Jak jeździcie??

27 Gru 2007, 02:58

Witam. Nie wiem czy taki temat był więc postanowiłem go założyć. A odnośnie chodzi o to że: Jedziemy sobie po osiedlu. Oczywiscie wiadomo uliczki krótkie. Pytanie dotyczy tego jak przejezdzacie dana "100metrowa" uliczke? jeździlem juz z wieloma osobami. Kazdy oczywiście inaczej, Chodzi mi o to czy jedziecie caly czas na np 2biegu, czy zmieniacie i wrzucacie wyższy po to żeby zaraz znowu po zakręcie wrzucić na 2 bieg. Czy moze jeszcze inaczej wrzucacie na luz. Jak jest najlepiej, ekonomiczniej? Piszcie swoje spostrzeżenia na ten temat. Czyba jasno wyjaśniłem sprawe :) pozdrawiam
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

27 Gru 2007, 16:33

Wg mnie jak się jedzie po osiedlu,to nie ekonomia jest najwazniejsza,tylko bezpieczeństwo.Tak więc na uwadze nalezy mieć,czy to jest strefa zamieszkania lub droga wewnętrzna z odpowiednim znakiem ograniczającym prędkość.Na osiedlach zazwyczaj jest strefa zamieszkania i/lub skrzyżowania równorzędne oraz obowiązuje ograniczenie do 30 km/h,więc raczej jedzie się 20km/h na 2 biegu - 30 jest ciut za duzo na 2 bieg,a za mało na 3,zważając oczywiście na fakt,że na tych biegach z ta prędkością nie rozpedzamy się,ale jedziemy przez kilkadziesiąt lub nawet kilkaset metrów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Gru 2007, 17:12

dokładnie zgodze się z albercikiem. Do tego jeszcze częsta zamina biegów powoduje większe zużycie paliwa. tak wiec lepiwej sobie pomykać na 2 biegu spokojnie i bez głupiego przyspieszania. Bezpieczeństwo przede wszystkim.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

27 Gru 2007, 23:46

NA 2 biegu powoli jest ok. Nie ma po co się śpieszyć. Poszaleć możemy sobie na autostradzie.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

28 Gru 2007, 11:12

Widze ze wszyscy mysla tak samo :) bezpieczenstwo przede wszsytkim. I dobrze....czesto sie zastanawiam gdzie Ci ludzie maja głowę, jezdzac tymi samochodami.
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sty 2008, 00:17

30 km/h to za dużo na 2 bieg? W sumie zależy jaki samochód. U mnie to w sam raz.
Na takich małych uliczkach, gdzie wiem, że nie ma sensu się rozpędzać, a często są też "leżący policjanci" nie rozpędzam się za bardzo. 2 bieg, 30-40 km/h. Nie praktykuję techniki jazdy "gaz-hamulec".

Jazda na luzie, nie jest ekonomiczna. Bardziej ekonomiczne jest hamowanie silnikiem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Demontaż zderzaka Porsche Cayenne, Poradnik
    Podzielę się wiedzą jak zdemontować zderzak w Porsche Cayenne 2 generacji po lifcie. Narzędzia jakie musimy przygotować to: Kluczy nasadowe 10 Torx 20 lub 25, 30 Klucz do spinek lub płaski śrubokręt Odrazu mówię że ...
    Baryłka ropy naftowej i jednostka objętości
    Baryłka ropy naftowej to standardowa jednostka miary stosowana w przemyśle naftowym do określania ilości ropy naftowej. Jedna baryłka odpowiada 42 galonom amerykańskim lub około 159 litrom. 1 bbl (baryłka ropy naftowej) = ...

18 Sty 2008, 00:19

W strefach zamieszkania ograniczenie jest chyba do 20 km/h (taka niebieska tabliczka z białymi dziećmi, budynkami czy coś w tym stylu).
Award
Nowicjusz

18 Sty 2008, 17:29

Award napisał(a):W strefach zamieszkania ograniczenie jest chyba do 20 km/h (taka niebieska tabliczka z białymi dziećmi, budynkami czy coś w tym stylu).

Tak jest do 20, ale w tym przypadku akurat nie chodzi mi o strefy zamieszkania, tylko normalne któtkie osiedlowe uliczki...pozdrawiam :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Sie 2008, 19:19

Witam,
Jestem dość młodym kierowcą (<10kkm) i mam takie przyzwyczajenie, że jak widzę że za np. 100m są czerwone światła to noga z gazu autosię kula. Generalnie mało co używam hamulców, auto samo hamuje i zawsze mogę w nagłym przypadku uruchomić hamulec...Czy Ciebie kierowco denerwuje jak przed tobą auto zwalnia (bez światła stopu)??? To samo na trasie.

