Jak kupic?? z gazem czy beznyne i potem gaz?

10 Paź 2007, 20:33

Funduszy niema wiele cos koł 6000 zł.
Zastanawai msie czy bardziej sie opłaca kupic cos odrazu z gaem czy jakas benzyne i potem gaz do tego.
Instalacja to około 1700zł to odpowiedznio tansze musze auto kupic.
A mozecie mi cos polecic co dobrze znosi gaz. Chodzi mi o cos spokojnego nie jakies tam turbo. Cos zeby tez nie paliło jak smok.

I jak sie bardziej opłaca butle dac w bagazniku czy tka co sie w miejsce koła zapsowego?? co jest bezpiecznijesze podczas wypadku??
tihomax
Początkujący

10 Paź 2007, 21:46

:D Kupowanie auta z gazem jest dobre tylko wtedy, gdy sprzedający ma WSZYSKIE dokumenty instalacji, z certyfikatem butli przede wszystkim. Ważność takiego certyfikatu/legalizacji, to 10 lat. Potem albo ponowna legalizacja, albo kupno nowej butli. Przebieg na gazie wokół 80 tys km, to rychła wymiana membran w reduktorze/parowniku, albo, co lepiej, kupno nowego reduktora - zyskujesz gwarancję dla siebie. Osobiście wybierałem zawsze auto bez gazu i zlecałem montaż.
Z gazem dobrze współpracują Astry I z silnikiem 1.6; 1.4 jest nieco wolnawy; fiesty 1.3 z rocznika np '95 - sam taką mam na Elpigazie II-giej generacji i jest ekstra.
fordon

10 Paź 2007, 23:00

Zawsze opłaca się kupić auto z gazem.Na giełdzie czy w komisie nie jest ono dużo droższe niż takie samo bez gazu.Nawet jeżeli by brać pod uwagę wymianę membran i filtra gazu,a nawet wymianę reduktora,to taka naprawa napewno nie wyniesie 1700 zł.Warto tylko sprawdzić ważność legalizacji butli.Ale nawet gdyby była taka potrzeba,to też cana nie przekroczy nawet połowy tych 1700 zł.
A kupując autko na benkę i przerabiając je na gaz,nalezy przyjąć,że jeżdżąc na gazie,najpierw zwracają się przez kilka tyś km (w zalezności od tego kto ile km robi na rok),koszty instalacji,a później dopiero autko zaczyna na siebie zarabiać.A takie z już założoną instalacją LPG zarabia na siebie od razu.
A to,że autko ma LPG na gwarancji - poprostu szkoda nerwów,czasu i wogóle.Wystarczy wczytać się w posty użytkowników naszego forum i poczytać jakie manewry robią gazownicy,naprawiając instalacje na gwarancji,a już nie wspomnę,jakie instalacje zakładają,żeby naciągnąć klienta...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Paź 2007, 07:06

motoAlbercik: :D gdybyś jeszcze dodał, że wielu forumowiczom: ..."Panieeee, a nie można czegoś nie włożyć? taniej by było, co, nieeeee? :wink:
fordon

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rzadko spotykane samochody Lexusa. Znasz wszystkie?
    Lexus RX czy LFA to samochody, o których słyszał praktycznie każdy. Ale w historii japońskiej marki powstały auta koncepcyjne, egzemplarze pokazowe, a nawet model produkcyjny, których w Polsce praktycznie nie ...