Jak mam go zarejestrowac auto bez tablic ?

30 Paź 2009, 12:39

witam bardzo prosze o pomoc.
Kupilam niedawno auto od niemca. umowilismy sie tak ze przyjade na jego blachach bez wykupu tymczasowych tablic.
po przejezdzie do polski odeslalam mu tablice i dokumenty zeby mogl mi to auto wyrejestrowac w niemczech. i tak zrobil, wyrejestrowal i odeslal mi komplet dokumentow. jednak nie wiem teraz jak mam zarejestrowac auto gdyz do tego potrzebny jest przeglad techniczny a nie wiem jak go zrobic gdyz auto stoi bez tablic wiec nie mam mozliwosci podjechania nim do stacji kontroli pojazdow. co mam zrobic w takiej sytacji ? jesli ktos wie co w powinnam zrobic prosze o pomoc
nemezis1982
Nowicjusz

Miejscowość: niemcy

30 Paź 2009, 13:30

nemezis1982, a nie masz niemieckiego przeglądu?? Bo jeżeli masz to nie musisz jechać na żaden przegląd od razu lecisz do celnego, skarbówki i do WK :P

Jeżeli nie masz przeglądu to ile masz do najbliższej stacji diagnostycznej??? Jeżeli nie daleko to poproś znajomego żeby ci swoje pożyczył i po kłopocie ;)
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

30 Paź 2009, 13:41

dzieki Luke :) nie wiem czy mam niemiecki przeglad.. bo nie znam niemieckiego a jeszcze nie mam tlumaczen.. mam tam kilka papierkow :) wiem napewno ze mam duzy brief i maly i z tylu malego jest stempel z data lipiec 2010. nie wiesz moze jak wygalda papier niemiecki z przegladu technicznego ?

[ Dodano: Pią Paź 30, 2009 12:45 ]
i tez wyczytalam na forum ze niemiecki przeglad techniczny honoruja u nas tylko jesli jest taki sam jak w polsce tzn ma rok produkcji, ilosc miejsc itd.. a te niemieckie chyba nie maja takich danych wiec oni i tak odsylaja do stcji diagnostycznych.. no i chyba trzeba miec gdzies tez w papiery wbite ze auto jest na export do krajow UE a ja nie wiem czy taki wpis istnieje w moich tablicach.. co za kraj.. brak jasnych zasad .. badz czlowieku madry.. teraz zaluje ze w polsce auta nie kupilam bo wiecej z tym nerwow i stresow niz to wszystko warte .. ale chociaz internauci pomocji :) dzieki :)
nemezis1982
Nowicjusz

Miejscowość: niemcy

30 Paź 2009, 14:00

Ostatnio również sprowadzałem samochód, i aby go zarejestrować musiałem zrobić tzw. pierwszy przegląd w Polsce(tak nazwał go znajomy diagnosta), mimo, że miałem ważny przegląd niemiecki. Polegało to na tym, że diagnosta sprawdził auto i zatwierdził, że ten niemiecki przegląd jest ważny, czy jakoś tak. Niestety nie znam się na przepisach, więc nie jestem w 100% pewien, czy to było konieczne, jednak myślę, że mój znajomy nie oszukał mnie by trochę zarobić. Przegląd kosztował 60zł.
Miraku
Początkujący

Miejscowość: Rogoźno

13 Sty 2011, 00:57

normalnie wieziesz auto na lawecie na przegląd i tyle. pamiętaj ze musisz podać na przeglądzie nr rej lawety
nawet jak się przywozi auta z tablicami na kolach to zawsze pisze się nr rej lawety i ze auto przyjechało do przeglądu na lawecie, takim sposobem zachowujesz tablice dla siebie
ninja-5
Nowicjusz

Miejscowość: Ustka