Jak legalnie pozbyć się auta?

26 Lut 2012, 21:19

Jestem drugim właścicielem auta. Pierwszym był mój ojciec, który zmarł dobre 4 lata temu. Wszystko było w porządku, do czasu gdy pojawiło się pytanie: co dalej z autem? Nie jest już w najlepszym stanie, a naprawa strasznie dużo mnie wyniesie. Sprzedać go nie mogę, bo mam jeszcze trójkę rodzeństwa, przez co musiałabym wnosić sprawę do sądu, a to także sporo będzie kosztować.
Chciałam po prostu zostawić go w garażu i nim nie jeździć, ale wtedy wciąć będę musiała płacić OC. Przegląd kończy mi się w połowie kwietnia i chciałabym do tego czasu jakoś legalnie i bez większych problemów pozbyć się samochodu, ale nie bardzo wiem jak.
Jakieś rady...?
wanilia03

02 Mar 2012, 16:06

Jedyną możliwością jest zezłomowanie, jak zostawisz w garażu będziesz musiał opłacać OC.
emilie
Początkujący

Auto: Audi Q7

14 Mar 2012, 14:34

Żeby go zezłomować muszę mieć zgodę pierwszego właściciela, który już nie żyje.
wanilia03

16 Mar 2012, 12:57

Chyba nie potrzebujesz zgody, jeżeli masz akt zgonu.
emilie
Początkujący

16 Mar 2012, 16:37

wanilia03 napisał(a):i chciałabym do tego czasu jakoś legalnie i bez większych problemów pozbyć się samochodu
emilie napisał(a):Chyba nie potrzebujesz zgody, jeżeli masz akt zgonu.

Zgody takiej juz nie uzyska bo wiadomo dlaczego.Natomiast musi mieć wyrok sadu ze jest jego wlascicielem/podzial majątku/.Przerabiałem to dość dawno .Chyba ze cos się zmieniło w przepisach..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Mar 2012, 16:41

Z tego co dowiadywałam się @Migi60 ma rację... Bez wyroku sądowego się nie obejdzie.

Niestety nie mam innego pomysłu niż "kontrolowana" kradzież (żart oczywiście :lol: )
emilie
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Duster 2018: w 100% zmieniony design nadwozia
    Wszystkie zewnętrzne elementy zostały przeprojektowane i zyskały bardziej wyraziste kształty, które podkreślają siłę charakteru auta. Wnętrze Nowego Dustera oferuje wyższy poziom komfortu bez kompromisów. Zdecydowanie ...

21 Mar 2012, 22:48

Żeby legalnie pozbyć się auta i nie płacić za niego OC to są dwa sposoby - sprzedać albo zezłomować i wyrejestrować.
Jeżeli auto jest na ojca, który nie zyje ( moje kondolencje :( ), to teraz samochód przeszedł na spadkobierców. I tak - jeżeli mama żyje, to ona dostaje połowę tego auta, a druga połowa jest rozdzielona na 4 osoby - ciebie oraz wspomnianą trójkę rodzeństwa.
Nie wiem teraz jak jest obecnie, więc nie chcę się tu wypowiadać by nie wprowadzić w błąd. Najlepiej będzie, jak zasięgniesz porady prawnika ( porada to koszt coś około 50 zł ) jak zrobić, by właścicielem samochodu była tylko jedna osoba, która będzie m ogła go albo sprzedać albo zezłomować. A prawnik będzie najlepszą opcją, ponieważ w naszym kraju przepisy zmieniają się co chwila.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Wrz 2014, 11:38

Jedyny sposób jaki przychodzi mi do głowy i na którym możemy zarobić to sprzedać auto firmie która skupuje używane samochody.
boczek952
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 03 1928
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Audi A8