Zakup samochodu w Polsce i procedura użytkowania w Grecji

03 Wrz 2012, 14:48

Witam wszystkich forumiczow.
Czytam wasze forum od dluzszego czasu ale dopiero dzis postanowilem do was dolaczyc :)
Otoz sprawa jest taka: na stale przebywam za granica Polski a dokladniej od 14 lat mieszkam na stale w bankructwie Europy tzn Grecji.
Poniewaz oplaty za ubezpieczenie itd tutaj sa bardzo wysokie tak samo jak samo kupno samochodu.
Zastanawiam sie nad kupnem i sprowadzeniem samochodu z Polski.
Poniewaz mam Polskie obywatelstwo moge prowadzic samochod na polskich tablicach a nie zmieniac na Greckie (gdzie samo clo i koszt zmiany wynosil by okolo 2tys euro przy cenie samochodu 2.500e)
Tutaj na drogach panuja prawa dzungli takze temat tego ze co 6 miesiecy powinienem wyjezdzac samochodem z Grecji na prawde mnie nie interesuje poniewaz nikt tu nie zada sobie tak wiele trudu aby to tak naprawde sprawdzic.
Otoz chodzi mi o to ze z prawem Polskim nigdy nie mialem do czynienia poniewaz wyjechalem jako 10latek.
Stalego zameldowania w Polsce nie posiadam.
Czy moglby ktos podpowiedziec co trzeba by bylo zrobic ?

Z gory dziekuje i pozdrawiam :)
polonos
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 09 1987

14 Gru 2015, 20:49

Witam serdecznie,
Raczej nie pomogę, a wręcz preciwnie, dołączam się do zapytania. Również na stałe mieszkam w Grecji i chciałabym przywieźć tu samochód. Różnica jest taka, że samochód nie będzie kupowany, a darowany w Polsce. Opłaty celne to według niezbyt miłego pana urzędnika 1500 euro. Zastanawiam się, czy da się to obejść. Czy Tobie udało się znaleźć jakieś wyjście?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam
Poloneza
Obserwowany

Auto: Peugeot 207
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

04 Maj 2016, 08:13

witam..
Czy udalo sie Panu rozwiazac ten problem? tj Mieszkaniem w Grecji i uzywaneim polskiego samochodu na polskich blachach?
Pozdrawiam i dziekuje z gory za odpowiedz
Janusz
norio
Obserwowany

Auto: peugeot