Jak dorobić kluczyk? Kia Carens III 2007 rok.

16 Sty 2015, 22:11

Witam,

Posiadam tylko jeden kluczyk do samochodu Kia, potrzebuje drugi, o taki:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Tylko nie w takiej cenie :P

Czy mogę kupić inny używany lub coś takiego i go zaprogramować? Jeśli tak to jak?
krzys7
Początkujący

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 06 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Kia Carens
Silnik: 2.0 144KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

17 Sty 2015, 15:04

Jak widzisz zaprogramować musisz,niestety do tego potrzebny jest specjalny ,,sprzęt,,w cenę kluczyka zaprogramowanie jest już wliczone,dlatego taki drogi.Gdybyś np.chciał zaprogramować czysty kluczyk do powiedzmy BMW,to tylko sama usługa zaprogramowania bez kluczyka, to koszt 500-700 zł,to są o ile się orientuję średnie ceny .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Sty 2015, 20:45

Faktycznie zapytałem w kilku firmach i sam klucz i immobiliser to ok 250zł a za pilot ok 350zł ;/ chociaż w zapasowym nie musze miec pilota ;)
krzys7
Początkujący

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 06 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Kia Carens
Silnik: 2.0 144KM
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

17 Sty 2015, 21:05

Musisz wiedzieć,że ja np.za dorobienie jednego zwykłego kluczyka dosyć dawno temu(ok.6 lat) do 190-tki zapłaciłem w Realu w punkcie usługowym 80 zł,dwa lata temu za grot do Okulara zapłaciłem 70 zł,materiał plus szlifowanie,ale trzeba przyznać,że stal porządna.Kolega z ASO MB mówił mi,że u nich samo zaprogramowanie kluczyka kosztuje 700 zł,no ale chodzi o elektroniczny klucz,który uruchamia auto,czyli taki,który nie posiada grota.Tobie chodzi tylko o otwieranie i zamykanie auta i immo,tak?!No więc na logikę potrzebny jest skanner,który odbierze sygnał z kluczyka,który masz i transmitter,który wpisze sygnał w nowy kluczyk,Przyznam się,że nie jestem jakimś geniuszem w sprawach elektroniki i mogę się mylić,ale wszystko staram się rozbierać w głowie,biorę na logikę.Kiedyś w telewizji był program o Specu w Niemczech(Turek),którzy wsiadając do auta z laptopem potrafił uruchomić auto,jednak jak sam przyznał bez programów wpisanych pod konkretne modele aut i firmy nie byłby w stanie tego dokonać.Pokazywał też aparaturę do kodowania kluczy.Piszesz ,że nie musisz mieć pilota w tym drugim,to dorób sobie sam grot ze zwykłą rączką,mniej więcej koszt już teraz chyba znasz.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Wrz 2015, 18:57

Orientuje się ktoś czy można odciąć immobiliser na stałe ?? oraz ile to kosztuje? szwankuje mi co jakiś czas , kiedyś żona prawie auto zostawiła pod sklepem :) Podmieniam klucz na zapasowy jakiś czas jest dobrze i problem powraca . Zamiana kluczyka i tak w koło . Chętnie bym odłączył na stałe imob.
dgryn
Obserwowany

Auto: vw
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lakiernia powłok zewnętrznych
    Audi uruchomiło w swojej fabryce w Ingolstadt nową lakiernię powłok zewnętrznych. Prof. dr Hubert Waltl, członek zarządu Audi AG ds. produkcji, razem z dyrektorem fabryki Albertem Mayerem i przewodniczącym Rady Zakładowej ...