeba go "dobić", żeby klima działała prawidłowo. A im mniej czynnika chłodzącego, tym mniej oleju i sprężarka ma coraz ciężej.
A dlaczego lepiej robić przegląd na jesień? Ano dlatego, że na wiosnę budzi się wielu kierowców, którym klima po zimie przestała działać, zbliżają się ciepłe dni, więc kierowcy masowo odwiedzają zakłady z klimatyzacjami. A za tym idzie długi czas oczekiwania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Maj 2016, 11:54

Ja w swoim fiaciku robię przegląd klimy co rok na wiosnę, uzupełniam freon, odgrzybiam itd. Zawsze robię to w moim zaufanym warsztacie, gdzie zawsze zajmują się autem kompleksowo. 2 lata temu zaryzykowałem i pojechałem w inne miejsce "bo było taniej". Tak mi spaprali że potem i tak musiałem drugi raz robić.
piegus
Początkujący

Auto: fiat
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

IF gold award nagroda stylistyczna dla Audi A3
    Najnowsza wersja Audi A3 została ponownie nagrodzona za nowoczesną stylistykę. W oczach jury przyznającego nagrody iF, zarówno wnętrze, jak i wygląd zewnętrzny tego kompaktowego modelu z Ingolstadt, wyznacza zupełnie ...