JAK kupić samochód. Proszę o pomoc dla świeżaka.

09 Sty 2022, 18:56

Witam. Chciałbym kupić samochód, ale nie wiem jak do tematu podejść. Obecnie mam Forda C-MAX duratec 1.8 z gazem . Rocznik 2003 i taki samochód mi właściwie odpowiada, ale nie chce mi się już przy nim robić (dokonuje sam drobnych napraw).
Chciałbym kupić coś nowszego używanego. Rocznik powiedzmy 2015 w górę.
Pytanie gdzie i jak kupować najlepiej ? Da się coś kupić za 30 K ?W jaki sposób by było to pewny zakup. Niestety nie jestem ekspertem by ocenić na dźwięk silnika czy wszystko z nim w porządku.
Jestem gotów jechać za granicę po ten samochód jeśli będzie taniej, albo nawet w podobnej cenie ale pewniej (bo Duńczyk nie kombinuje w stosunku do Polaka, przynajmniej raczej statystycznie mniej :) ).
Moje pytanie zatem brzmi, czy kupować za granicą ? Jak tak to zjakiego najlepiej kraju i za pomocą jakich stron ? I jak tego dokonać, by się nie bać, że zrobię to źle ? Czy w ogóle w dzisiejszych czasach mam szanse z wielkimi firmami sprowadzającymi samochody, by zdążyć przed nimi z kupnem czegoś dobrego ?

Jeśli nie mam szans to czy znacie znane pewne firmy sprowadzające samochody i nie pobierają kosmicznej prowizji ?

Poszukuje samochodu podobnego do mojego c-maxa. Kombi, SUV , SEDAn czy inny w którym zmieści się rodzina 2 + 2.
Ostatnio edytowany przez kakosz 09 Sty 2022, 20:10, edytowano w sumie 2 razy
kakosz
Nowicjusz

09 Sty 2022, 19:16

kakosz napisał(a):Pytanie gdzie i jak kupować najlepiej ? W jaki sposób by było to pewny zakup. Niestety nie jestem ekspertem by ocenić na dźwięk silnika czy wszystko z nim w porządku.

Używane auta sprzedawane przes ASO/z programu aut używanych + ekspertyza wykonana przez kogoś zajmującego się tematem (kilka stów)
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Sty 2022, 22:04

Auta na zamówienie to wodzenie klienta za nos. Nieporozumienia bywają niemiłe i nie ma zasady. Co do salonów to najciemniej pod latarnią, takie same szanse na dobre auto masz od prywatnych sprzedawców lub innych importerów. Przypominam że towar jest ten sam. Może być auto oddane w rozliczeniu, serwisowane na miejscu bez oszczędności albo może być łatana landara. Miejsce gdzie kupujesz auto nie ma większego znaczenia jeśli i tak większość pochodzi z magicznej niemieckiej krainy elfów no i większość z nich wyrzeźbiona a przypominam że kryzys z autami nie zaczął się wczoraj. Ekspertyza zawsze się przyda. Dania, Holandia czy Szwecja spoko, jest prowadzona ewidencja co gdzie przez kogo, historia serwisowa oddzielnie też na plus jak jest. Ale nie ma co ufać że kazdy Duńczyk taki honorowy, ludzie to ludzie (:

Jaki masz budżet? Jak ma to być diesel możesz wybrzydzać. Po C-Maxie najlepiej S-max lub Mondeo. NAjczesciej polecane auta tutaj.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

09 Sty 2022, 22:11

lasagne napisał(a):Co do salonów to najciemniej pod latarnią, takie same szanse na dobre auto masz od prywatnych sprzedawców lub innych importerów. Przypominam że towar jest ten sam.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

09 Sty 2022, 22:15

budżet 30 K bym chciał, ale jeśli będzie trzeba to 40 .... Czyli rozumiem , że Ty byś szukał po serwisach sprzedaży aut w Danii Holandii lub Szwecji. Czy są jakieś konkretne portale które polecasz ? Niemieckiego rynku nie polecasz, bo już jest tak przeorany, że nie ma co ?
kakosz
Nowicjusz

10 Sty 2022, 00:09

Niemcy blisko ale przyjrzyj się cenom średnim za rozsądnie wyglądające egzemplarze. Porównaj z polskimi których deklarowane (swiezo sprowadzony :P ) pochodzenie jest z DE.

