Jak jeździć bezpiecznie po autostradzie?

09 Sty 2013, 14:42

A ja się zastanawiam gdzie Wy widzicie "rozwijającą się sieć autostrad" :)
marekst
Nowicjusz

Auto: flota

13 Sty 2013, 18:11

W tym roku jechalem do Rzeszowa autostrada A4 i na tej autostradzie to poprostu masakra.

Miedzy Wroclawiem a Katowicami to ludzie normalnie prawa strona wyprzedzali.

Ja jechalem lewa strona i byl taki sznur auto co przemieszczali sie z predkoscia 110km/h a za mna trabili i mrugali,zebym tylko zjechal bo im sie spieszylo, a jak nie zjechalem to zaczeli sznur wyprzedzac po prawej stronie. a auta o nr Wxx
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

22 Sty 2013, 14:13

No tak jest na A4, że prawą stroną wyprzedzają, ech...
andrusss
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 05 2003
Przebieg/rok: 48tys. km
Auto: Skoda Octavia
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

22 Sty 2013, 22:15

RNI - skoro jechałeś A4 do Rzeszowa, to bardzo proszę zajrzyj do tego tematu
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sty 2013, 20:12

@MOTOALBERCIK moze zle napisalem ze do Rzeszowa, w kierunku na Rzeszow. Autostrada A4 konczy sie w Tarnowie. I dalej jest E40. Brakuje odcinka od Tarnowa do Debicy.

W Rzeszowie juz jest oddana A4 mozna ja jezdzic ale niewielkim odcinkiem z S19 w Jasionce do 9 w Rudnej Malej. Na Tarnow jest zamknieta bo w Debicy jest wiadukt nieskonczony
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

06 Maj 2013, 09:00

Jeżeli chodzi o bezpieczna jazdę po autostradzie,to oczywiście w głównej mierze należy dostosować prędkość do warunków jakie panują na drodze,do pogody i natężenia ruchu. Od tego się wszystko zaczyna,a druga sprawa to wyobraźnia,której tak brakuje polskim kierowcom...
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulatory magazynują energię ze słońca i wiatru
    Jednym z głównych wyzwań związanych z wykorzystaniem odnawianych źródeł energii jest jej magazynowanie, co pozwoliłoby na zrównoważenie popytu na energię oraz jej podaży. Renault opracowuje rozwiązania ...

06 Maj 2013, 14:29

Alkomaty napisał(a):Jeżeli chodzi o bezpieczna jazdę po autostradzie,to oczywiście w głównej mierze należy dostosować prędkość do warunków jakie panują na drodze,do pogody i natężenia ruchu. Od tego się wszystko zaczyna,a druga sprawa to wyobraźnia,której tak brakuje polskim kierowcom...

Oj, nie tylko Polskim. Uwierz mi - wszędzie dobrze że Nas nie ma. Nie można tak generalizować. Ale brakuje - to bez wątpienia. Brak wyobraźni na autostradzie jest niczym w porównaniu do braku w wyobraźni w mieście/w terenie zabudowanym. Na pewno w Polsce nie mamy takiej kultury na drodze ale to nie to samo co wyobraźnia.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

29 Sie 2013, 14:26

Zgadzam się,w wielu przypadkach brakiem wyobraźni mogą pochwalić się także zagraniczni kierowcy,akurat co do polaków jest to kwestia stereotypowa. A samych autostrad nie mamy wiele,więc raczej bezpieczenstwo będzie tam zachowane.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3

03 Wrz 2013, 13:10

Właśnie, co to w ogóle za stereotyp, że to Polacy nie umieją sobie na autostradzie poradzić... Wszystko zmienia się na lepsze. Jeśli już to zastrzeżenia można mieć do nowicjuszy na drogach. Chyba powinien być zakaz poruszania się po autostradach ludzi, którzy mają prawo jazdy krócej niż 2-3 lata
Żaden facet nie będzie w stanie powstrzymać się, gdy zobaczy swoją kobietę w seksownej bieliźnie. Fakty są takie, że jeżeli nawet w naszym związku nie wszystko jest OK, to właśnie body erotyczne może zdziałać prawdziwe cuda.
mojawina
Nowicjusz

Auto: Opel Astra III

03 Wrz 2013, 18:41

To nie jest stereotyp tylko smutna prawda. Ostatnio jechałem S3 albo A6 pod Szczecinem i jedna kobieta jak już wjechała na tą drogę to stwierdziła, że po co będzie jechać prawym pasem, skoro jest lewy i jedzie sobie grzecznie 110 czy 120 km/h, a ludzie od prawej strony wyprzedzają.

