Jak mieć 100% pewności, że samochód nie jest kradziony

30 Kwi 2016, 17:48

Sporo osób mówi, że można sprawdzić na policji podając im numer VIN aby sprawdzili w bazie. Wg mnie to nie wystarczy.

Wyobraźmy sobie prosty scenariusz: właściciel samochodu wyjeżdża gdzieś na dłużej zostawiając samochód na swojej posesji / przed blokiem / gdziekolwiek indziej (nieważne). Ktoś kradnie jego samochód i jak najszybciej próbuje sprzedać. Kradzież nie została jeszcze zgłoszona.

Co Wy na to? Da się jakoś ustrzec przed takim scenariuszem? Może coś przeoczyłem? Wiadomo, że w różnych scenariuszach numery mogą być przebijane, fragmenty karoserii przespawane, dokumenty podrabiane itd.

W jaki sposób upewniacie się, że oglądany samochód jest legalny?
Distrust
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 04 2016
Auto: Nie mam

01 Maj 2016, 00:06

Distrust napisał(a):Wyobraźmy sobie prosty scenariusz: właściciel samochodu wyjeżdża gdzieś na dłużej zostawiając samochód na swojej posesji / przed blokiem / gdziekolwiek indziej (nieważne). Ktoś kradnie jego samochód i jak najszybciej próbuje sprzedać. Kradzież nie została jeszcze zgłoszona.

W momencie sprzedaży właściciel musi pokazać kartę pojazdu (jeśli została wydana) i dowód rejestracyjny. O ile DR może być razem ze skradzionym pojazdem o tyle kartę pojazdu nikt nie zostawia w samochodzie.
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

01 Maj 2016, 14:00

właściciel musi pokazać kartę pojazdu (jeśli została wydana)

Jeśli.

o tyle kartę pojazdu nikt nie zostawia w samochodzie.

Skąd ta pewność? To, że nie powinno się tak robić nie gwarantuje, że wszyscy o tym wiedzą i się do tego stosują.

Nikt nie ma więcej pomysłów?
Distrust
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 04 2016
Auto: Nie mam