Nie wiem czy jest co przeglądać zagranicę. Stawki kosmiczne przy słabej złotówce. Przeglądaj wszystko, szukanie auta trwa i 3 miesiące. Obserwuj Polske.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najszybsza taksówka w Pradze - Skoda Fabia R5
    Zespół ŠKODA Motorsport uczcił najbardziej udany sezon w swojej historii w spektakularnym stylu. Tuż przed Świętami Bożego Narodzienia fabryczny kierowca ŠKODY Jan Kopecký, sprezentował przypadkowym ...
    Silnik 2UR-GSE
    Powody do dumy mają również inżynierowie odpowiedzialni za stworzenie jednostki V8 2UR-GSE. To wolnossący motor, który jest sercem sportowych Lexusów z ostatnich lat. Dzisiaj jednostkę znajdziemy pod ...

10 Sty 2022, 00:30

lasagne napisał(a):Niemcy blisko ale przyjrzyj się cenom średnim za rozsądnie wyglądające egzemplarze. Porównaj z polskimi których deklarowane (swiezo sprowadzony ) pochodzenie jest z DE.

Dlatego szukałabym auta sprowadzonego z de w pl.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Sty 2022, 12:07

jak wygląda dla was taka oferta ? :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy cena adekwatna , czy wygląda podejrzanie ?
Da się jakoś sprawdzić historię/opinie użytkownika na otomoto ?

możecie mi też wymienić jakie waszym zdaniem wyszukiwarki mają największą bazę samochodów ?
kakosz
Nowicjusz

10 Sty 2022, 17:56

Przecież to jest najtańszy cały focus z tego rocznika w PL więc sam sobie odpowiedz.
Podejrzewam, że cena netto/na export poza ue ale zadzwoń i się przekonaj. Cudów nie ma, bezwypadkowy, krajowy focus z dobrym wyposażeniem z 2017 nie kosztuje 28k :ok:
franccc
Stały forumowicz

10 Sty 2022, 18:21

kakosz napisał(a):Jestem gotów jechać za granicę po ten samochód jeśli będzie taniej

ZAPOMNIJ, Teraz nigdzie nie ma czegoś takiego jak taniej, nie te czasy

kakosz napisał(a):Moje pytanie zatem brzmi, czy kupować za granicą ? Jak tak to zjakiego najlepiej kraju i za pomocą jakich stron ? I jak tego dokonać, by się nie bać, że zrobię to źle ? Czy w ogóle w dzisiejszych czasach mam szanse z wielkimi firmami sprowadzającymi samochody, by zdążyć przed nimi z kupnem czegoś dobrego ?

Nie masz szans, dlatego że dobre auto i w przyzwoitej cenie stoi max 1 dzień, czasami jest to 15 minut. Zanim pojedziesz to byłoby sprzedane 20x, widzę po znajomym który kupuje za granicą , jak sięcoś pojawia to dzwoni , rezerwuje, robi przelew, za tydzień zbiera cały zestaw i posprzątane, więc musiałbyś mieć wyjątkowe szczęści żeby samemu coś kupić bo kupuje niestety cała wschodnia europa i co lepszy towar schodzi na pniu, a zostaje towar wybrakowany.
kakosz napisał(a):Czy są jakieś konkretne portale które polecasz ?

Konkretne są, ale płatne i Tylko dla Firm, prywatny nie ma tam wstępu i go nie uzyska. Mój znajomy ma firmę i sprowadza z Danii z pełną historią.
toyman40
Stały forumowicz

10 Sty 2022, 19:50

poproszę zatem o namiar do znajomego. Jego firma ma jakąś renomę ? Opinie ? Wyślij proszę prywatną wiadomość, jeśli tutaj nie można zamieszczać...
kakosz
Nowicjusz