Inna kwestia też jest taka, że jak masz pas rozbiegowy to go wykorzystaj, rozpędź się i wtedy z prędkością autostradową wjeżdżaj na autostradę, a nie trzeba się specjalnie wysilać, żeby znaleźć takiego, który jedzie przez cały pas 60 km/h (szczęście jak nie wjedzie tak pod nadjeżdżający dużo szybciej samochód), a jak nie uda mu się włączyć do ruchu to staje na końcu pasa i czeka.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

05 Wrz 2013, 12:31

A mnie zdumiewa brak wyobraźni kierowców...
Moje dwa ulubione przykłady z autostrady to:
1. Jedzie baaardzo szybko auto lewym pasem a tu nagle tir zjeżdża na lewy pas wyprzedzając innego tira... widzi auto rozpędzone, ale co tam... kierowca osobówki po hamulcach, pisk, a tir sobie jedzie spokojnie swoje 110 :)
2. Kierowca wyprzedza lewym pasem, po swojej prawej ma dwa tiry jeden za drugim w bliskiej odległości... na to lewym pasem dojeżdża inny kierowca, który realizuje swoje marzenia o dużej prędkości i mruga światłami ze wściekłością i trąbi na tego wyprzedzającego... a ten biedny co ma zrobić, skoro nawet jakby chciał to nie ma gdzie zjechać? :)
madzia6
Nowicjusz

Auto: Mazda 6

07 Wrz 2013, 11:29

madzia6..
ad.1 - TIR nie może jechać 110.. Poza tym to chamstwo a nie brak wyobraźni..
ad.2 - buraków nie brakuje..
Los_Dawidos napisał(a):jedzie sobie grzecznie 110 czy 120 km/h, a ludzie od prawej strony wyprzedzają.

Jesli to autostrada (znakiem D-9 oznaczona) to nie ma problemu z wyprzedzaniem z prawej strony..
Po prostu trzeba zignorować "buroka" i wyprzedzić go z prawej strony, legalnie przecież..
Acha.. Podstawa prawna, żeby nie było krzyku..
Art. 24.
(...)
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1) na jezdni jednokierunkowej;

2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Autostrada ma z definicji jezdnie jednokierunkowe..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

07 Wrz 2013, 13:55

Ja ostatnio jechałem A4 i A1 i jedna rzecz mnie zdziwiła - ludzie nie martwią się o swoje bezpieczeństwo :( Wiele razy widzę jak stoi zepsuty samochód na poboczu, gość wymienia koło, a rezta rodzinki stoi koło niego i patrzy jak on robi. Kiedyś nawet widziałem, że gość wymianiał koło, a w aucie z tyłu siedziało dziecko. Totalny brak wyobraźni :( A wszyscy powinni wysiąść z samochodu i stanąć za barierkami. Oprócz tego powinni mieć włożone kamizelki odblaskowe. No ale po co...
No i ta wspominana jazda lewym pasem - jedzie sobie jeden z drugim lewym pasem i tyle. Bo po co ma jechać prawym...Totalna buraczyzna. Tacy kierowcy powinni mieć z tyłu na klapie bordowy napis BURAK.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Wrz 2013, 09:12

MotoAlbercik napisał(a):z tyłu na klapie bordowy napis BURAK.

A nawet BUROK, żeby nie ubliżać fajnemu, słodkiemu warzywku.. Wszak wszyscy na pewno je lubimy.. :yes: :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

10 Wrz 2013, 09:42

MotoAlbercik napisał(a):Tacy kierowcy powinni mieć z tyłu na klapie bordowy napis BURAK.

i tak powstał pomysł na akcję społeczną naklejania burokom naklejek że są burokami :) Na autostradzie ciężko będzie nakleić, ale w miastach też jest pełno takich.
A co do autostrad ... też miałem różnego rodzaju przygody, łącznie z tym, że raz tir prawie mnie zepchnął na trawę, bo zaczął wyprzedzać, a chyba nie zauważył, że ja właśnie wyprzedzam jego.... A przy awarii, dość często też widzę, ze albo nie ma trójkąta, albo stoi jakieś 3 metry za samochodem :)
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 1985