Proszę o Wasze opinie na ten temat..

BTW
Nienawidzę wręcz jak kierowcy szarpią na drodze. Kawałek prostej i wyprzedzanie czasem na 3-ego. Jadę np 80 km/h po drodze (prosta) gddzie jest 60-70km/h i tak wszyscy mnie "łykają". Potem słyszy się że są zawalidrodzy. To się troche mija z prawdą, znaki z ograniczeniem prędkości mimo że tak przez nas nielubiane to jednak mają one sens prawda?
Ludzie włączajcie światła (nie wiem dlaczego często są to auta na warszawskich tablicach :)
mef444

26 Lis 2008, 23:41

ja to po takich uliczkach na 2 zawsze smigam :) P.S. po miesice tez czesto tylko na 2 latam tylko ze z wieksza predkoscia ;p
Grzes
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża

17 Sty 2009, 06:55

Puchacz napisał(a): Do tego jeszcze częsta zamina biegów powoduje większe zużycie paliwa. tak wiec lepiwej sobie pomykać na 2 biegu spokojnie i bez głupiego przyspieszania. Bezpieczeństwo przede wszystkim.

Zmiana biegów nie powoduje wyższego zużycia paliwa ...
Im wyższy bieg tym mniej auto spali (w pewnych granicach obrotów) lepiej jechać 1800 na trójce niż 2800 obr na dwójce ... O ile wygodnie się da w strefie 30 tak jechać to jest to bardziej korzystne dla zużycia paliwa. Jak masz auto z dużym silnikiem to na trójeczce spokojnie pojedzie te 20 kmh nawet :-)

Bezpieczeństwo w tym przypadku to rozglądanie się i gotowość do hamowania ....

Dishman napisał(a):30 km/h to za dużo na 2 bieg? W sumie zależy jaki samochód. U mnie to w sam raz.
Na takich małych uliczkach, gdzie wiem, że nie ma sensu się rozpędzać, a często są też "leżący policjanci" nie rozpędzam się za bardzo. 2 bieg, 30-40 km/h. Nie praktykuję techniki jazdy "gaz-hamulec".

Jazda na luzie, nie jest ekonomiczna. Bardziej ekonomiczne jest hamowanie silnikiem.

Tylko przy hamowaniu silnikiem będziesz zwalniał a na luzie zatoczysz się 5 razy dalej więc gdzie tu ekonomia ? .... najważniejsza jest płynność ruchu czyli unikanie zbędnych przyspieszeń i hamowań - a bieg dobrać wg. tego co czuje auto - jeśli dławi się na trójce to trzeba jechać na 2 ;-)

W ogóle co to za bezsensowny temat ... kup sobie automat to nie będzie problemu ... :lol:
InzRuchu
Początkujący

02 Lut 2009, 15:36

przede wszystkim nie na luzie! głownie 2 mając te 20-25 km/h czasem 3 ale to bardzo rzadko, trzeba pamiętać że na osiedlu w każdym momencie może ktoś wyskoczyć i na wszystko trzeba byc przygotowanym ;]
"Drugi na mecie jest pierwszym przegranym"
ROBERTT
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Lut 2009, 17:30

po osiedlu ogólnie nie ma sensu bawić sie w wyscigi i przyśpieszac i hamowac co chwile
no chyba ze przyszpanować przed jakimiś laskami hehe
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

12 Mar 2009, 19:49

ja w seicento jezdze po osiedlu na 2 i 3 biegu, miedzy spiacymi policjantami wrzucam 3jke taki nawyk, nie lubie jak silnik glosno pracuje :) co nie znaczy ze jezdze szybko.
nureq
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

16 Mar 2009, 15:31

A ja was podpytam o 'luz' bo kilku użytkowników odradza jeżdżenie na luzie, a moja jazda właśnie na nim się opiera :wink: . Bieg na wyższy zmieniam przy 2000 - 2500 obrotów, ale np. gdy dojeżdżam do świateł czy do skrzyżowania to paręset metrów śmigam z wyrzuconym biegiem (moim celem jest/była :oops: ekonomia). To jak z tą ekonomią i 'luzem' ?
Z FARTEM
mcj
Początkujący

Miejscowość: bydgoszcz